Γυναίκα

Λόγοι που οι γυναίκες ζουν περισσότερο

Κατά μέσο όρο 5 με 7 χρόνια περισσότερα από τους άντρες ζουν οι γυναίκες, σύμφωνα με αμερικανικά κέντρα ελέγχου και πρόληψης ασθενειών.

Ο πρώτος λόγος που συμβαίνει αυτό, έχει να κάνει σύμφωνα με τους επιστήμονες με τις μεταλλάξεις των γονιδίων τους.

Οι μεταλλάξεις των μιτοχονδρίων του DNA στους άντρες συσσωρεύονται με το πέρασμα του χρόνου. Αυτό κάνει τους άντρες να γερνούν γρηγορότερα. Οι μεταλλάξεις στα χρωμοσώματα του φύλου επηρεάζουν επίσης το προσδόκιμο επιβίωσης.

Τα κύτταρα του φύλου, που προέρχονται από αρσενικές και θηλυκές γονάδες, περιέχουν τα χρωμοσώματα Χ ή Υ. Το γεγονός πως οι γυναίκες διαθέτουν δύο χρωμοσώματα Χ, ενώ οι άντρες μόνο ένα, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, λένε οι ειδικοί, προκειμένου να γίνει κατανοητός ο μηχανισμός με τον οποίο οι γονιδιακές μεταλλάξεις επηρεάζουν διαφορετικά τους άντρες και τις γυναίκες.

Οι μεταλλάξεις των γονιδίων που σχετίζονται με το φύλο και που παράγονται στο χρωμόσωμα Χ εκφράζονται στους άντρες επειδή εκείνοι έχουν μόνο ένα χρωμόσωμα Χ. Οι μεταλλάξεις αυτές έχουν συχνά ως αποτέλεσμα αρρώστιες που οδηγούν σε πρόωρη παρακμή του οργανισμού.

Ένας δεύτερος λόγος που σχετίζεται με τη διαφορά του προσδόκιμου επιβίωσης μεταξύ των δύο φύλων, είναι οι ορμόνες.

Στους άντρες υπάρχει μεγαλύτερη ποσότητα τεστοστερόνης, η οποία συμβάλλει στην αύξηση της LDL χοληστερόλης, που βοηθά στο σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Αντίθετα, τα οιστρογόνα στις γυναίκες μειώνουν την ποσότητα της συγκεκριμένης ορμόνης και ανεβάζουν τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης, της HDL. Με αυτόν τον τρόπο καθυστερεί η εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων στις γυναίκες μέχρι την εμμηνόπαυση.

Ένας τρίτος παράγοντας που μελετούν οι ειδικοί είναι το αιμοποιητικό σύστημα. Το αιμοποιητικό σύστημα στους άντρες παρακμάζει πιο γρήγορα απ' ότι στις γυναίκες.

Στις γυναίκες, η αλλαγή στη σύνθεση των κυττάρων του αίματος, που επηρεάζει τις διαδικασίες της γήρανσης, παρακμάζουν με πιο αργούς ρυθμούς σε σχέση με τους άντρες, παρόλο που και στα δύο φύλα ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων μειώνεται με την ηλικία.

Όσο οι άνδρες είναι νέοι έχουν την τάση να διαθέτουν περισσότερα λεμφοκύτταρα από τις συνομήλικές τους γυναίκες, περνώντας τα χρόνια, αυτός ο συσχετισμός αλλάζει.

Όσο μεγαλώνουν οι άντρες, συγκεκριμένα είδη λεμφοκυττάρων στον οργανισμός τους παρακμάζουν πιο γρήγορα.

Επιπλέον, τα ερυθρά τους αιμοσφαίρια παρακμάζουν με το πέρασμα του χρόνου σε αντίθεση με τις γυναίκες.

Σχόλια