Γυναίκα

Μεγαλώστε αισιόδοξα παιδιά

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι η αισιοδοξία είναι ένα χαρακτηριστικό, με το οποίο γεννιέται κάποιος, η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας «να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο».

Τα περισσότερα παιδιά είναι αισιόδοξα, αφού, λόγω ηλικίας, δεν έχουν έρθει ακόμα αντιμέτωπα με τις δυσκολίες της ζωής. Επομένως, είναι ευθύνη των γονιών να τα βοηθήσουν να διατηρήσουν αυτή την αισιοδοξία τους, καθώς μεγαλώνουν.

Η αισιοδοξία δεν είναι μια γενική και αφηρημένη έννοια, ούτε είναι αντίθετη με τον ρεαλισμό. Μιλώντας για αισιόδοξα παιδιά, σαφώς και δεν εννοούμε παιδιά που πετούν στα σύννεφα, αλλά παιδιά που έχουν μια θετική στάση ζωής, που ξέρουν ότι θα βρουν μπροστά τους δυσκολίες, αλλά έχουν ελπίδα και εμπιστοσύνη στον εαυτό τους ότι θα τα καταφέρουν. Τα αισιόδοξα παιδιά έχουν καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία, είναι καλύτεροι μαθητές, είναι περισσότερο κοινωνικά και αντιμετωπίζουν ευκολότερα τις προκλήσεις από ότι τα απαισιόδοξα παιδιά.

Πώς, όμως, μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να παραμείνουν αισιόδοξα;

• Να τους επισημαίνετε τη θετική πλευρά των πραγμάτων.

• Να γελάτε περισσότερο και να παραπονιέστε λιγότερο.

• Να τα επιβραβεύετε όχι μόνο για τις επιτυχίες τους, αλλά κυρίως για την προσπάθεια που κατέβαλλαν.

• Να στέκεστε πλάι τους στις αποτυχίες και να τα ενθαρρύνετε να μαθαίνουν από τα λάθη τους.

• Να αποφεύγετε τα αρνητικά σχόλια και να χρησιμοποιείτε θετικές εκφράσεις.

• Να τους εκφράζετε καθημερινά την αγάπη σας.

Σίγουρα οι καιροί που ζούμε είναι δύσκολοι και πολλοί από εμάς έχουμε χάσει λίγη από την αισιοδοξία μας. Για χάρη όμως των παιδιών μας, είναι απαραίτητο να την ξαναβρούμε και να γίνουμε ένα πρότυπο θετικής στάσης, που τα παιδιά θα μπορούν να μιμηθούν.

Πηγή: mother.gr

Σχόλια