Γυναίκα

Κάνει καλό το κουτσομπολιό;

Οι ειδικοί ερίζουν: Φυσική ανάγκη ή κοινωνική αναγκαιότητα; Έκφραση ενδιαφέροντος ή εκδήλωση κακίας; Δείγμα ευφυίας ή σημάδι κατωτερότητας; Το σίγουρο είναι ότι το κουτσομπολιό, η αρχαιότερη μορφή ενημέρωσης, "μας φτιάχνει" και ειδικά όταν είναι αρνητικό και αφορά celebrities. Και αυτή μας η διαπίστωση δεν είναι εικασία αφού φέρει πλέον και επιστημονική σφραγίδα.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μια ομάδα ερευνητών από την Κίνα, οι οποίοι αναφέρουν ότι όταν ακούει κανείς κουτσομπολιά για διασημότητες, πυροδοτείται το κέντρο ευχαρίστησης του εγκεφάλου, με τον ίδιο τρόπο όπως όταν τρώει το αγαπημένο του φαγητό ή ακόμη και όταν… κερδίζει το λαχείο!

Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, δεν είναι τα καλά νέα-σχόλια που προκαλούν αυτήν την αντίδραση, αλλά αντίθετα τα… κακά.

Οι ειδήσεις για τα προβλήματα των διασήμων, τα σκάνδαλα, τα ατοπήματά τους και άλλα αρνητικά σχόλια είναι αυτά που ενεργοποιούν το αίσθημα ευχαρίστησης και την παραγωγή των αντίστοιχων χημικών ουσιών από τον εγκέφαλό μας.

Οι περισσότεροι δε θα παραδέχονταν ποτέ, ότι απολαμβάνουν τέτοιου είδους κοινωνικά σχόλια, ωστόσο οι μαγνητικές τομογραφίες που έκαναν οι ερευνητές στο πλαίσιο της μελέτης τους… δεν ψεύδονται!

Κατά βάθος, όλοι μας βρίσκουμε διασκεδαστικά… τα προβλήματα των άλλων.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας που διεξήχθη από ερευνητές του πανεπιστημίου Shenzhen της Κίνας, τα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα παρατηρήθηκαν στις αρνητικές ιστορίες γύρω από διάφορους celebrities, οι οποίες φάνηκε να "ξυπνούν" τα επίπεδα ντοπαμίνης και άλλων χημικών ουσιών που προκαλούν αίσθημα ευχαρίστησης στην περιοχή ανταμοιβής του εγκεφάλου.

Τα πορίσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Social Neuroscience.

Τώρα, αν εσείς θα τη χρησιμοποιήσετε για να κουτσομπολεύετε χωρίς φόβο αλλά με πάθος, αυτό είναι προσωπική σας υπόθεση. Άλλωστε, τον κουτσομπόλη πολλοί εμίσησαν το κουτσομπολιό, ουδείς.

Πηγή: omorfamystika.gr

Σχόλια