Γυναίκα

14 Οκτωβρίου: Και τα αυγά έχουν τη δική τους Παγκόσμια Ημέρα

6,5 Δισεκατομμύρια κότες στον κόσμο γεννούν αυγά για τη δική μας κατανάλωση, γι' αυτό και τα αυγά έχουν και εκείνα τη δική τους Παγκόσμια Ημέρα, η οποία είναι η 14η Οκτωβρίου.

Το αυγό είναι μια έτοιμη τροφή, καλά συσκευασμένη από τη φύση, έτοιμο για μαγείρεμα ή και ωμό. Οι άνθρωποι τρώνε αυγά εδώ και χιλιάδες χρόνια. Οι κότες εξημερώθηκαν κάπου στην Ασία πριν από 10.000 χρόνια. Από τότε έφτασαν στα πέρατα του κόσμου σιγά σιγά και στην Ελλάδα έφτασαν κάπου το 800 π.Χ. Πριν από τις κότες οι αρχαίοι μας πρόγονοι έτρωγαν τα αυγά του ορτυκιού.

Όσον αφορά τη σχέση μεταξύ αυγού και χοληστερίνης ή του σακχάρου και καρδιαγγειακών παθήσεων τα ευρήματα είναι αμφιλεγόμενα. Το σίγουρο είναι ότι αν τρώμε έστω 6 αυγά την εβδομάδα δεν έχουμε κανένα πρόβλημα και σίγουρα τα αυγά πρέπει να είναι στη διατροφή μας!

Είδη αυγών

Αλλά πριν συνεχίσουμε να μιλάμε για τα αυγά από τα ιπτάμενα, καλό είναι να θυμόμαστε ότι τρώμε αυγά και από άλλα ζώα, όπως ας πούμε ψάρια! Η γνωστή μας ταραμοσαλάτα γίνεται από αυγά ψαριού, το αυγοτάραχο είναι τα αυγά της μπάφας (ένα είδος κέφαλου) και να μην ξεχνάμε και το χαβιάρι, που το ξεχάσαμε δηλαδή αλλά οκ!

Ας πάμε ξανά πίσω στα αυγά των πουλιών. Εκτός από κοτόπουλα τρώμε τα αυγά από ορτύκια, από στρουθοκάμηλο, από πάπιες, χήνες, φασιανούς και γλάρους (οι Γάλλοι έχουν μανία με τα αυγά του γλάρου!).

Μέρη του αυγού

Περατό από τον αέρα. Έχει μια επικάλυψη που δεν επιτρέπει μικροοργανισμούς να περνάνε μέσα στο αυγό. Αν πλυθεί το αυγό, φεύγει η επικάλυψη, και το αυγό χαλάει πολύ πιο γρήγορα. Γι' αυτό αν πλύνουμε τα αυγά πρέπει να μπουν στο ψυγείο.

Στην Ελλάδα τα αυγά στο σούπερ μάρκετ είναι άπλυτα και γι' αυτό τα έχουμε εκτός ψυγείου. Στην Αμερική θα τα δείτε πάντα μέσα στο ψυγείο και με σημαντικά μικρότερη ημερομηνία λήξεως.

Το χρώμα του τσοφλιού εξαρτάται από την ποικιλία του κοτόπουλου. Αν είναι λευκό ή καστανό,  δεν επηρεάζεται από τη διατροφή και δεν είναι δείγμα αν ένα αυγό είναι πιο θρεπτικό από άλλο. Μη νομίζετε λοιπόν ότι τα καφέ είναι καλύτερα, μόδα είναι.

Μέσα στο αυγό ανάμεσα στο ασπράδι και το τσόφλι υπάρχει ένας θύλακας με αέρα.

Όσο πιο φρέσκο είναι το αυγό τόσο μικρότερος είναι αυτός ο θύλακας. Θα το παρατηρήσουμε καλύτερα στα βρασμένα αυγά.

Το ασπράδι είναι 90% νερό και 10% πρωτεΐνες, σχεδόν καθόλου λίπος, οπότε γι' αυτό τρώμε ομελέτα με ασπράδια αν κάνουμε δίαιτα.

Όσο πιο φρέσκο είναι το αυγό τόσο μικρότερος και σφιχτότερος είναι.. όσο μεγαλώνει απορροφά νερό και μεγαλώνει.

Το χρώμα του κρόκου εξαρτάται από τη διατροφή της κότας. Τροφή πλούσια σε ξανθοφύλλες δίνει πιο κίτρινους κρόκους. Μπορεί να έχουμε και κρόκους χωρίς καν χρώμα αν δεν ταΐσουμε με "κίτρινες" τροφές τα κοτόπουλα.

Τρόποι χρήσης αυγών στη μαγειρική

Ωμά! Παλιά η μητέρα μου, μου έδινε ωμό το αυγό, πράγμα τελικά χωρίς νόημα γιατί οι πρωτεΐνες του αυγού απορροφώνται κατά 90% αν είναι μαγειρεμένο και κατά 50% αν είναι ωμό.

Το αυγό είναι γαλακτοματοποιητής φυσικός: ενώνει δηλαδή το νερό και το λάδι που κανονικά "ζουν" χωριστά. Για παράδειγμα στη σπιτική μαγιονέζα.

Πηγή: akispetretzikis.com

Σχόλια