Γυναίκα

Ροχαλίζει; Φορέστε του... κάλτσες!

Τη λύση για την αντιμετώπιση του ροχαλητού φαινεται ότι βρήκε το Πανεπιστήμιο του Τορόντο με το …φάρμακο μην είναι τίποτε περισσότερο από  ένα ζευγάρι ελαστικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης που συνήθως χορηγούνται για τη συντηρητική θεραπεία της φλεβικής ανεπάρκειας.

Ως γνωστόν, οι θεραπευτικές αυτές κάλτσες έχουν στόχο τη μείωση της ποσότητας υγρού που συσσωρεύεται στα κάτω άκρα, κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι, κατά τη διάρκεια της νύχτας μέρος του υγρού αυτού μετακινείται προς την περιοχή του αυχένα, ως αποτέλεσμα της ύπτιας στάσης του σώματος κατά τον ύπνο. Αυτό μπορεί με τη σειρά του να συντελέσει στην εκδήλωση αποφρακτικής άπνοιας ύπνου, χαρακτηριστικό γνώρισμα της οποίας είναι μεταξύ άλλων και το ροχαλητό.

Όπως αναφέρεται σε άρθρο του επιστημονικού εντύπου  Sleep Medicine ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο υποστηρίζουν ότι, η περίσσεια λίπους αλλά και υγρού στην περιοχή του λαιμού ασκούν πίεση στους μυς του λαιμού που συγκλίνουν για μερικά δευτερόλεπτα και καθώς ο αέρας παλεύει να βγει, παράγεται ο γνωστός ήχος του ροχαλητού.

Προτείνουν λοιπόν σε όσους ροχαλίζουν να δοκιμάσουν να φορέσουν κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης, αφού αυτές έχουν την ιδιότητα να βοηθούν στην ομαλή κυκλοφορία του αίματος άρα και στη μη συσσώρευση υγρού στα κάτω άκρα.

Προς επιβεβαίωση της θεωρίας τους, ζήτησαν από 50 άνδρες με αποφρακτική άπνοια ύπνου, οι μισοί να φορέσουν καθημερινά για δύο εβδομάδες τις θεραπευτικές κάλτσες και να τις βγάζουν μόνο το βράδυ. Οι άλλοι μισοί φόρεσαν απλά ζευγάρια κάλτσες.

Κάθε βράδυ, κάθε ασθενής ήταν συνδεδεμένος με συσκευή καταγραφής του ροχαλητού ενώ ηλεκτρόδια στα κάτω άκρα και τον λαιμό κατέγραφαν την μετακίνηση του υγρού.

Στους άνδρες που είχαν φορέσει τις κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης είχε μετακινηθεί μικρότερη ποσότητα υγρού από τα κάτω άκρα προς τον λαιμό, ενώ είχε μειωθεί και η διαταραχή του ύπνου τους, από 30 φορές σε 15 ανά ώρα. Η ομάδα ελέγχου δεν παρουσίασε καμιά αλλαγή.

Πηγή: kerdos.gr

Σχόλια