Γυναίκα

Μήλα ψητά με σαντιγί

Μια γιορτινή γλυκιά απόλαυση που αξίζει να δοκιμάσετε.

Υλικά:

    1 κιλό μήλα κόκκινα

    καρυδόψιχα

    γαρίφαλα

    ζάχαρη κρυσταλλική άσπρη

    ζάχαρη άχνη

    κονιάκ

    αμαρέτο

    2 κουτιά κρέμα γάλακτος

    αλουμινόχαρτο

    νερό

Παίρνουμε τα μήλα και αφού τα πλύνουμε καλά, αφαιρούμε την καρδιά. Στη συνέχεια την γεμίζουμε με καρυδόψιχα, μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη, ένα με τρία γαρίφαλα - ανάλογα με την προτίμηση που έχουμε στο συγκεκριμένο μπαχάρι και τελειώνουμε με μία κουταλιά της σούπας κονιάκ καθώς και αμαρέτο για περισσότερο άρωμα.

Τέλος πασπαλίζουμε με κάμποση ζάχαρη τα μήλα που έχουμε μέσα στο ταψί και τα βρέχουμε όλα με μία κούπα του καφέ, νερό. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και τα βάζουμε στο φούρνο στους εκατόν πενήντα βαθμούς για περίπου μιάμιση ώρα. Στο σημείο αυτό αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τα αφήνουμε για άλλο ένα μισάωρο έτσι ώστε να ροδίσουν. Αφού βεβαιωθούμε χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι πως τα μήλα έχουν μαλακώσει και σοροπιάσει, απομακρύνουμε το ταψί από το φούρνο αφήνοντας τα να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.

Όσον αφορά την παρασκευή της σαντιγί, πρέπει να έχουμε κατά νου πως καλό είναι να αποφύγουμε μία ιδιαίτερα γλυκιά μορφή καθώς κινδυνεύουμε να γκώσουμε και μετά να χρειαζόμαστε τρία λίτρα νερό για να συνέλθουμε. Χτυπάμε λοιπόν δύο κουτιά κρέμα γάλακτος σκέτες έως ότου πήξει η κρέμα. Στη συνέχεια ρίχνουμε μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη άχνη και χτυπάμε εκ νέου το υπάρχον μείγμα μέχρι να δέσει. Το γλυκό είναι έτοιμο!

Σερβίρουμε το κάθε μήλο παρέα με μία κουταλιά σαντιγί, πάντα στο πλάι - ποτέ από πάνω και για σκέρτσο αφήνουμε σιρόπι να χυθεί ολούθε.

Σημειώστε, πρώτον, πως η ποσότητα του κάθε υλικού παίζει ανάλογα με τις προτιμήσεις του καθενός. Ο υπογράφων, ας πούμε, τείνει επικίνδυνα προς το περίφημο δόγμα του «χώσε μέλι στην αρκούδα, βάλε πούδρα στη μαϊμού». Δεύτερον, ένα μήλο δεν είναι αρκετό - δύο παραείναι πολλά. Με άλλα λόγια, βρείτε συμπαίχτη για μοιρασιά. Enjoy!

του Γιάννη Γεωργακόπουλου από το bostanistas.gr

Σχόλια