Τηλεκπαίδευση: 5 συμβουλές για να αποφύγετε το... χάος!

Γυναίκα & παιδί
Τηλεκπαίδευση: 5 συμβουλές για να αποφύγετε το... χάος!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πως θα βρούμε τη χρυσή τομή

Η τηλεκπαίδευση δεν είναι εύκολη υπόθεση καθώς οικογενειακός προγραμματισμός τίθεται συνεχώς σε αλλαγές και οι γονείς προσπαθούν με κάθε τρόπο να είναι εντάξει με όλες τις υποχρεώσεις τους.

Δουλειά στο γραφείο, πολλές φορές εργασία από το σπίτι και ένα παιδί -ή και παραπάνω- που πρέπει να είναι αφοσιωμένο στο δάσκαλό και στο μάθημά του, κι όλα αυτά μπροστά από έναν υπολογιστή.

Τρόποι για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας σύμφωνα με το imommy.gr : 

Η προσαρμοστικότητα των παιδιών έχει αποδειχθεί σωτήρια στην συγκεκριμένη περίοδο ωστόσο καλό θα είναι να κάνουμε ότι μπορούμε για να διευκολύνουμε την καθημερινότητά τους .Χωρίς να νιώθουμε συνεχώς τύψεις για τις ώρες που περνάει το παιδί στο σπίτι, μπορούμε όλοι μαζί να βρούμε τη χρυσή τομή.

 1.Καθημερινό πρόγραμμα

Το παιδί έχει συνηθίσει να ακολουθεί ένα συγκεκριμένο καθημερινό πρόγραμμα. Το πρωί πηγαίνει στο σχολείο του και γνωρίζει κάθε μέρα ακριβώς τι θα συμβεί εκεί. Τόσο στην τάξη όσο και με το σχολικό του πρόγραμμα το παιδί νιώθει ασφάλεια και μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Η καραντίνα έχει ούτως ή άλλως ανατρέψει ιδιαίτερα την ζωή του και πρέπει να διατηρήσουμε την αίσθηση ασφάλειας του νιώθει. Μπορούμε να δημιουργήσουμε στο σπίτι ένα πρόγραμμα που βολεύει βέβαια όλη την οικογένεια και να το τηρούμε ευλαβικά. Για παράδειγμα θα μπορούσε να είναι συγκεκριμένη η ώρα που ένα παιδί ξυπνάει, η ώρα που παίρνει το πρωινό του και η ώρα που διαβάζει τα μαθήματά του.

2. Μικρές αποδράσεις

Οι εκδρομές, οι εξωσχολικές αθλητικές δραστηριότητες, ακόμα και οι βόλτες στη θάλασσα είναι πια απαγορευμένες. Για ένα παιδί όμως είναι πολύ σημαντικό να κινείται. Για να μην απορούμε, λοιπόν, όταν τρέχει γύρω γύρω μέσα στο σπίτι πρέπει να του δώσουμε την ευκαιρία να κινηθεί. Μικρές βόλτες κοντά στο σπίτι ή κάποιο κοντινό πάρκο, αν αυτό επιτρέπεται θα αποδειχθούν αποτελεσματικές. Για το παιδί να εκτονώσει την ενέργειά του αλλά και για εσάς να κάνετε μια βόλτα ειδικές τις μέρες που έχει λιακάδα.

3. Φτιάξτε στο σπίτι μια εναλλακτική τάξη

Θρανία, πίνακας, πολύχρωμες καρέκλες και ζωγραφιές στου τοίχους, είναι αυτά που κάθε παιδί έχει συνηθίσει να βλέπει στην σχολική του τάξη. Αυτές είναι και οι εικόνες που του έχουν λείψει περισσότερο. Σίγουρα είναι δύσκολο κάθε παιδί να έχει τον δικό του προσωπικό χώρο για να κάνει τηλεκπαίδευση. Είναι όμως σημαντικό να υπάρχει ένα συγκεκριμένο σημείο. Το γραφείο του αν έχει δικό του δωμάτιο, ή ακόμα και το τραπέζι του σαλονιού θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το θρανίο του. Αρκεί να μπορέσουμε να το εφοδιάσουμε με τα απαραίτητα. Να είναι πάντα καθαρός ο χώρος και διαθέσιμος για το παιδί. Να έχει κοντά τα βιβλία, τα τετράδια και την κασετίνα του και να μπορεί να κάνει το μάθημά του όσο τον δυνατόν απερίσπαστος.

4. Βοηθήστε στην εκπαίδευσή του

Στα παιδιά του δημοτικού η ενίσχυση της γνώσης από τους γονείς είναι πολύ βοηθητική. Χωρίς να παρεμβαίνετε στο έργο των δασκάλων του είναι πολύ ωραίο να μπορείτε να συζητήσετε μαζί του μετά την τηλεκπαίδευση τι το δυσκόλεψε. Μην ξεχνάτε ότι η επαφή με τον δάσκαλο είναι πολύ διαφορετική μέσα από την οθόνη και το παιδί δεν είναι πάντα εύκολο να ρωτήσει όταν κάτι δεν το έχει καταλάβει. Βοηθήστε το στα σημεία που τον ζόρισαν και εξηγήστε του ακόμα μια φορά αυτά που θεωρείται ότι μπορεί να μην κατάλαβε.

5. Δείξτε επιείκεια και στον εαυτό σας

Η πανδημία έχει φέρει πολλές ανατροπές αλλά μας έχει δώσει ένα σημαντικό μάθημα. Όλοι βιώνουμε ακριβώς τις ίδιες καταστάσεις και βιώνουμε το ίδιο άγχος. Δεν πειράζει, λοιπόν, αν μια μέρα δεν μπορέσετε να τα καταφέρετε όλα. Δεν χρειάζεται να παθαίνετε πανικό αν το παιδί μπει λίγο πιο αργά στην τηλεκπαίδευση ή δεν μπει καθόλου. Πρέπει να σκεφτείτε ότι έχει ανατραπεί και ο δικός σας προγραμματισμός. Τις δύσκολες μέρες μην απογοητεύεστε. Χαμογελάστε. Πηγαίντε με τα παιδιά μια κοντινή βόλτα, εξηγήστε τους ξανά τις δυσκολίες και βρείτε όλοι μαζί λύσεις. Λάθη που μπορεί να έχουν γίνει στον προγραμματισμό διορθώνονται και κυρίως δεν είναι ποτέ ολέθρια. Τα παιδιά θα τα καταφέρουν ακόμα και αν μια μέρα και εκείνα -όπως και εσείς- δεν μπορέσουν να ανταπεξέλθουν.

(φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News