Γυναίκα

Πως από επίδοξη μπαλαρίνα κατέληξε με νευρική ανορεξία

Το όνειρο της 13χρονης Margherita Barbieri ήταν από μικρή να γίνει μια σπουδαία μπαλαρίνα και τελικά κατέληξε να έχει νευρική ανορεξία, εξαιτίας μιας δασκάλας, που της είπε ότι το σώμα της ήταν απαράδεκτο για μπαλέτο, συνθλίβοντας τα όνειρά της.

 «Με έκαναν να μισήσω το σώμα μου, το σώμα που κάποτε αγαπούσα, το σώμα για το οποίο ήμουν τόσο περήφανη» λέει η 18χρονη σήμερα επίδοξη μπαλαρίνα.

Τα λόγια της δασκάλας της, πλήγωσαν τόσο πολύ τη νεαρή κοπέλα και κατέστρεψαν την εφηβεία της, αφού έφτασε να καταναλώνει 140 θερμίδες την ημέρα, ενώ συχνά δεν έτρωγε τίποτα για 2 ολόκληρες μέρες, προκειμένου να αποκτήσει το ιδανικό σώμα για το μπαλέτο.

Και έτσι, χωρίς να το καταλάβει έφτασε να ζυγίζει 25 κιλά και να μοιάζει με σκιά του εαυτού της.

Η έφηβη, η οποία πλέον έχει ανακάμψει, ανέπτυξε σοβαρή διατροφική διαταραχή αφού ζούσε τρώγοντας μόνο ένα μπολ κουάκερ την ημέρα.

Μετά τη δραματική απώλεια βάρους της μέσα σε 12 μήνες, η νεαρή άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι υπήρχε πρόβλημα. Τότε ήταν 13 ετών και αγωνίστηκε με τη σοβαρή αυτή ασθένεια για πέντε ολόκληρα χρόνια.

Οταν έφτασε στα 25 κιλά, η Margherita άρχισε να πιέζει τον εαυτό της να τρώει, και σήμερα έχει καταφέρει να ζυγίζει 50 κιλά και να είναι υγιής. Και θέλει να βοηθήσει και άλλα θύματα διατροφικών διαταραχών να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους.

Η Margherita, η οποία είναι και πάλι μια επίδοξη χορεύτρια, τονίζει:

«Ζύγιζα 50 κιλά και μέσα σε 12 μήνες έπεσα στα 25 κιλά, επειδή μια από τις δασκάλες μπαλέτου μου είπε ήταν ότι το σώμα μου ήταν απαράδεκτο για το μπαλέτο.

Αν και ήμουν απόλυτα υγιής, μου είπαν ότι έχω χοντρούς μηρούς, κάτι που έδρασε καταλυτικά στην απώλεια του βάρους μου.

Τα κιλά μου ήταν μια χαρά, αλλά τότε δεν το είχα συνειδητοποιήσει. Ημουν αποφασισμένη να γίνω καλύτερη χορεύτρια και έτσι άρχισα την υπερβολική άσκηση, χωρίς να τρώω τίποτα.

Αυτό με έκανε να μισήσω το σώμα μου, το σώμα που κάποτε αγαπούσα, το σώμα για το οποίο ήμουν τόσο περήφανη. Και έτσι στράφηκα κατά της εμφάνισής μου.

Εχασα 25 κιλά μέσα σε ένα χρόνο, έφτασα σε σημείο να απολαμβάνω να τιμωρώ και να μισώ τον εαυτό μου».

Τότε η Margherita δημιούργησε μια λίστα με τα τρόφιμα που φοβόταν να φάει και τη μετέτρεψε σε μια θετική προσπάθεια για να ξεπεράσει διαταραχή της.

Σταδιακά, άρχισε τρώει μία από αυτές τις τροφές κάθε μέρα και να καταπολεμά τη φοβία της για το φαγητό.

Σήμερα, η 18χρονη τρώει κανονικά και μαθαίνει να αγαπά το σώμα της από την αρχή.

«Σταμάτησα να ντρέπομαι για την ψυχική μου κατάσταση και ήξερα ότι έπρεπε να κάνω κάτι για να βελτιώσω το βάρος μου. Μερικές μέρες ένιωθα τόσο αδύναμη που δεν μπορούσα να σηκωθώ από το κρεβάτι μου, και έχω αναπτύξει νεφρική ανεπάρκεια λόγω της ανορεξίας.

«Τώρα, δεν αισθάνομαι πλέον εξαντλημένη όλη την ώρα και προσπαθώ να κερδίσω τον χαμένο χρόνο και να ζήσω τη ζωή μου στο έπακρο.»

Η 18χρονη, πλέον, Margherita βοηθάει και άλλες γυναίκες να ξεπεράσουν τις διαταραχές

Πλέον, η Margherita κυνηγά και πάλι τα όνειρά της και φιλοδοξεί να γίνει χορεύτρια σε μιούζικαλ, ενώ έχει θέσει ως στόχο ζωής να βοηθήσει και άλλες νέες γυναίκες να ξεπεράσουν αυτή την ασθένεια:

«Αγαπώ ακόμα και λατρεύω το μπαλέτο, όνειρό μου είναι να εμφανιστώ σε μουσικά βίντεο ή να παίξω στο West End.

Το να πάσχεις από μια διατροφική διαταραχή είναι ένα φρικτό πράγμα, που ελέγχει τη ζωή σου, και η ανάκτηση του ελέγχου της ζωής μου ήταν το πιο δύσκολο πράγμα που έχω κάνει ποτέ.

Η συμβουλή μου προς όλους τους ανθρώπους είναι να μάθουν να αγαπούν το σώμα τους και τον εαυτό τους, να έχουν μια καλή σχέση με το φαγητό, και μην αφήνουν κανέναν να τους καταβάλει.

Νομίζω ότι πρέπει όλοι να αγωνιστούμε για μια θεραπεία για την ανορεξία, πρόκειται για μια δύσκολη και απειλητική ασθένεια, είμαι τόσο τυχερή που επέλεξα να διεκδικήσω και να κερδίσω πίσω τη ζωή μου» τονίζει η 18χρονη.

Πηγή: thetoc.gr

Σχόλια