Γυναίκα

Μήπως οι κοιλιακοί σου δεν... συνεργάζονται;

Γυμνάζεσαι σχεδόν καθημερινά. Στο πρόγραμμά σου έχεις βάλει οπωσδήποτε 100 κοιλιακούς αλλά η κοιλιά σου συνεχίζει να είναι πλαδαρή. Έχεις απογοητευτεί και πιστεύεις πως πρόκειται για...κατασκευαστικό λάθος. Είσαι σίγουρη όμως ότι κάνεις σωστά τις ασκήσεις;

Λάθος 1ο : Δύναμη στον αυχένα

Ξαπλώνεις στο στρώμα σου και κάνεις 150 κοιλιακούς. Στην ουσία όμως δεν γυμνάζεις την κοιλιά σου, αλλά τον αυχένα σου...ο οποίος υποφέρει. Η σωστή στάση στους κοιλιακούς αλλά και η σωστή κίνηση είναι το Α και το Ω. Το να πιέζεις το λαιμό σου, χρησιμοποιώντας τον απλώς σαν αντίσταση δεν βοηθάει καθόλου τους μυς της κοιλιάς να γυμναστούν. Είναι βέβαιο πως ο κόπος σου πάει χαμένος και πως ο αυχένας σου σύντομα θα έχει πρόβλημα. Έλεγξε την κίνησή σου από την κοιλιά και όχι από τον αυχένα. Ενεργοποίησε την κίνησή σου από τους κοιλιακούς για να έχεις αποτέλεσμα.

Λάθος 2ο: Δεν αναπνέεις σωστά ή...καθόλου

Από τα πιο βασικά στους κοιλιακούς είναι και η σωστή αναπνοή. Μην κρατάς την ανάσα σου! Αφενός χάνεις τη δύναμή σου, αφετέρου χάνεις την άσκηση...Η λάθος αναπνοή κάνει το στομάχι σου να «πετάγεται» προς τα έξω αντί προς τα μέσα. Το αντίθετο ακριβώς αποτέλεσμα από αυτό που θέλεις να επιτύχεις. Ο σωστός τρόπος είναι να προετοιμάζεις το σώμα σου με μία αναπνοή και να εκπνέεις καθώς ανεβάζεις το σώμα σου. Κατά την εκπνοή προσπάθησε να «τραβήξεις» την κοιλιά σου προς τα μέσα, προς τη σπονδυλική σου στήλη. Θα καταλάβεις αμέσως τη διαφορά στην κίνηση.

Λάθος 3ο: Ακολουθείς πιστά το πρόγραμμα

Το ακολουθείς τόσο πιστά, που δεν το αλλάζεις ποτέ! Το σώμα μας συνηθίζει αρκετά σύντομα ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνεται πλέον θετικά στις ασκήσεις. Είναι πιο αποτελεσματικό να αλλάζεις το είδος της άσκησης, τις επαναλήψεις ή τα βάρη που χρησιμοποιείς συχνά. Πως θα καταλάβεις πότε πρέπει να αλλάξεις πρόγραμμα; Όταν τελειώνοντας την άσκηση δεν νιώθεις καθόλου κούραση, δεν έχεις ιδρώσει.

Λάθος 4ο : Προτιμάς τις στατικές ασκήσεις

Άλλαξε ταχύτητα! Πρόσθεσε λίγο περπάτημα, τρέξιμο, κολύμβηση, ποδήλατο στατικό ή έξω, γενικά, βάλε κίνηση στην άσκησή σου την οποία θα ήταν καλύτερο να την αυξομειώνεις όση ώρα γυμνάζεσαι. Εναλλακτικά αύξησε τα βάρη που χρησιμοποιείς σε κάθε άσκηση. Για παράδειγμα εάν κάνεις διάδρομο ανέβασε την ταχύτητα για ένα λεπτό. Μετά κατέβασέ την για άλλα 2. Επανέλαβε το ίδιο αρκετές φορές.  Αυτό βοηθάει πολύ στις καύσεις αλλά και στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού.

Λάθος 5ο: Λάθος διατροφή

Τρως τη ζωή σου στο γυμναστήριο, αλλά μετά τρως και μια φρατζόλα ψωμί. Πίστεψέ με δεν θα καταφέρεις κάτι. Αν κόψεις το άμυλο και τα λιπαρά και ακολουθήσεις μία σωστή διατροφή πλούσια σε ψάρια, λευκό κρέας, φρούτα και λαχανικά μπορεί να ανακαλύψεις κάτω από την κοιλιά σου ένα τέλειο μυϊκό σύστημα...κρυμμένο.

Λάθος 6ο: Αγαπάς την ποσότητα και όχι την ποιότητα

Δεν έχει σημασία πόσους κοιλιακούς κάνεις εάν τους κάνεις λάθος. Μπορεί να κάνεις 200 κοιλιακούς χωρίς αποτέλεσμα. Τις περισσότερες φορές είναι καλύτερα να κάνεις 3 σετ με 8 έως 20 επαναλήψεις για να δεις αποτέλεσμα από το να κάνεις άπειρους λάθος κοιλιακούς. Συγκεντρώσου στην άσκηση και στην αναπνοή σου. Σιγουρέψου ότι κάνεις σωστά τις ασκήσεις και ότι δεν κουράζεσαι άδικα. Να είσαι βέβαιη ότι θα δεις αποτέλεσμα σύντομα.

Λάθος 7ο : Όποιος βιάζεται σκοντάφτει!

Κάνεις άπειρες επαναλήψεις διότι γυμνάζεσαι σε fast forward. Δεν έχει νόημα! Αργά και σταθερά είναι το μυστικό. Προσπάθησε να ελέγχεις την κάθε σου κίνηση. Όσο πιο αργά κάνεις κάθε επανάληψη τόσο περισσότερος μυικός ιστός χρησιμοποιείται για να γίνει η άσκηση πιο σωστά. Έτσι αντί να κάνεις σε ένα λεπτό 60 επαναλήψεις θα ήταν προτιμότερο να κάνεις μία επανάληψη κάθε 60 δευτερόλεπτα!

Λάθος 8ο : Έχεις άγχος

Το χρόνιο άγχος είναι εχθρός της υγείας αλλά και των κοιλιακών. Όταν αντιμετωπίζουμε στρεσογόνες καταστάσεις το σώμα μας εκκρίνει κορτιζόλη μία ορμόνη που πολλές φορές οδηγεί σε έξτρα κιλά. Το χειρότερο είναι ότι αυτά πάνε στην κοιλιά. Εάν αισθάνεσαι ότι έχεις τρομερό άγχος προτίμησε ανάμεσα στα προγράμματα που ακολουθείς στο σπίτι ή στο γυμναστήριο να προσθέσεις και λίγη γιόγκα. Θα σε βοηθήσεις να χαλαρώσεις και να ελέγξεις καλύτερα το άγχος σου και .... τα κιλά σου.

Πηγή: tellawoman.gr

Σχόλια