Γυναίκα

Παιδικές αναμνήσεις στην ενήλικη ζωή: μην τις αμελείτε...

Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν ένα παιδάκι που λαχταρούσε να έρθουν τα Χριστούγεννα, ώσπου έφτασε στην εφηβεία και άρχισε ν'απεχθάνεται τις γιορτινές οικογενειακές συγκεντρώσεις και εκνευριζόταν και βαριόταν αφόρητα και ...μετά ενηλικιώθηκε και έκανε σχέδια για το πώς θα περάσει τις γιορτινές μέρες όσο γινόταν μακρύτερα από γονείς και συγγενείς, σε clubs και ταξίδια, τρώγοντας πίτσες και διασκεδάζοντας ως το πρωί…

Κι έπειτα έφτιαξε τη δική του οικογένεια, ήρθε και το παιδί… Και ξανάρχισε να ζει το πνεύμα των γιορτών, να καλεί συγγενείς, να πηγαίνει σε οικογενειακά τραπέζια και να κάνει όλα σχεδόν, όσα έκαναν οι γονείς του τέτοιες μέρες, ίσως και κάτι παραπάνω, ...για να'χει να θυμάται το παιδί!

Νομίζετε πως ανήκετε στο πιο πάνω group, αναγνωρίζετε λίγο πολύ τον εαυτό σας;

Αν ναι, ας δούμε τι ρόλο παίζουν οι παιδικές αναμνήσεις στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του μεταγενέστερα ενήλικα!

Δυστυχώς, σύμφωνα με τους επιστήμονες οι αναμνήσεις των παιδιών πριν τα τρία τους χρόνια είναι σχεδόν ανύπαρκτες! Όσο κι αν τα χρόνια αυτά είναι απόλυτα καθοριστικά για την απόκτηση γνώσεων και ικανοτήτων, δεν συνοδεύονται και από συνειδητές αναμνήσεις.

Άρα, να μην τρελαινόμαστε με το τι θα βιώσει το μικρό μας, τα πρώτα χρόνια της ζωής του; Και μια και βρισκόμαστε στις γιορτές, μήπως να αδιαφορήσουμε και λίγο για τις ευχάριστες ή μη εμπειρίες που θα ζήσει αυτές τις Άγιες μέρες, για να είμαστε και εμείς χαλαροί;

Όχι βέβαια! Μπορεί το μικρό μας, να μην μπορεί στο μέλλον να ανακαλέσει κάποιες από τις πρώιμες αναμνήσεις του, αλλά κάποιες εικόνες έχουν σίγουρα καταγραφεί όταν συνοδεύονται από έντονη συναισθηματική φόρτιση! Και όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες τα συναισθήματα είναι το «κλειδί» που ξεκλειδώνουν τις παιδικές αναμνήσεις. Έτσι, μεγαλώνοντας μπορεί να μην θυμάται συγκεκριμένα γεγονότα που βίωσε μέχρι τα 3 του χρόνια, αλλά θα έχει αυτή τη γλυκιά αίσθηση που προκαλούν στιγμές αγάπης, τρυφερότητας και θαλπωρής που ένιωσε σε μια ήρεμη γιορτινή ατμόσφαιρα. Αυτά πλουτίζουν τον συναισθηματικό του κόσμο και το διαμορφώνουν σαν προσωπικότητα.

Άρα τόσο για τα πολύ μικρά παιδιά μας, όσο και τα μεγαλύτερα,( για τα οποία είναι γνωστή η επίδραση των εμπειριών τους) βιώνουμε τις γιορτές ,εξασφαλίζοντας τα ωραιότερα και δυνατότερα συναισθήματα! Για νάχει να θυμάται το παιδί!

Πώς; Σίγουρα ξέρετε, αλλά μερικές ακόμα ιδέες ίσως μπορούν να έχουν ενδιαφέρον!

Απαραίτητα τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια και κάλαντα (θα ήταν καλό «να τα πουν στη γειτονιά») και οι παιδικές χριστουγεννιάτικες ταινίες

Τυλίγουμε δωράκια και τα βοηθάμε να ζωγραφίσουν καρτούλες που θα χαρίσουν σε συγγενείς ή φίλους.

Φτιάχνουμε κάποιο από τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά και ζητάμε να μας βοηθήσουν, όπου και όπως κρίνετε εσείς πως μπορούν να το κάνουν, ανάλογα με την ηλικία τους (γιορτινές μυρωδιές!)

Βγαίνουμε στη φύση και μαζεύουμε κλαδάκια (που στολίζουμε) ,κουκουνάρια(αν το επιτρέπει η περιοχή που ζούμε) και πορτοκάλια (που γεμίζουμε με καρφάκια γαρύφαλου) ή όποια άλλη Χριστουγεννιάτικη κατασκευή εσείς αποφασίσετε.

Τέλος, φωτογραφίζουμε όμορφες γιορτινές στιγμές, που θα τα βοηθούν στο μέλλον, να ανακαλούν τις αξέχαστες παιδικές τους αναμνήσεις ,πλημμυρίζοντάς τα, γλυκά συναισθήματα και νοσταλγία!

Τα βράδια, ειδικά αυτές τις ξεχωριστές μέρες, συζητάμε ο,τι όμορφο έζησαν, γιατί, ο,τι γίνεται λόγος και έκφραση, καταγράφετε στη μνήμη ευκολότερα!

Και οι γλυκές παιδικές αναμνήσεις φέρνουν την ευφορία που νιώθουμε, όταν …..τρώμε σοκολάτα!!

Γράφει η νηπιαγωγός Μιμή Ρουμπέκα - Κούλη

Πηγή: mother.gr

Σχόλια