Τα καλύτερα χρώματα για το παιδικό δωμάτιο - Ποιο χρώμα κάνει τα μωρά να κλαίνε;

Γυναίκα & παιδί
Τα καλύτερα χρώματα για το παιδικό δωμάτιο - Ποιο χρώμα κάνει τα μωρά να κλαίνε;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ψυχολόγος εξηγεί ποια είναι τα καλύτερα χρώματα για το βρεφικό και παιδικό δωμάτιο και ποια να αποφύγετε

Επειδή, πλέον, το ροζ και το μπλε είναι χρώματα που δεν «ταυτοποιούν» το φύλλο του παιδιού, μπορείτε να βασιστείτε σε μία ψυχολόγο προκειμένου να διαλέξετε ποιο είναι το καλύτερο χρώμα για να βάψετε το δωμάτιο του μωρού σας που «έρχεται» ή για να ανακαινίσετε το παιδικό δωμάτιο των μικρών σας.

Η ψυχολόγος και σύμβουλος ευεξίας, Λι Τσάμπερς εξήγησε πως τα χρώματα μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις διαθέσεις και τις συμπεριφορές.

«Πολλοί άνθρωποι όταν αγοράζουν χρώματα για το βρεφικό δωμάτιο, συχνά επηρεάζονται από τις όμορφες λεπτομέρειες αλλά και τα μοτίβα. Στο μυαλό μας, ψάχνουμε να δημιουργήσουμε ένα μέρος γαλήνης για το μωρό μας» είπε προσθέτοντας: «Υπάρχει όμως και κάτι άλλο που πρέπει να σκεφτούμε και αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο η ψυχολογία του χρώματος μπορεί να επηρεάσει τις συμπεριφορές και τα συναισθήματα».

Η Homedit έκανε έρευνα σε 3.273 Βρετανούς γονείς για να ανακαλύψει ποια είναι τα πιο δημοφιλή χρώματα που βάφουν τα βρεφικά δωμάτια. Ποια είναι όμως, τα οφέλη των χρωμάτων, σύμφωνα με την ψυχολόγο;

Το πράσινο χρώμα βρίσκεται στην 5η θέση με το 235 των γονέων να το χρησιμοποιούν στο βρεφικό δωμάτιο. Η Λι λέει πως πράσινο μπορεί να είναι το κατάλληλο χρώμα για την ψυχολογία του νεογέννητου μωρού σας, εξηγώντας: «Το συμβολικό χρώμα της φύσης και το χρώμα με τις περισσότερες αποχρώσεις. Συνδέεται με την ανάπτυξη και την ύπαιθρο και παίρνει κάποια στοιχεία από το κίτρινο και άλλα από την ηρεμία του μπλε. Προωθεί την συγκέντρωση και ηρεμεί το μυαλό, αλλά δεν παρακινεί ούτε εμπνέει ενέργεια ή επικοινωνία».

Το ουδέτερο και χαλαρωτικό κίτρινο είναι το πιο δημοφιλές χρώμα με το 52% των γονέων να το χρησιμοποιεί στο βρεφικό δωμάτιο.

Όπως λέει η ψυχολόγος: «Το υπέροχο χρώμα της ουδετερότητας. Μια ευτυχισμένη αύρα βγαίνει από ένα δωμάτιο με το χρώμα του ήλιου και μπορεί να αυξήσει την εστίαση και τα κίνητρα. Όμως, όσο πιο φωτεινό είναι το κίτρινο, τόσο περισσότερο διεγείρει την απογοήτευση και σύμφωνα με έρευνες το κίτρινο έκανε τα μωρά να κλαίνε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο χρώμα.

