Γυναίκα

Τα αντισυλληπτικά προστατεύουν από τον καρκίνο της μήτρας

Έρευνα αποδεικνύει ότι όσο πιο πολλά χρόνια παίρνει μια γυναίκα αντισυλληπτικά χάπια, τόσο περιορίζεται ο κίνδυνος του καρκίνου της μήτρας.

Η μελέτη εκτιμά ότι εξαιτίας των αντισυλληπτικών χαπιών, περίπου 400.000 περιπτώσεις καρκίνου της μήτρας έχουν αποφευχθεί στις ανεπτυγμένες χώρες κατά τα τελευταία 50 έτη, από τις οποίες οι 200.000 κατά την τελευταία δεκαετία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Βάλερι Μπέραλ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που έκαναν τη δημοσίευση στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό ογκολογίας «The Lancet Oncology», ανέλυσαν στοιχεία από 36 επιδημιολογικές έρευνες σε δεκάδες χώρες, που αφορούσαν συνολικά σχεδόν 27.300 γυναίκες.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για κάθε πέντε χρόνια λήψης του χαπιού, ο κίνδυνος καρκίνου του ενδομητρίου μειώνεται περίπου κατά το ένα τέταρτο. Δέκα χρόνια λήψης του χαπιού μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης του συγκεκριμένου καρκίνου πριν την ηλικία των 75 ετών από 2,3 σε 1,3 περιστατικά ανά 100 γυναίκες.

«Η ισχυρή προστατευτική επίδραση του αντισυλληπτικού χαπιού έναντι του καρκίνου του ενδομητρίου, η οποία διαρκεί για δεκαετίες μετά τη διακοπή λήψης του, σημαίνει ότι οι γυναίκες που το χρησιμοποιούν στην ηλικία των 20-30 ετών ή ακόμη νωρίτερα, συνεχίζουν να ωφελούνται στα 50 τους και σε μεγαλύτερη ηλικία, όταν πλέον ο καρκίνος γίνεται συχνότερος», δήλωσε η Μπέραλ.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι το αντισυλληπτικό χάπι προστατεύει επίσης από καρκίνο των ωοθηκών.

«Οι άνθρωποι κάποτε ανησυχούσαν ότι το χάπι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, όμως μακροπρόθεσμα το χάπι μειώνει αυτό τον κίνδυνο», δήλωσε η βρετανίδα επιστήμονας.

Το περιεχόμενο των πιο σύγχρονων αντισυλληπτικών χαπιών σε οιστρογόνα είναι μικρότερο από ό,τι πριν από πολλά χρόνια. Όμως η νέα έρευνα διαπίστωσε ότι η προστατευτική δράση του χαπιού έναντι του καρκίνου αφορά τόσο τις γυναίκες που το έπαιρναν στη δεκαετία του ΄80, όσο και εκείνες που το έπαιρναν στη δεκαετία του ΄60, όταν τα χάπια περιείχαν σχεδόν διπλάσια οιστρογόνα.

Η προστατευτική δράση του χαπιού ισχύει ανεξάρτητα από το αν η γυναίκα καπνίζει, πίνει αλκοόλ, είναι υπέρβαρη ή ποιο είναι το αναπαραγωγικό ιστορικό της.

Επειδή προηγούμενες μελέτες είχαν συνδέσει τα οιστρογόνα με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο (εγκεφαλικά και εμφράγματα) και άλλες μελέτες έχουν συνδέσει το αντισυλληπτικό χάπι με ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, οι ερευνητές δεν έφτασαν στο σσημείο να συστήσουν στις γυναίκες να παίρνουν προληπτικά αντισυλληπτικά χάπια για να μειώσουν τον κίνδυνο του καρκίνου της μήτρας.

Σχόλια