Γυναίκα

Το σύνδρομο Burnout των νέων μαμάδων

Οι νέες μαμάδες μπορεί να νιώθετε τις περισσότερες φορές ότι τα κάνετε όλα λάθος, ότι δε δίνετε τόσα όσα πρέπει και όσα θα θέλατε εσείς να δώσετε στο παιδί σας. Σίγουρα η μητρότητα δεν είναι ό,τι ευκολότερο έχετε αντιμετωπίσει και μπορεί να συνοδεύεται για μεγάλο διάστημα από συναισθηματικές εκρήξεις, ψυχική και σωματική εξάντληση.

Πολλές φορές το μητρικό burnout σας κάνει να ξεσπάτε με άσχημο τρόπο.Προσπαθήστε να αντιληφθείτε τις «παγίδες» που κρύβει η νέα καθημερινότητά σας και  προστατευτείτε.

Η φασαρία σας ενοχλεί πολύ

Το παιδί σας είναι γεμάτο ενέργεια  και πηγαινοέρχεται γύρω σας, στριφογυρίζει, σας ζητά συνεχώς πράγματα και σας κάνει συνεχώς ερωτήσεις.  Άλλες φορές  μπορεί να ζητά επίμονα κάτι που θέλει και να φωνάζει.  Εσείς τότε νιώθετε πως θα καταρρεύσετε και θέλετε να φωνάξετε τόσο δυνατά... Ηρεμήστε όμως, γιατί  οι φωνές δε θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα αντιθέτως,  θα εντείνουν την «ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα». Τι  να κάνετε; Καθίστε στον καναπέ. Πάρτε βαθιές ανάσες. Αγκαλιάστε το παιδί και φέρτε το πλάι σας. Προσπαθήστε να συντονίσετε την ανάσα σας με την ανάσα του παιδιού σας. Είναι ένα παλιό κόλπο! Συνδυάζοντας την αναπνοή σας με αυτή του παιδιού σας αναγκάζεστε να ηρεμήσετε και να νιώσετε ότι συνδέεστε μαζί του. Με αυτόν τον τρόπο θα νιώσετε σαφώς πιο ήρεμη και λιγότερο εκτός ελέγχου!

Είστε συνέχεια εκνευρισμένες

Εάν νιώθετε συνεχώς εκνευρισμένες και πιάνετε τον εαυτό σας κάθε πρωί να φωνάζει στο παιδί να ντυθεί, να φάει  κ.ο.κ. τότε επειγόντως πρέπει να χαλαρώσετε και να ρίξετε τους ρυθμούς σας. Η ευερεθιστότητα που σας διακρίνει οφείλεται στο γεγονός ότι είστε σωματικά αλλά και ψυχικά κουρασμένες. Κάντε λοιπόν, ένα διάλειμμα. Επιλέξτε να πάτε έναν περίπατο μόνες σας, να συναντήσετε τις φίλες σας, να περάστε λίγο χρόνο μαζί με το σύντροφο σας.  

Έχετε τόσα πολλά να κάνετε και δεν προλαβαίνετε

Μπορεί να νιώθετε ότι οι 24 ώρες δεν είναι αρκετές για να τα προλάβετε όλα. Αυτό σας κάνει να γεμίζετε με άγχος  και να  κυνηγάτε  τις υποχρεώσεις με αποτέλεσμα να είστε συνέχεια κουρασμένες.  Εάν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε σε όλα, δε σημαίνει ότι θα πρέπει να προσπαθείτε περισσότερο και να απογοητεύεστε.  Υπάρχει ένα μύθος που λέει ότι μία μαμά τα προλαβαίνει όλα. Καταφέρνετε ήδη πάρα πολλά. Προσπαθήστε να επικεντρώνεστε κάθε φορά στο ένα πράγμα που κάνετε και  να μην μπαίνετε στη διαδικασία να ικανοποιείτε όσους σας ζητούν να κάνετε πράγματα ταυτόχρονα. Την επόμενη φορά που θα προσπαθείτε να προετοιμάσετε ένα γεύμα και το παιδί σας διακόψει για να σας ζητήσει να βρείτε το αγαπημένο του παιχνίδι, προσπαθήστε να δώσετε προσοχή σε ένα μόνο πράγμα. Όποιο και αν είναι αυτό. Πρόκειται για μια απλή πρακτική που όμως πάντα πετυχαίνει.

Περιορίστε τα ενοχικά αισθήματα που νιώθετε

Εάν η ζωή σας έχει γεμίσει με ενοχές, αυτό σας κάνει να μην αισθάνεστε την ευτυχία που σας προσφέρει το παιδί σας.  Όσο και να προσπαθείτε να εξασφαλίσετε μια ισορροπία ανάμεσα στην εργασία σας και στην ανατροφή και στο μεγάλωμα του παιδιού σας το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα το καταφέρετε στον απόλυτο βαθμό. Ζήστε τις στιγμές όπως είναι και φροντίστε να βελτιώνετε την καθημερινότητα σας για εσάς και την οικογένεια σας. Ξεπεράστε τις  τύψεις που μπορεί να νιώθετε για να αντιληφθείτε την ευτυχία. Φροντίστε να είστε ευγενικές με τον εαυτό σας. Και βέβαια να θυμάστε ότι το να είστε μητέρα είναι έτσι κι αλλιώς μια δουλειά πλήρους απασχόλησης. Σταματήστε λοιπόν να είστε αυστηρή με τον εαυτό σας.

Πηγή: govastileto.gr

Σχόλια