Γυναίκα

Γιατί βλέπουμε εφιάλτες;

Οι γρήγοροι και απαιτητικοί ρυθμοί της ζωής δημιουργούν μια καθημερινότητα αρκετά κουραστική. Το μόνο λοιπόν που σκεφτόμαστε, όταν επιστρέφουμε στο σπίτι μας είναι να καταφέρουμε να αποσυμπιεστούμε από όλα τα άγχη και τα προβλήματα, να χαλαρώσουμε και αφού φάμε ένα ζεστό πιάτο φαγητό, να κοιμηθούμε.

Τι καλύτερο από το να τα καταφέρουμε βλέποντας παράλληλα όνειρα γλυκά, που θα μας κάνουν να ξυπνήσουμε με θετική διάθεση και χαμόγελο;

Η πραγματικότητα βέβαια δεν είναι πάντα αυτή. Υπάρχουν φορές -ίσως σε κάποιους συμβαίνει και αρκετά συχνά μάλιστα- που ο ύπνος μας διακόπτεται από το αίσθημα φόβου και πανικού εξαιτίας ενός εφιάλτη, που μας κάνει να αναρωτιόμαστε πως είναι δυνατόν να μας συνέβη, από τη στιγμή που νωρίτερα δεν παρακολουθήσαμε για παράδειγμα κάποιο θρίλερ ούτε κάναμε και αρνητικές σκέψεις.

Την απορία μας έρχεται να λύσει μια νέα έρευνα που εντοπίζει τον ένοχο που προκαλεί τους εφιάλτες.

Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανέλυσαν στοιχεία 846 ανθρώπων, που κλήθηκαν να συμπληρώσουν σε διαδικτυακά τη συχνότητα με την οποία έβλεπαν εφιάλτες τις προηγούμενες δύο εβδομάδες. Οι συμμετέχοντες έπρεπε επίσης να απαντήσουν στο πόσο άγχος τους προκαλούν οι εφιάλτες τους, να συμπληρώσουν πόσες ώρες κοιμούνται και να σημειώσουν ενδεχόμενες ανησυχίες τους, παραισθήσεις, άγχη ή ακόμα και την κατανάλωση αλκοόλ.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής έδειξαν, ότι περισσότερες από εννέα ώρες νυχτερινού ύπνου ευθύνονται για την πρόκληση εφιάλτη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι επηρεάζεται η σοβαρότητα τους. Η αυξημένη συχνότητα εμφάνισης εφιάλτη θεωρείται έτσι ότι οφείλεται στις περισσότερες ώρες ύπνου -ένα άτομο δηλαδή ξοδεύει περισσότερο χρόνο στη φάση REM (ταχείες οφθαλμικές κινήσεις) αργά τη νύχτα, την περίοδο που είναι πολύ πιθανό να εμφανιστούν δυσάρεστα όνειρα. Η συχνότητα και η σοβαρότητα του εφιάλτη σχετίζονται επίσης με τις ανησυχίες, τις ψευδαισθήσεις και την παράνοια.

Η συγγραφέας της μελέτης Στέφανι Ρεκ εξηγεί, ότι οι ανησυχίες μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με τη χρήση γνωστικών συμπεριφορικών προσεγγίσεων, ενώ τονίζει, πως σε αντίθεση με προηγούμενες έρευνες, η συγκεκριμένη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δεν βρήκε σύνδεση των δυσάρεστων ονείρων με την κατανάλωση αλκοόλ.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Social Psychiatry - Psychiatric Epidemiology.

Πηγή: bovary.gr

Σχόλια