Γυναίκα

Εάν οι μαμάδες έγραφαν γράμμα στον Άγιο Βασίλη, θα ζητούσαν…

Ο Άγιος Βασίλης έχει έρθει σε κάποιους τα Χριστούγεννα και κάποιοι άλλοι τον περιμένουν την ημέρα της Πρωτοχρονιάς. Όποια στιγμή και αν έρχεται μέσα στις γιορτές, ο Άγιος Βασίλης με τα δώρα που φέρνει δεν είναι αποκλειστικά παιδικό προνόμιο. Ο Άγιος Βασίλης υπάρχει και για τους μεγάλους και μάλιστα πολλές μαμάδες θα ήθελαν να γίνουν και αυτές για λίγο παιδιά και να του στείλουν γράμμα ζητώντας του να φέρει τα δικά τους δώρα.

Τα δώρα που θέλουν οι μαμάδες διαφέρουν από εκείνα των παιδιών τους. Δεν περιλαμβάνουν υλικά αγαθά, αφού οι προτεραιότητες και οι αξίες της ζωής τους έχουν αλλάξει από τη στιγμή που έγιναν μαμάδες. Ποια είναι τα πράγματα που ζητούν και εύχονται να αποκτήσουν οι μαμάδες με τον ερχομό της νέας χρονιάς;

Να κοιμηθούν λίγο παραπάνω. Αυτό που έχουν θυσιάσει οι περισσότερες γυναίκες από τη στιγμή που κράτησαν το μωράκι τους στην αγκαλιά τους είναι ο ύπνος. Με τα περισσότερα μωράκια να μην έχουν σταθερό ωράριο ύπνου και να ξυπνούν κατά τη διάρκεια της νύκτας οι μαμάδες αντιμετωπίζουν τρομερή εξάντληση και αδυναμία λόγω έλλειψης ύπνου και αδυνατούν να ανταποκριθούν, όπως θα ήθελαν στο ρόλο τους. Εκείνο που θα ήθελαν να ζητήσουν από τον Άγιο Βασίλη είναι τα παιδάκια τους να κοιμούνται λίγο παραπάνω, ώστε να είναι κι εκείνες σε θέση να ξεκουραστούν με τη σειρά τους.

Να έχουν λίγο χρόνο παραπάνω. Το 24ωρο πολλές φορές δε φτάνει για να καλύψουν οι μαμάδες τις ανάγκες της οικογένειας τους αλλά και παράλληλα να είναι συνεπείς στις επαγγελματικές και κοινωνικές τους υποχρεώσεις. Καθημερινά προσπαθούν να εξασφαλίσουν χρόνο με τα παιδιά τους για να παίξουν, να ζωγραφίσουν, να πάνε μαζί τους έναν περίπατο. Υπάρχουν στιγμές που οι μαμάδες θα ήθελαν να κάνουν περισσότερα πράγματα με τα παιδιά τους, αλλά οι πολλές υποχρεώσεις τους δεν τους το επιτρέπουν. Αυτό που θα ήθελαν την νέα χρονιά είναι να έχουν περισσότερο προσωπικό χρόνο, ώστε να το διαθέσουν όπου και όπως θέλουν αυτές. Ο χρόνος για τις μαμάδες είναι απαραίτητος για την καλύτερη επικοινωνία με τα παιδιά τους. Όταν έχουν περιθώρια χρόνου είναι πιο ήρεμες και μπορούν να ασχοληθούν δημιουργικά με τα παιδιά τους. Ο παραπάνω χρόνος που εύχονται οι μαμάδες να έχουν, είναι απαραίτητος και για τις ίδιες, ώστε να βρίσκονται με το σύντροφό τους βελτιώνοντας έτσι τα επίπεδα της επικοινωνία τους αλλά και να μην χάνουν τις κοινωνικές τους επαφές που βοηθούν στην ανανέωση της ψυχολογία τους. Μια ισορροπία και ένας καλύτερος καταμερισμός του χρόνου είναι εκείνο που πολλές μανούλες επιθυμούν να αποκτήσουν τη νέα χρονιά.

