Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί να διαβάζει μόνο του (βίντεο)

Κρήτη
Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί να διαβάζει μόνο του (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρακτικές συμβουλές για την αυτονομία στην μελέτη των παιδιών, έδωσε η παιδαγωγός, σύμβουλος αγωγής και εκπαίδευσης, Ελένη Γερυφαλάκη, μιλώντας στην εκπομπή «Ανδριανή»

Η Ελένη Γερυφαλάκη, παιδαγωγός, σύμβουλος αγωγής και εκπαίδευσης, μίλησε στην εκπομπή «Ανδριανή» για το θέμα της αυτονομίας στην σχολική μελέτη.

Πρακτικές συμβουλές για να μάθει το παιδί να διαβάζει μόνο του, οδηγίες για τους γονείς προκειμένου να καταλάβουν τον τρόπο που έχει το κάθε παιδί να μαθαίνει και ιδέες για να κατανοήσουμε ότι η διαδικασία της μελέτης οφείλει να φέρνει τα παιδιά κοντά στη διαδικασία της μάθησης και όχι να τα στρεσάρει και να τα αποθαρρύνει.

Το ζήτημα της μελέτης στο σπίτι, «δυναμιτίζει» παραδοσιακά το κλίμα στην οικογένεια, κυρίως λόγω έλλειψης χρόνου εκατέρωθεν.

Οι γονείς τείνουν να αντιδρούν όταν δεν υπάρχει σχολική μελέτη και έχουν επιφυλάξεις. Όπως είναι το εκπαιδευτικό σύστημα στην χώρα, δημιουργείται ανασφάλεια και ερωτηματικά όταν δεν υπάρχουν εκπαιδευτικές απαιτήσεις, καθώς οι «γονείς σκέφτονται μήπως δεν γίνεται σωστή δουλειά στο σχολείο»;

Το παιδί από την πλευρά του, ακόμη και με τον μη δημιουργικό τρόπο των ασκήσεων, της αποστήθισης και της «παπαγαλίας», αποκτά κρίσιμες δεξιότητες για την μετέπειτα ζωή του. Μια εξ αυτών, είναι η διαχείριση του χρόνου. Υπάρχει όμως ιδανικό χρονοδιάγραμμα για το διάβασμα;

Σύμφωνα με την κα. Ελένη Γερυφαλάκη κάθε παιδί έχει την δική του προσωπικότητα και τα δικά του χαρακτηριστικά και σίγουρα δεν μας βοηθάει το παιδί να μπαίνει σε ένα διαρκές άγχος για την σχολική του μελέτη. Χρειάζεται λοιπόν σεβασμός και συνεργασία μεταξύ γονέων και παιδιών.

Παράλληλα τα παιδιά είναι θεμιτό να εξασκηθούν στην ευελιξία και την προσαρμοστικότητα ιδίως σε μια εποχή γεμάτη αλλαγές.

Πρακτικές συμβουλές για την σχολική μελέτη των παιδιών

Αρχικά η αυτονομία στη σχολική μελέτη, κερδίζεται πολύ πριν πάει το παιδί στην πρώτη δημοτικού. Για παράδειγμα, πέρα από βιβλίο με το οποίο το παιδί έρχεται σε επαφή, καλό είναι να αναλάβει και άλλες «εργασίες» που θα του καλλιεργήσουν χαρακτηριστικά που θα βοηθήσουν στην αυτονομία της σχολικής μελέτης.

Μπορεί να αναλάβει να φροντίσει ένα φυτό, ένα κατοικίδιο, δουλειές του σπιτιού στα μέτρα που μπορεί να ανταποκριθεί, ώστε να συμβάλει και αυτό στην ομάδα της οικογένειας.

Τέτοιες μικρές ευθύνες, π.χ φτιάχνω την τσάντα μου από το προηγούμενο βράδυ, βοηθούν στο να καλλιεργηθούν δεξιότητες στα παιδιά που θα βοηθήσουν στο διάβασμα.

Μια χρηστική ακόμη συμβουλή είναι η δημιουργία ενός πίνακα, με τα «πρέπει» και τα «θέλω». Για παράδειγμα, το παιδί έχει μια άσκηση μαθηματικών που πρέπει να γίνει και θέλει να κάνει βόλτα με το ποδήλατο. Πρώτα θα συμβεί το ένα και στην συνέχεια το άλλο.

Σημαντικό είναι να υπάρχουν και διαλείμματα στη σχολική μελέτη, 5 έως 10 λεπτών. Στο διάλειμμά είναι σημαντικό να μην υπάρχει οθόνη, καθώς θέλουμε τον εγκέφαλο «ζωηρό». Κίνηση, χορός, ένα σνακ, μπορούν να αποτελέσουν ωραία παραδείγματα break από την μελέτη.

(Φωτογραφία Αρχείου Pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News