Γυναίκα

Γιόγκα: Τι να πιστέψεις & τι όχι

Έχεις ακούσει τόσα για τη γιόγκα αλλά διστάζεις να... ενδώσεις δίνοντας βάση σε διάφορα που κυκλοφορούν; Πιστεύεις πως θα χάσεις το χρόνο σου ή ότι η γιόγκα δεν είναι για εσένα μιας και δεν μπορείς να ελιχθείς σαν έλουρος; Ξεκόλλα! Η γιόγκα είναι για όλους, γυναίκες, άντρες και παιδιά, λεπτές και παχουλές, δίχως διακρίσεις.

Μύθος #1: Αν δεν είσαι ευλίγιστη δεν είναι για εσένα η γιόγκα

Ένας από τους πιο κοινούς μύθους θέλει τη γιόγκα να είναι ταυτόσημη με την ευελιξία. Ωστόσο, δε χρειάζεται να είσαι εξαιρετικά ευέλικτη για να επωφεληθείς από τη γιόγκα. Υπάρχουν πολλές ασκήσεις για αρχάριους που θα σε βοηθήσουν να αποκτήσεις ελαστικότητα κι ευελιξία σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Το βασικό είναι ο έλεγχος της αναπνοής και η ηρεμία, όπως και στις πολεμικές τέχνες. Τι κι αν δεν μπορείς να αγγίξεις τα δάχτυλα των ποδιών σου; Το παν είναι η τεχνική, μάθε τις τεχνικές αναπνοής, άδειασε το μυαλό, απόκτησε πειθαρχία και σταδιακά θα μπορέσεις να καταφέρεις όσα σε πτώτη φάση σου φαίνονται αδύνατα.

Μύθος #2 : Η γιόγκα είναι θρησκεία

Από μόνη της η γιόγκα δεν αποτελεί θρησκεία. Είναι όντως μια πνευματική εμπειρία και οι ασκήσεις έχουν ρίζες βαθιά πίσω στο χρόνο, χιλιάδες χρόνια πριν και παρότι συχνά ταυτίζεται με την Ινδουιστική θρησκεία, προυπήρχε αυτής. Στο σημερινό Δυτικό κόσμο, η γιόγκα δεν αντιμετωπίζεται ως θρησκεία αλλά ως άσκηση για το σώμα και το πνεύμα.

Μύθος #3: Είναι μόνο για γυναίκες

Η άποψη αυτή είναι απόλυτα λανθασμένη. Η γιόγκα δεν είναι γυναικεία υπόθεση. Τόσο τα παιδάκια (αν είσαι ήδη μαμά) όσο και ο σύντροφός σου μπορεί να επωφεληθεί από αυτήν. Το μόνο που χρειάζεται είναι να το αποδείξεις! Μίλα με επιχειρήματα και πείσε τον για μια δοκιμή που θα τον πείσει.

Μύθος #4: Σε κάνει να φαίνεσαι αστεία

Η αλήθεια είναι πως κάποιες από τις ασκήσεις στη γιόγκα ίσως να σε κάνουν να φαίνεσαι γελοία, ωστόσο, να θυμάσαι πως την ώρα της άσκησης κανείς δεν κοιτάζει γύρω του αφού η γιόγκα απαιτεί συγκέντρωση και τεχνική. Όλοι είναι επικεντρωμένοι στην αναπνοή τους και το σώμα τους. Άλλωστε, όσο γελοία φαίνεσαι εσύ εκείνη την ώρα, το ίδιο γελοίοι φαίνονται κι όσοι βρίσκονται δίπλα σου.

Μύθος #5: Είναι εξαιρετικά ακριβή

Δε χρειάζεται να ξοδέψεις μια περιουσία για να κάνεις γιόγκα. Τα περισσότερα γυμναστήρια έχουν εντάξει προγράμματα γιόγκα στα ομαδικά τμήματα, που προσφέρονται δίχως έξτρα κόστος συνδρομής ενώ στο You tube υπάρχουν άπειρα βιντεάκια για ν' αρχίσεις. Σε κάθε περίπτωση, τα μόνα που θα χρειαστείς είναι ένα στρωματάκι και μια πετσετούλα.

Μύθος #6: Η γιόγκα δε γυμνάζει

Σίγουρα, η γιόγκα δε μπορεί να σε βοηθήσει να κάψεις τόσες θερμίδες όσες θα έκαιγες με αεροβική ή άλλη γυμναστική, ωστόσο, αυτό δεν την καθιστά λιγότερο αποτελεσματική. Πώς αλλιώς εξηγείται το σφριγιλό σώμα που έχουν όλοι όσοι ασχολούνται με γιόγκα; Πόδια, κοιλιακοί και οπίσθια γίνονται πέτρα αν ακολουθήσεις πιστά τις ασκήσεις της γιόγκα - εγγυημένα.

Μύθος #7 : Δε μπορείς να κάνεις γιόγκα αν είσαι παχιά

Δε χρειάζεται να φοράς το small μέγεθος στα ρούχα για να κάνεις γιόγκα, ούτε να έχεις καλλίγραμο σώμα. Τα κιλά δεν έχουν σημασία! Όπως και με κάθε μορφή άσκησης, έτσι και σε αυτή την περίπτωση, τα κιλά ίσως να δυσκολεύουν, χωρίς όμως να σημαίνει πως είναι απαγορευτικά. Μάλιστα, όπως έχει αποδειχτεί, η γιόγκα βοηθά στην απώλεια κιλών ενώ αν παρακολουθήσεις ένα τμήμα αρχάριων θα διαπιστώσεις πως... "παίζουν" όλα τα μεγέθη!

Πηγή: womenonly.gr

Σχόλια