Γυναίκα

7 τρόποι να προλάβετε τους μύκητες των ποδιών

Οι μυκητιάσεις των ποδιών προκαλούν έντονη δυσοσμία, φαγούρα και πόνο. Δείτε με ποιες κινήσεις θα τις αντιμετωπίσετε.

Σε τι οφείλονται

Οι μυκητιάσεις των ποδιών οφείλονται σε μύκητες (ανθρωπόφιλα δερματόφυτα ή σε candida) οι οποίοι μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω δερματικής επαφής ή μέσω κάποιον αντικειμένων όπως παπούτσια, πατώματα κ.λπ. Τα πιο γνωστά δερματόφυτα είναι το trichophyton rubrum και το trichophyton interdigitale και αναπτύσσονται όταν υπάρχει αυξημένη υγρασία και θερμοκρασία.

Πού εμφανίζονται

1. Ανάμεσα στα δάκτυλα: Κυρίως στα μεσοδακτύλια διαστήματα, συνήθως μεταξύ 4ου και 5ου δακτύλου. Τα συμπτώματα είναι έντονος κνησμός, σκασίματα στο δέρμα ή και πόνος, ενώ το δέρμα είναι πιο λευκό και ξεφλουδίζει.

2. Κάτω από τα δάκτυλα και στο πέλμα (υπερκερατωσικός): Προκαλείται ξεφλούδισμα και κοκκίνισμα ενώ το δέρμα είναι πιο ξηρό και λεπιδώδες ή υπάρχουν σκασίματα.

3. Στην καμάρα που ποδιού: Μοιάζει σαν έκζεμα και εμφανίζεται με φυσαλίδες και φαγούρα. Αυτές σταδιακά ξεραίνονται και κάνουν την εμφάνισή τους νέες.

Πώς αντιμετωπίζονται

1. Πλένετε προσεκτικά τα πόδια σας καθημερινά και στεγνώνετέ τα καλά μετά το μπάνιο για να μη μένει η υγρασία ανάμεσα στα δάκτυλα των ποδιών. Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το σεσουάρ στον κρύο αέρα για να στεγνώσετε σωστά την επιδερμίδα.

2. Αλλάζετε συχνά και φοράτε βαμβακερές και καθαρές κάλτσες.

3. Φοράτε, αν είναι δυνατόν, ανοιχτά παπούτσια. Ρίχνετε στα παπούτσια ειδική αντιμυκητιακή πούδρα που καταπολεμά ιδρώτα και κακοσμία.

4. Μην περπατάτε πάνω στα πλακάκια σε δημόσια ντους, στα αποδυτήρια του γυμναστηρίου κ.λπ. Ειδικά το καλοκαίρι πρέπει οπωσδήποτε να καθαρίζετε τα πόδια σας από την άμμο διότι αυτή συγκεντρώνει ομάδες μυκήτων.

5. Αντισταθείτε να βάζετε οινόπνευμα ή Betadine απευθείας στο σημείο που έχει εμφανιστεί η μυκητίαση, πιστεύοντας ότι έτσι θα "κάψετε" το μύκητα. Θα δημιουργηθεί έντονος ερεθισμός και φαγούρα και ίσως επεκταθεί και σε άλλα σημεία η μυκητίαση. Όταν κάνετε ποδόλουτρο διαλύστε το Betadine σε νερό.

6. Η Candida albicans είναι ένας μύκητας που υπάρχει φυσιολογικά στον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά υπό ορισμένες συνθήκες μπορεί να αυξηθεί υπερβολικά και να δημιουργήσει μυκητιάσεις. Ορισμένες φυσικές ουσίες βοηθούν στον έλεγχο του μύκητα αυτού, ιδίως αν συνδυαστούν με την κατάλληλη δίαιτα.

7. Όταν ξεκινά η μυκητίαση η χρήση τοπικής αγωγής με αντισηπτικά σαπούνια και αντιμυκητιασικές κρέμες ή τζελ ή πούδρες είναι η ενδεδειγμένη θεραπεία. Σε πιο προχωρημένες ή εκτεταμένες περιπτώσεις απαιτείται επιπλέον της τοπικής αγωγής και αγωγή με αντιμυκητιασικά χάπια.

Πηγή: omorfamystika.gr

Σχόλια