Γυναίκα

Ενημέρωση κατά του καρκίνου στην πλατεία Αγοράς στα Χανιά

Ο Σύλλογος «Ορίζοντας» θα πραγματοποιήσει εκστρατεία ενημέρωσης ενάντια στον καρκίνο την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου(Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου) στην πλατεία της δημοτικής αγοράς στα Χανιά από τις 9:30 το πρωί έως τις 12:30 το μεσημέρι. Εκεί μέλη του Συλλόγου θα ενημερώνουν το κοινό για τις δράσεις του Συλλόγου και την σημασία του εθελοντισμού.

Η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου (UICC), που εκπροσωπεί 280 οργανώσεις σε 90 χώρες του κόσμου. Η εκστρατεία ενημέρωσης κάθε χρόνο στις 4 Φεβρουαρίου δίνει έμφαση στην πρόληψη και στη διαπίστωση ότι το 43% των καρκίνων μπορούν να αποφευχθούν με τις εξής προϋποθέσεις:

- Περιβάλλον χωρίς τσιγάρο για τα παιδιά και τους νέους.

- Φυσική άσκηση, ισορροπημένη διατροφή, υγιεινή δίαιτα και αποφυγή παχυσαρκίας.

- Αποφυγή υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο.

- Πληροφόρηση για τα εμβόλια που προλαμβάνουν μορφές καρκίνου.

Με τη λέξη «καρκίνο» χαρακτηρίζουμε ένα σύμπλεγμα νόσων που σχετίζονται με τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό και την ανοργάνωτη ανάπτυξη των προσβεβλημένων κυττάρων. Ο καρκίνος είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Κάθε χρόνο 7 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και 11 εκατομμύρια νοσούν, το 70% των οποίων σε χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος.

Αναμονή μηνών, με αποτέλεσμα οι ασθενείς με καρκίνο να «λιμνάζουν» στις λίστες αναμονής, απίστευτη ταλαιπωρία ανθρώπων «λαβωμένων» από την ασθένεια για εξεύρεση φαρμάκων, έλλειψη ξενώνων για τη φιλοξενία ασθενών με καρκίνο, αδιαφορία του κράτους απέναντι στον ασθενή, αλλά και έλλειψη πολιτικής για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση που σώζει ζωές σε πολλούς από τους πιο συχνούς καρκίνους, συνθέτουν την πραγματικότητα που ζει στην Ελλάδα ο καρκινοπαθής ασθενής.

Μπορεί να αυξάνονται καθημερινά τα περιστατικά ωστόσο η Ιατρική εξελίσσεται, οι τρόποι πρόληψης γίνονται συνήθεια καθημερινότητας και έτσι αυξάνεται σημαντικά το ποσοστό επιβίωσης των ατόμων που νοσούν από καρκίνο.

Ο Σύλλογος παίρνοντας δύναμη από την αγάπη ευαισθητοποιημένων φίλων και εθελοντών, μαθητικών κοινοτήτων, τοπικών επιχειρήσεων, αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων, αγωνίζεται δίπλα στις οικογένειες παιδιών και ενηλίκων που πάσχουν από καρκίνο και μάχονται για τη ζωή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όποιος επιθυμεί μπορεί να ενημερωθεί για τη δωρεά μυελού των οστών. Θα πραγματοποιηθεί δειγματοληψία και καταγραφή των ενδιαφερόμενων ως υποψήφιων δοτών.

Σχόλια