default-image

Ξέμειναν από παιδικά εμβόλια

Κρήτη
Ξέμειναν από παιδικά εμβόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί ο παιδικός εμβολιασμός λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ στους φαρμακοποιούς, αναγκάζοντάς τους να εμμένουν στη στάση τους να μην εκτελούν επί πιστώσει συνταγογραφήσεις. Αυτό έχει ως συνέπεια οι γονείς, αδυνατώντας να βρουν χρήματα προκειμένου να πληρώσουν το εμβόλιο, να το αφήνουν για αργότερα, γεγονός όμως που μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των παιδιών, ιδίως όταν πρόκειται για νεογνά.

Για όσο θα διαρκεί μάλιστα η αβεβαιότητα αυτή με τον ΕΟΠΥΥ, το σίγουρο είναι ότι δε θα γίνονται παιδικοί εμβολιασμοί, καθώς οι γονείς, αισιοδοξώντας ότι θα λήξουν οι κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών, δε θα αγοράζουν από τη μια εμβόλια γιατί δεν έχουν τα χρήματα, και από την άλλη διότι είναι σχεδόν βέβαιοι ότι, αν τα πληρώσουν, δε θα πάρουν ποτέ πίσω τα χρήματα από το ταμείο τους.

Ορατός ο κίνδυνος

Ο κίνδυνος όμως που υπάρχει, και που ίσως να μην περνάει καν από το μυαλό των γονέων, είναι ότι, αν ο εμβολιασμός καθυστερήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε τα παιδιά και ιδιαιτέρως τα μωρά κινδυνεύουν να μολυνθούν από σοβαρές ασθένειες, όπως μηνιγγίτιδα και κοκκύτη.

Δεν μιλάμε βέβαια για άμεσους κινδύνους που θα επέλθουν στην περίπτωση που θα καθυστερήσει να γίνει ο εμβολιασμός μερικές μόνο ημέρες από την ημερομηνία που έχει οριστεί στο βιβλιάριο υγείας του παιδιού, αλλά στην περίπτωση που όλος αυτός ο χαμός με τον ΕΟΠΥΥ συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα (πάνω από τρεις μήνες επιπλέον) και δεν εμβολιαστεί το παιδί. Τότε, δυστυχώς, όπως τόνισε η παιδίατρος, διευθύντρια της Α' Παιδιατρικής Κλινικής του Βενιζέλειου-Πανάνειου ΓΝΗ κ. Ελένη Κόκκορη, ο κίνδυνος να σημειωθεί έξαρση μολυσματικών ασθενειών θα είναι ορατός...

«Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων των φαρμακοποιών, όπως υπάρχει πρόβλημα με τη διάθεση και των υπόλοιπων φαρμάκων, το ίδιο συμβαίνει και με τα εμβόλια, καθώς δεν τα χορηγούν οι φαρμακοποιοί. Γίνονται δηλαδή κανονικά οι συνταγογραφήσεις, αλλά ο κόσμος δεν μπορεί να τα αγοράσει. Έχουν δίκιο βέβαια και οι φαρμακοποιοί από την πλευρά τους να αντιδρούν, καθώς κάνει να λαμβάνουν μεγάλες οφειλές από τον Οργανισμό. Ελπίζουμε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση γιατί, αν τα πράγματα δε φτιάξουν εγκαίρως, θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο εξάπλωσης σοβαρών ασθενειών», τόνισε η παιδίατρος κ. Ελένη Κόκκορη.

«Αυτή τη στιγμή ο παιδικός πληθυσμός έχει εμβολιαστεί αλλά, αν αυτό το πάγωμα των εμβολιασμών διαρκέσει μήνες, θα κάνουν την εμφάνισή τους πολλές αρρώστιες», πρόσθεσε η κ. Κόκκορη.

Αγωνιούν οι γονείς

Μια μεγάλη μερίδα γονέων, όπως είναι φυσικό, επισημαίνει το πρόβλημα στους παιδιάτρους και εκφράζει την έντονη ανησυχία της, ενώ οι γιατροί από τη μεριά τους προσπαθούν να τους καθησυχάσουν, όσο αυτό είναι δυνατόν.

Βέβαια, περισσότερο επείγων, όπως υπογράμμισε η κ. Κόκκορη, είναι ο εμβολιασμός των βρεφών, τα οποία δε διαθέτουν ακόμα αντισώματα, οπότε είναι πιο επιρρεπή και ο οργανισμός τους είναι πιο εκτεθειμένος στις ασθένειες.

«Κυρίως τα νεογνά κινδυνεύουν να παρουσιάσουν κοκκύτη, αλλά και να μολυνθούν από τα μικρόβια εκείνα που προκαλούν μηνιγγίτιδες», είπε η κ. Κόκκορη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News