Γυναίκα

Οι κοντές γυναίκες γεννούν πρόωρα

Αμερικανική έρευνα δείχνει πως οι κοντές γυναίκες έχουν μικρότερη διάρκεια εγκυμοσύνης και γεννούν μωρά μικρότερου βάρους και πρόωρα.

Οι ερευνητές του Ερευνητικού Κέντρου March of Dimes του Οχάιο, που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS Medicine», ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 3.500 τοκετούς γυναικών καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι το ύψος της μητέρας -το οποίο καθορίζεται κυρίως από γενετικούς παράγοντες- παίζει ρόλο στο πόσο πρόωρα θα γεννήσει μια γυναίκα.

Ο πρόωρος τοκετός αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για θάνατο του νεογέννητου, ενώ επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη και υγεία του παιδιού.

Παγκοσμίως υπολογίζεται ότι περίπου 15 εκατομμύρια παιδιά γεννιούνται πρόωρα κάθε χρόνο και πάνω από ένα εκατομμύριο πεθαίνουν εξαιτίας επιπλοκών.

Τα μωρά που επιβιώνουν στην πρόωρη γέννα, μπορεί να εμφανίσουν σοβαρά προβλήματα υγείας στην υπόλοιπη ζωή τους, όπως αναπνευστικά, νοητική καθυστέρηση, απώλεια όρασης κ.α.

Ο υπεύθυνος της μελέτης, καθηγητής Λούις Μούγκλια του Πανεπιστημίου και του Νοσοκομείου Παίδων του Σινσινάτι, δήλωσε ότι προς το παρόν «δεν υπάρχει σαφής εξήγηση γιατί το ύψος της μητέρας επηρεάζει τη διάρκεια του τοκετού, αλλά αυτό θα μπορούσε να οφείλεται όχι μόνο στα γονίδια, αλλά επίσης στη διατροφή και στο περιβάλλον της μητέρας».

Σχόλια