Να μαγειρεύουν υγιεινά γεύματα και τα παιδιά τους να τα προτιμούν. Η διατροφή των παιδιών είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όλες τις μαμάδες. Καθημερινά προσπαθούν μέσα από το οικογενειακό διατροφολόγιο, που επιλέγουν να τους προσφέρουν πολλά θρεπτικά συστατικά , ώστε να αναπτυχθεί το σώμα τους και να έχουν σωματική και πνευματική υγεία, αλλά και να ικανοποιούν τις γευστικές απαιτήσεις των παιδιών τους. Όμως, οι προτιμήσεις των παιδιών στο φαγητό αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου και συνεχώς τα παιδιά προτιμούν τις έντονες γεύσεις των έτοιμων γευμάτων. Οι μαμάδες προσπαθούν με διάφορους τρόπους να κάνουν ελκυστικά τα όσπρια και τα λαχανικά αλλά πολλές φορές τα παιδιά αρνούνται να συνεργαστούν και να φάνε το φαγητό που υπάρχει στο σπίτι. Οι μαμάδες όλες εύχονται να έχουν περισσότερο χρόνο να μαγειρεύουν γευστικά και παράλληλα θρεπτικά γεύματα για την οικογένεια τους και τα παιδιά τους να μην προβάλλουν αντίσταση.

Να μάθουν να ντύνονται τα παιδιά τους χωρίς τη βοήθειά τους. Οι μαμάδες κάθε πρωί το μεγαλύτερο διάστημα της χρονιάς κυνηγούν τα παιδιά τους για να τα ντύσουν. Πόση ενέργεια σπαταλούν για μια απλή και αυτονόητη διαδικασία; Κουράζονται να εξηγούν ότι δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια και ότι τα παιδιά τους πρέπει να φορέσουν τα ρούχα τους για να είναι στην ώρα τους στο σχολείο ή στο πάρτι κ.ο.κ. Πολλές μανούλες εύχονται να μπορούσαν να «προσπεράσουν» αυτό το στάδιο και με ένα μαγικό τρόπο τα παιδάκια τους να μάθουν να βάζουν μόνα τα ρούχα τους ή τα παπούτσια τους ή έστω τα καλτσάκια τους για αρχή!

Να είναι λιγότερες οι δουλειές του σπιτιού. Οι μαμάδες αναλαμβάνουν τις δουλειές του σπιτιού καθημερινά χωρίς καμία διακοπή. Πολλές φορές είναι κουρασμένες αλλά η καθαριότητα του σπιτιού, το μαγείρεμα, το πλυντήριο είναι αρμοδιότητες δικές τους. Κάποιες μέρες θα ήθελαν να υπάρχει κάποιος άλλος για να βάλει πλυντήριο, να απλώσει τα ρούχα, να μαγειρέψει, να μαζέψει τα παιχνίδια από το πάτωμα και να τις απαλλάξει από όλες τις δουλειές του σπιτιού. Ο χρόνος που αφιερώνουν στο νοικοκυριό τους περιορίζει το χρόνο που θέλουν να αφιερώσουν στα παιδιά τους και στο σύντροφό τους προκειμένου να απολαμβάνουν χαλαρές οικογενειακές στιγμές παρέα με τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Να υπάρχουν ήρεμες μέρες. Η οικογενειακή ζωή είναι υπέροχη αλλά πολλές φορές είναι γεμάτη από φωνές και φασαρίες, ειδικά όταν στο σπίτι υπάρχουν περισσότερα από ένα παιδιά. Η καθημερινή ένταση από το χώρο της εργασίας πολλές φορές δεν αφήνει στις μαμάδες να έχουν πολλά αποθέματα υπομονής και αντοχής, ώστε να αντέξουν τις φωνές και τις σκανταλιές των μικρών ταραχοποιών τους. Αυτό που εύχονται είναι η καθημερινότητά τους κυρίως το διάστημα που είναι στο σπίτι να υπάρχει συνεννόηση, συνεργασία και ηρεμία, ώστε να μπορούν και οι ίδιες να απολαμβάνουν μια ζεστή κούπα ρόφημα ακούγοντας την αγαπημένη τους μουσική. Τα μικρά διαλείμματα ηρεμίας και χαλάρωσης τα χρειάζονται για να είναι καλύτερες στα παιδιά τους.

Πηγή: govastileto.gr

Σχόλια