Γυναίκα

Οι κρυφοί κίνδυνοι του κραγιόν

Πρόσφατη έρευνα του διεθνούς φήμης Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας επιβεβαιώνει προηγούμενες έρευνες ότι πολλά κραγιόν και λιπ-γκλός περιέχουν τοξικά και επικίνδυνα μέταλλα. Τα τοξικά και επικίνδυνα μέταλλα που βρέθηκαν είναι: αρσενικό, αλουμίνιο, μαγγάνιο, υδράργυρος, σελήνιο, βηρύλλιο, χρώμιο, νικέλιο, κάδμιο και μόλυβδος.

Tα μέταλλα αυτά υπάρχουν σε πολλά κραγιόν και λιπ-γκλός ακόμη και γνωστών εταιρειών και δυστυχώς δεν αναφέρoνται στην ετικέτα.

Η συνηθισμένη παραπλανητική εξήγηση ότι κάποια από τα μέταλλα αυτά περιέχονται σε ποσότητες κάτω των επιτρεπομένων ορίων δεν ισχύει για τρεις λόγους:

1ον: Διότι έστω και οι μικρές ποσότητες επιβαρύνουν τον οργανισμό.

2ον: Διότι ναι μεν κάποια από αυτά είναι κάτω των ορίων, όχι όμως και το σύνολό τους.

3ον: Διότι διαφορετικές γυναίκες χρησιμοποιούν με διαφορετική συχνότητα το κραγιόν, άλλες δυο φορές άλλες τρεις κ.λπ.

Η δε σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας οι γυναίκες να αφαιρούν το κραγιόν πριν φάνε κάτι ή πιουν κάτι σπανίως ακολουθείται. Έτσι οι γυναίκες καταπίνουν σημαντικές ποσότητες των τοξικών αυτών μετάλλων μαζί με το κραγιόν. Έχει υπολογιστεί ότι κατά μέσο όρο μια γυναίκα καταπίνει περίπου τρία κιλά κραγιόν το χρόνο!

Είναι γνωστόν ότι ο μόλυβδος προκαλεί νευρολογικές διαταραχές, βλάβες στον εγκέφαλο και είναι ύποπτος για καρκινογενέσεις. Ο μόλυβδος προστίθεται, αν και είναι παράνομο, για να συγκρατείται το κραγιόν στα χείλη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Υπάρχει ένα απλό τεστ για να διαπιστώσετε εάν το κραγιόν σας περιέχει μόλυβδο: Βάζετε λίγο κραγιόν στην παλάμη σας και το τρίβετε με ένα χρυσό δαχτυλίδι. Αν το κραγιόν μαυρίσει τότε περιέχει μόλυβδο.

Το κάδμιο είναι ύποπτο για δερματικές αλλεργίες και καρκινογενέσεις, το ίδιο με το χρώμιο και το νικέλιο. Το αλουμίνιο είναι νευροτοξικό, ύποπτο καρκινογενέσεων, όπως και το μαγγάνιο. Ο υδράργυρος συσσωρεύεται στον οργανισμό, δηλαδή αποβάλλεται πολύ αργά, προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο και είναι ύποπτος καρκινογενέσεων.

Εάν σε αυτά προσθέσουμε και το παραμπέν, που προστίθεται ως συντηρητικό και έχει θεωρηθεί ύποπτο για καρκίνο του μαστού, ή το τρικλοζάν, ένα αμφιλεγόμενο συντηρητικό, τότε οι γυναίκες θα πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτικές.

Συστήνεται στις γυναίκες:

α. Να μην αγοράζουν από πλανόδιους.

β. Να προσέχουν την ημερομηνία λήξης.

γ. Να το φυλάνε στο ψυγείο.

δ. Να χρησιμοποιούν την ελάχιστη δυνατή ποσότητα.

ε. Να το αφαιρούν πριν πιουν ή φάνε κάτι.

στ. Να προτιμούν αυτά με φυτικά συστατικά.

Πηγή: fe-mail.gr

Σχόλια