Γυναίκα

Οι αιτίες που κάνουν τις μαμάδες να νιώθουν κουρασμένες

Οι μαμάδες πολλές φορές παραπονιούνται για την κόπωση που αισθάνονται λόγω των πολλών υποχρεώσεων που έχουν μέσα και έξω από το σπίτι. Οι επαγγελματικές υποχρεώσεις, η φροντίδα και η ανατροφή των παιδιών, το νοικοκυριό δεν τους αφήνουν καθόλου χρόνο για ξεκούραση, με αποτέλεσμα να αισθάνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας μονίμως ατονία και κούραση.

Διαβάστε παρακάτω τις πιθανές αιτίες που σας κάνουν να νιώθετε μονίμως κουρασμένες:

Η έλλειψη ύπνου: Ο ύπνος είναι απαραίτητος σε κάθε άνθρωπο, γιατί είναι η ώρα που ο οργανισμός αποκαθιστά τις μικροφθορές που υπέστη όλη την ημέρα από την έντονη σωματική δραστηριότητα και τη διαρκή πνευματική εγρήγορση. Οι μαμάδες δεν κοιμούνται πολλές ώρες, κάτι το οποίο έχουν συνηθίσει, αλλά ο οργανισμός τους δεν παύει να χρειάζεται συμπλήρωμα ωρών ύπνου. Άλλες φορές ο ύπνος των μαμάδων για κάποιους λόγους μπορεί να διακόπτεται, είτε γιατί το παιδί είναι άρρωστο, είτε γιατί είδε ένα κακό όνειρο και θέλει παρέα κ.ο.κ. Η κακή ποιότητα ύπνου ή η έλλειψη ωρών στερεί λοιπόν την ενέργεια την επόμενη ημέρα, καθώς το σώμα και το πνεύμα σας δεν έχουν ξεκουραστεί.

Η έλλειψη σιδήρου: Η αναιμία ή έλλειψη σιδήρου είναι πολύ συχνό φαινόμενο στις γυναίκες, καθώς χάνουν ποσότητα αίματος κατά την έμμηνο ρύση. Εάν η διατροφή σας είναι ελλιπής σε θρεπτικά συστατικά και δεν αναπληρώνετε το σίδηρο που χάνετε μέσω της διατροφής ή κάποιων συμπληρωμάτων, πολύ πιθανό η κόπωση που αισθάνεστε να προέρχεται από την έλλειψη σιδήρου. Η έλλειψη σιδήρου προκαλεί προβλήματα στην οξυγόνωση ολόκληρου του οργανισμού μέσω των αιμοφόρων αγγείων και αν δε γίνεται σωστά, καταλήγετε να νιώθετε εξαντλημένη.

Προβλήματα στο θυρεοειδή αδένα: Εάν κοιμάστε επαρκώς και έχετε ισορροπημένη διατροφή λαμβάνοντας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και παρ' όλα αυτά αισθάνεστε διαρκώς κουρασμένη, θα πρέπει να ελέγξετε το θυρεοειδή αδένα σας. Ο θυρεοειδής αδένας είναι υπεύθυνος να παράγει ορμόνες που επηρεάζουν το μεταβολισμό, τη θερμοκρασία του σώματός σας και πολλές άλλες βασικές λειτουργίες. Η μη σωστή λειτουργία του οδηγεί σε διάφορα προβλήματα στον οργανισμό, από αύξηση βάρους, ατονία, μέχρι κατάθλιψη. Καλό είναι να δείτε λοιπόν, προληπτικά, την κατάσταση του θυρεοειδή σας με μια αιματολογική ορμονολογική εξέταση.

Κατάθλιψη: Πολλές μαμάδες και συνήθως οι νέες, αισθάνονται μονίμως εξαντλημένες και έχουν μειωμένη διάθεση. Η αλήθεια είναι πως οι πολλές υποχρεώσεις και οι αλλαγές στη ζωή τους μπορεί να τους έχουν προκαλέσει πολύ άγχος και να αισθάνονται κατάθλιψη. Η κατάθλιψη και η κόπωση αλληλοτροφοδοτούν το ένα το άλλο, με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να διακρίνετε συμπτώματα κατάθλιψης, ώστε να την αντιμετωπίσετε. Το σίγουρο είναι πως οι πολλές υποχρεώσεις σας προκαλούν σωματική κόπωση και σας πιέζουν ψυχολογικά στην προσπάθειά σας να είστε πολύ καλή σε όλους τους τομείς.

Ανεξάρτητα από τους λόγους που σας προκαλούν αδυναμία, οφείλετε να αντιμετωπίσετε το διαρκές αίσθημα κόπωσης που αισθάνεστε φροντίζοντας να έχετε μια υγιεινή διατροφή, να εξασφαλίζετε λίγες ώρες για προσωπική χαλάρωση, να δέχεστε συναισθηματική και πρακτική στήριξη από το περιβάλλον σας.

Πηγή: govastileto.gr

Σχόλια