Γυναίκα

Πόσα πορτοκάλια τρώει το παιδί σας;

Το πορτοκάλι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα των παιδιών. Είναι ευεργετικό για την υγεία τους καθώς είναι πηγή βιταμινών, ιχνοστοιχείων και φυτικών ινών. Τα θρεπτικά αυτά στοιχεία βοηθούν την ανάπτυξη των παιδιών και βελτιώνουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Το πορτοκάλι και ο χυμός του, έχουν εδώ και χρόνια ταυτιστεί με την βιταμίνη C και με τις όποιες ευεργετικές επιδράσεις συνεπάγεται η κατανάλωση αυτής της βιταμίνης.Tο πορτοκάλι καταναλώνεται πιο εύκολα από ένα παιδί με τη μορφή χυμού. Ένα μεγάλο ποτήρι χυμού πορτοκαλιού (250 ml) μπορεί να δώσει στα παιδιά έως και διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C από την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα.

Στο πορτοκάλι υπάρχουν πάνω από 170 ουσίες με αντιοξειδωτικές επιδράσεις, οι οποίες βοηθούν στη καλή διατήρηση και ανάπτυξη των κυττάρων του οργανισμού. Επίσης υπάρχουν ουσίες όπως τα φλαβονοειδή που υπάρχουν μόνο στις φυτικές τροφές. Έρευνες έχουν δείξει πως οι ουσίες αυτές έχουν θετικές επιδράσεις στην υγεία των παιδιών καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών.

Ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά για τον παιδικό οργανισμό που εμπεριέχει το πορτοκάλι, είναι και το φυλλικό οξύ. Ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β και παρεμβαίνει ουσιαστικά στην πορεία της κυτταρικής διαίρεσης και ειδικότερα στην αιμοποίηση καθώς και στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Το πορτοκάλι είναι πλούσια πηγή πηκτίνης. Η πηκτίνη είναι μια διαλυτή φυτική ίνα με εξέχουσες ιδιότητες στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης. Μελέτες που έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς σε επιστημονικές εφημερίδες, έδειξαν πως η αυξημένη κατανάλωση πηκτίνης από εσπεριδοειδή, συμβάλλει στην μείωση της «κακής» LDL-χοληστερόλης

Εμπλουτίστε το διαιτολόγιο του παιδιού σας με πορτοκάλια. Η ημερήσια προτεινόμενη δόση είναι καθημερινά ένα ποτήρι φρέσκου χυμού πορτοκαλιού ή η κατανάλωση 1-2 πορτοκαλιών. Μη ξεχνάτε πως η διατροφική αξία του πορτοκαλιού δεν αφορά μόνο τη βιταμίνη C αλλά και το γεγονός ότι  εμπεριέχει και δεκάδες άλλες πολύτιμες ουσίες για τον οργανισμό. Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι αυτές.

Τι  περιέχει ένα ποτήρι χυμός πορτοκάλι (250 ml)

ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ       1,76 g

ΛΙΠΟΣ             0,496 g

ΥΔΑΤΑNΘΡΑΚΕΣ       25,792 g

ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ       0,496  g

ΑΣΒΕΣΤΙΟ             27,280 mg

ΣΙΔΗΡΟΣ             0,496 mg

ΜΑΓΝΗΣΙΟ             27,280 mg

ΦΩΣΦΟΡΟΣ       42,160 mg

ΚΑΛΛΙΟ             496,000 mg

ΝΑΤΡΙΟ             2,480 m

ΒΙΤΑΜΙΝΗ C       124 mg

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β1       0,223 mg

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β2       0,074 mg

ΝΙΑΣΙΝΗ             0,992 mg

ΠΑΝΤΟΘΕΝΙΚΟ ΟΞΥ 0,471 mg

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β6       0,099 mg

ΦΥΛΛΙΚΟ ΟΞΥ       74,400 μgr

Σχόλια