Γυναίκα

Μήπως το παιδί σας τρώει επειδή… βαριέται;

Αν το πιτσιρίκι σας όλη την ώρα θέλει να τρώει κάτι, είναι πολύ πιθανό να το κάνει για λόγους που δεν έχουν καμία σχέση με την πείνα. Και ο πιο συνηθισμένος από αυτούς είναι απλά επειδή βαριέται.

Τα παιδιά, ιδιαίτερα όταν περνούν πολλές ώρες μέσα στο σπίτι, βαριούνται εύκολα και δεν ξέρουν τι να κάνουν για να περάσουν την ώρα τους. Το φαγητό είναι μια λύση για να απασχολήσουν τον εαυτό τους, με αποτέλεσμα να τσιμπολογούν συνέχεια και να τρώνε χωρίς στην πραγματικότητα να πεινούν. Ειδικά αν έχουν εύκολη πρόσβαση σε κάτι φαγώσιμο, όπως μια πιατέλα με κουλουράκια πάνω στην τραπεζαρία, τότε είναι ακόμα πιο δύσκολο να συγκρατηθούν.

Αν λοιπόν το παιδί σας τρώει από βαρεμάρα, καλό θα είναι να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

•Καθιερώστε τακτικά γεύματα κάθε μέρα. Ένα παιδί θα πρέπει να τρώει τρία κύρια γεύματα (πρωινό- μεσημεριανό- βραδινό) και δυο ενδιάμεσα σνακ (δεκατιανό και απογευματινό).

•Απομακρύνετε τους πειρασμούς. Ακόμα και οι μεγάλοι δύσκολα αντιστέκονται στις λιχουδιές, όταν τις βλέπουν συνεχώς μπροστά τους, πόσο μάλλον τα παιδιά.

•Μην αφήνετε το παιδί να σηκωθεί από το τραπέζι, χωρίς να φάει. Δεν εννοούμε να επιμένετε να «γυαλίσει» το πιάτο του, αλλά πολλά παιδιά τρώνε δυο μπουκιές και μετά σηκώνονται λέγοντας πως χόρτασαν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ύστερα από λίγο να πεινούν και να τσιμπολογούν όλη την ώρα.

•Μάθετε το να τρώει μόνο στο τραπέζι της κουζίνας. Εξηγήστε στο παιδί πως δεν παίρνουμε κάτι στο χέρι και τριγυρίζουμε σε όλα τα δωμάτια, αλλά τρώμε πάντα καθιστοί στο τραπέζι.

•Απασχολήστε το. Ζητήστε από το παιδί να σας βοηθήσει με τις δουλειές του σπιτιού ή προτείνετε του να παίξει, να ζωγραφίσει, να κάνει μια κατασκευή κλπ. Κλείστε την τηλεόραση, αφού συνήθως τα παιδιά όταν βλέπουν θέλουν ασυναίσθητα να μασουλούν κάτι και βγείτε στον κήπο ή πηγαίνετε στην παιδική χαρά.

Πηγή: mother.gr

Σχόλια