Γυναίκα

Μπορώ να έχω και τα δυο παιδιά στο ίδιο δωμάτιο;

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει ουσιαστικά ένας γενικός κανόνας, που πρέπει να ακολουθούν οι γονείς με δύο ή περισσότερα παιδιά. Σίγουρα υπάρχουν θετικά και αρνητικά στο να ζουν στο ίδιο δωμάτιο.  Διαβάστε πώς μπορείτε να κάνετε τη συμβίωσή τους πιο αρμονική.

• ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΧΩΡΟ. Παρόλο, που ένα είναι το δωμάτιο και ο χώρος περιορισμένος, δημιουργήστε κάποια σημεία αποκλειστικής χρήσης για το κάθε παιδί. Ορισμένοι γονείς χρησιμοποιούν μία χρωματιστή ταινία στο πάτωμα, ενώ άλλοι το έκαναν με διαφορετικό χρώμα χαλιού.

• ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ. Όταν για τον οποιοδήποτε λόγο το μικρότερο παιδί χρειάζεται επιπλέον φροντίδα, πείτε το ξεκάθαρα στο μεγαλύτερο. Μπορεί να είναι άρρωστο, μπορεί να είναι ακόμα βρέφος και να έχει πονάκια ή απλά να φοβάται. Πείτε την αλήθεια στο μεγαλύτερο παιδί και δώστε του να καταλάβει ότι δεν έχει ξεχωριστή μεταχείριση. Έτυχε να είναι μία ξεχωριστή στιγμή, που αύριο μπορεί να βιώνει το ίδιο.

• ΧΡΟΝΟ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ. Περάστε χρόνο και με τα δύο παιδιά στο δωμάτιο. Βρείτε κοινά παιχνίδια, κοινές δραστηριότητες, που θα κρατήσουν το ενδιαφέρον και των δύο και μην κάνετε διακρίσεις.

• ΣΥΝΗΘΙΖΟΥΝ ΣΤΗ ΦΑΣΑΡΙΑ. Όσο και να σας φαίνεται απίστευτο, σιγά-σιγά θα συνηθίσουν στη φασαρία το ένα του άλλου. Υπάρχουν μεγάλα παιδιά, που ακούν το κλάμα του μικρότερου αδερφού τους σε απόσταση λίγων εκατοστών, και δεν ξυπνούν, αλλά μόλις ακούσουν έναν ασυνήθιστο θόρυβο, πετάγονται όρθια.

• ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Βρείτε ένα κοινό πρόγραμμα ύπνου και μείνετε σταθεροί σε αυτό. Επιλέξτε την ώρα, που και τα δύο παιδιά θα ξαπλώνουν και ας αφήνετε το μικρότερο να κοιμάται περισσότερη ώρα. Θα σας διευκολύνει πάρα πολύ.

• ΚΟΙΝΟ ΧΩΡΟ. Εάν αυτό είναι εφικτό, αφήστε ένα κομμάτι του δωματίου κοινό, ώστε να μπορούν να παίζουν μαζί στον ίδιο χώρο. Θα δείτε πως, όσο μεγαλώνουν, τόσο θα θέλουν κάποιες στιγμές να παίζουν μαζί και ας έχουν κάποια χρόνια διαφορά.

Σας υπενθυμίζουμε ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο στη συμβίωση των παιδιών και σίγουρα όλα εξαρτώνται από τον χαρακτήρα τους, αλλά και από εσάς!

Πηγή: mother.gr

Σχόλια