Γυναίκα

Οι μύθοι γύρω από τον θηλασμό

Εάν είστε νέα μαμά που θηλάζετε προφανώς έχετε συνειδητοποιήσει πως όλοι έχουν μια γνώμη ή συμβουλή να σας δώσουν.Κι ενώ μπορεί να πάρετε όντως χρήσιμες συμβουλές από καλοπροαίρετους φίλους και συγγενείς, πολύ συχνά λανθασμένες πληροφορίες κυκλοφορούν και μάλιστα από γενιές σε γενιές.

Σήμερα θα προσπαθήσουμε να ξεχωρίσουμε τους μύθους από τις αλήθειες, όσον αφορά τον θηλασμό.

Όταν το μωρό πίνει πολύ γάλα, σημαίνει ότι δεν του είναι αρκετό

Πραγματικότητα: Επειδή από το μητρικό γάλα είναι εύπεπτο, τα μωράκια που θηλάζουν πεινάνε γρηγορότερα συγκριτικά με τα μωρά που πίνουν ξένο γάλα. Είναι φυσιολογικό για ένα νεογέννητο που θηλάζει να θέλει γάλα κάθε δύο με τρεις ώρες.

Οι γυναίκες που έχουν μικρό στήθος, δεν μπορούν να θηλάσουν

Πραγματικότητα: Το μέγεθος του στήθους δεν έχει καθόλου να κάνει με την παραγωγή γάλακτος. Οι μαστοί και οι θηλές κάθε σχήματος και μέγεθους, μπορούν να ικανοποιήσουν ένα πεινασμένο μωράκι.

Ο θηλασμός είναι μπελάς

Πραγματικότητα: Δεν υπάρχει πιο εύκολος τρόπος να φάει ένα μωρό, από τον θηλασμό. Σε αντίθεση με τα μπιμπερό, το στήθος σας είναι έτοιμο, όταν το μωρό σας είναι έτοιμο.

Ο θηλασμός αλλάζει το σχήμα και το μέγεθος του στήθους σας

Πραγματικότητα: Η εγκυμοσύνη είναι εκείνο που αλλάζει το μέγεθος και την εμφάνιση του στήθους, λένε οι ειδικοί. Στην πραγματικότητα, "ο θηλασμός προστατεύει το στήθος σας," λέει η σύμβουλος γαλουχίας Linda M. Hanna από το Λος Άντζελες. Πράγματι, οι μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες που θηλάζουν έχουν μειωμένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνου του μαστού στην μετέπειτα ζωή τους.

Ο θηλασμός χαλάει το στήθος

Πραγματικότητα: Διάφοροι κληρονομικοί παράγοντες, η ηλικία, τα λάθος σουτιέν ή η υπερβολική αύξηση του βάρους κατά την εγκυμοσύνη, μπορεί να κάνουν το στήθος σας να φαίνεται λιγότερο στητό αφότου γεννήσετε. Δεν φταίει όμως γι' αυτό ο θηλασμός.

Ποτέ μην ξυπνάτε ένα μωρό για να θηλάσει

Πραγματικότητα: Οι περισσότερες μανούλες ξυπνάνε από τα κλάματα του μωρού τους επειδή θέλει να θηλάσει και όχι το ανάποδο. Αυτό συμβαίνει περίπου κάθε δύο ή τρεις ώρες.

«Δεν πειράζει να το αφήσετε να κοιμηθεί λίγο παραπάνω από το συνηθισμένο, αλλά ποτέ δεν πρέπει να αφήνετε να περάσουν περισσότερες από τέσσερις ώρες» συμβουλεύει η Hanna. Είναι σημαντικό για το μωρό σας να τρέφεται με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και να το τηρείτε όσο πιστά μπορείτε.

Ο θηλασμός αποκλείει τον πατέρα

Πραγματικότητα: Ο μπαμπάς που θέλει να πάρει μέρος στη φροντίδα του μωρού του έχει πολλές ευκαιρίες να το κάνει. Μπορεί να το κάνει μπάνιο, να το νανουρίσει, να παίξει μαζί του. Δεν μπορεί βέβαια να το θηλάσει. Υπάρχουν όμως και κάποια πράγματα τα οποία μπορεί να κάνει και να βοηθήσει τη μητέρα όσον αφορά τον θηλασμό.

Πηγή: baby.gr

Σχόλια