Γυναίκα

Φτιάξτε το δικό σας χαρταετό

Επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι και δεν μας περισσεύουν και πολλά κι επειδή η Καθαρά Δευτέρα είναι μια καλή ευκαιρία να περάσουμε λίγο εποικοδομητικό χρόνο με τα παιδιά μας, τα ανιψάκια, εγγονάκια ή βαφτιστήρια μας, παρακάτω θα βρείτε συμβουλές και οδηγίες για το πώς θα φτιάξετε παρέα τον παραδοσιακό χαρταετό!

Ακολουθήστε τις κι ύστερα καμαρώστε το δημιούργημά σας να ανεμίζει στους αιθέρες!

Τι θα χρειαστείτε:

3 καλάμια ή βέργες από ελαφρύ ξύλο ίσου μήκους (60-80 εκ.)


πολύ λεπτό χαρτί (π.χ. γκοφρέ από κατάστημα με είδη γραφικής ύλης)


σύρμα


σπάγκο


υγρή κόλλα


κολλητική ταινία


χρωματιστές χάρτινες λωρίδες (περίπου 20 εκ. η καθεμία) (για την ουρά - θα τις βρείτε επίσης σε κατάστημα με είδη γραφικής ύλης)


ψαλίδι

Τι θα κάνετε:

Για τον σκελετό, δένετε σφιχτά μεταξύ τους τα 3 ξύλα στο κέντρο (τα δύο χιαστί και το τρίτο οριζοντίως) και αφήνετε 50 εκ. σπάγκο να κρέμεται.

Με ένα μαχαίρι, χαράζετε μικρές εγκοπές στις άκρες των ξύλων, για να περνά από μέσα το σύρμα. Έτσι, ξεκινάτε να σχηματίζετε την περίμετρο του χαρταετού σας, δένοντας στην άκρη της μίας βέργας το λεπτό σύρμα και προχωρώντας διαδοχικά στις υπόλοιπες. Το περνάτε από τη μία εγκοπή στην άλλη και το σφίγγετε καλά. Φροντίστε να είναι ίσες οι αποστάσεις μεταξύ των ξύλων ώστε το εξάγωνό σας να είναι κανονικό.

Τοποθετήστε τον σκελετό πάνω στο γκοφρέ χαρτί και κόψτε το περιμετρικά, αφήνοντας περιθώριο περίπου 5 εκ. για να τυλιχτεί γύρω από την περίμετρο τους σκελετού, στο σύρμα. Στο σημείο αυτό μπορείτε να διακοσμήσετε τον χαρταετό σας όπως θέλετε, π.χ. ζωγραφίζοντας ή κολλώντας αυτοκόλλητα.

Τώρα μπορείτε να κολλήσετε το χαρτί πάνω στον εξαγωνικό σκελετό, με κόλλα ή ταινία.

Στερεώστε δύο ίσα κομμάτια σπάγκου στις άκρες δύο διπλανών ξύλων αντιστοίχως.

Προσοχή: Το μήκος του σπάγκου πρέπει να είναι ίσο με το μήκος του ξύλου από το κέντρο έως την άκρη του. Ενώστε τα δύο κομμάτια σπάγκου μεταξύ τους, ώστε να τοποθετήσετε εκεί την ουρά.

Για την ουρά: Το μήκος της ουράς πρέπει να είναι τουλάχιστον 4 φορές μεγαλύτερο από το μήκος του χαρταετού. Στον σπάγκο της ουράς, δέστε τις χρωματιστές λωρίδες σε απόσταση περίπου 20 εκ. μεταξύ τους.


Για τα ζύγια: Στις απέναντι άκρες των ξύλων στα οποία δέσατε την ουρά, τοποθετήστε τα ζύγια. Δέστε στα άκρα δύο ίσα κομμάτια σπάγκου και ενώστε τα με τον σπάγκο που έχετε αφήσει να κρέμεται στο κέντρο, έτσι ώστε να δημιουργείται ένα ισοσκελές τρίγωνο. Στο σημείο της ένωσης, τοποθετήστε την καλούμπα. Ο χαρταετός σας είναι έτοιμος!

Καλά Κούλουμα!

Σχόλια