Το μοβ αποδείχθηκε δημοφιλές με το 31% των γονέων που ρωτήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Λι προσέφερε κάποια εξήγηση σχετικά με το γιατί αυτή θα ήταν η κορυφαία επιλογή χρώματος για βρεφικό δωμάτιο: «Ένα σοφό και βασιλικό χρώμα, το μοβ μπορεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή για κάτι διαφορετικό. Συνδυάζοντας την φωτιά του κόκκινου, με την χαλαρή φύση του μπλε, μπορεί να δημιουργήσει μια ωραία ισορροπία ή μπορεί να προσαρμοστεί σε περισσότερη ενέργεια ή περισσότερη ηρεμία αλλάζοντας την απόχρωση. Κρύβει όμως, το στοιχείο της ενηλικίωσης, το οποίο μπορεί να απομακρύνει την παιδική ηλικία».

Το χρώμα που σχετίζεται περισσότερο με τον θυμό και το πάθος, έρχεται στην τελευταία θέση, με το 6% των γονέων να το χρησιμοποιεί για το βρεφικό δωμάτιο.

«Το πολύ συναισθηματικό χρώμα της ενέργειας και του θυμού. Πιθανότατα να οδηγήσει σε ένα ενθουσιώδες, σίγουρο παιδί πρόθυμο να ωθήσει τα όρια» τόνισε η ψυχολόγος προειδοποιώντας: «Ωστόσο είναι επίσης πιθανό να αυξήσει την επιθετικότητα, να μειώσει την συγκέντρωση και να υπερδιεγείρει τα παιδιά».

Στην δεύτερη θέση ήταν το παιχνιδιάρικο ροζ με το 37% των ψήφων, με την ψυχολόγο να προσθέτει: «Ένα δημοφιλές χρώμα για μια κρεβατοκάμαρα, το ροζ παίρνει μερικά από τα οφέλη του κόκκινου και το πλεονέκτημα της διέγερσης».

Αλλά προειδοποιεί: «Ηρεμεί αρχικά και μπορεί να αυξήσει την συμπόνια, αλλά με την πάροδο του χρόνου μπορεί να γίνει ενοχλητικό, οδηγώντας σε ένα παιδί με διάσπαση προσοχής». Ωστόσο, συνέχισε: «Εμπιστευτείτε την διαίσθησή σας και δεν θα κάνετε λάθος. Μπορείτε να αναδείξετε την αξία των χρωμάτων, συνδυάζοντας πιο σκούρες αποχρώσεις με πιο ζωντανές ουδέτερες αποχρώσεις».

Το μπλε βρέθηκε στην 4η θέση με το 295 των ψήφων, αποδεικνύοντας πως είναι μια δημοφιλής επιλογή για βρεφικό δωμάτιο.

Η Λι δήλωσε: «Το μπλε δημιουργεί μια ατμόσφαιρα ηρεμίας που μειώνει την διέγερση και βοηθά τα παιδιά. Βοηθά επίσης τα παιδιά να κοιμηθούν. Αλλά πρέπει να προσέξετε την απόχρωση, καθώς το πολύ σκούρο μπορεί να γίνει σχεδόν ζοφερό και χωρίς έμπνευση αλλά εάν είναι πολύ χλωμό μειώνει μερικά από τα οφέλη».

Μόνο το 17% των Βρετανών γονέων που ρωτήθηκαν, χρησιμοποίησαν το πορτοκαλί για να βάψουν το βρεφικό δωμάτιο του μωρού τους, κατατάσσοντάς το έτσι στην 6η θέση.

Κι ενώ αυτό το χρώμα μπορεί να είναι πολύ ζωντανό, η Λι πρότεινε πως μπορεί να μην είναι και η καλύτερη επιλογή για βρεφικό δωμάτιο. «Ένα άλλο χρώμα που δεν χρησιμοποιείται συχνά αλλά είναι πολύ φιλόξενο. Είναι το χρώμα για την εμπνευσμένη επικοινωνία εάν θέλετε να προωθήσετε την συνομιλία. Αλλά και πάλι, πρόκειται για ένα χρώμα που δημιουργεί ένα υποκείμενο άγχος που μειώνει την προσοχή των παιδιών» ισχυρίστηκε.

Πηγή: iefimerida.gr 

(Φωτογραφία Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News