Ούτε σε ταινία μπορούσαν να δουν το παιδί τους «να πέφτει θύμα αποπλάνησης»

Ηράκλειο
Ούτε σε ταινία μπορούσαν να δουν το παιδί τους «να πέφτει θύμα αποπλάνησης»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ταινία μικρού μήκους, με το πιο «δυνατό» μήνυμα  

Μέσα σε 16 λεπτά, 18 μαθητές της 5ης Δημοτικού περιγράφουν τον «εφιάλτη» του «cyber grooming», δηλαδή της διαδικτυακής αποπλάνησης.

Μια ταινία με ένα δυνατό μήνυμα

Πρόκειται για τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Ασημίου, τα οποία απέδωσαν, σε μια ταινία μικρού μήκους, μία δύσκολη και - για πολλά παιδιά - δυσνόητη έννοια με τον πιο παραστατικό τρόπο.

Η δασκάλα τους και ουσιαστική αρωγός στη δημιουργία της ταινίας, κ. Εύη Ταμιωλάκη, μίλησε στο neakriti.gr, εξηγώντας πως δημιουργήθηκε η ταινία.

«Την ιδέα για την ταινία τη διαμορφώσαμε μαζί με τα παιδιά. Ερέθισμα ήταν τα βιντεοπαιχνίδια και οι κίνδυνοι από αυτά, όπως είναι ο εθισμός. Στο πλαίσιο της συζήτησης για τους εθισμούς, μίλησα στα παιδιά για το cyber grooming και κατ’ επέκταση την παιδοφιλία», ανέφερε η ίδια, συνεχίζοντας «τα παιδιά έδειξαν να γνωρίζουν κάποια πράγματα και αποφασίσαμε να τολμήσουμε να θίξουμε το συγκεκριμένο ζήτημα διαφορετικά».

Τα παιδιά, λοιπόν, συμμετείχαν ενεργά τόσο στην ιδέα για την ταινία, όσο και στα γυρίσματα, όπου, μάλιστα, έλαβαν πολλά μηνύματα. Μάλιστα, όπως αναφέρει η κ. Ταμιωλάκη «Το συγκινησιακό φορτίο κατά τα γυρίσματα ήταν βαρύ, τόσο για τα παιδιά, όσο και για τους γονείς. Φανταστείτε πως οι γονείς της μικρής πρωταγωνίστριας - οι οποίοι ήταν παρόντες - δεν μπορούσαν να δεχτούν πως κάποιος παίρνει το κοριτσάκι τους από το χέρι και το βάζει σε ένα φορτηγάκι».

Η ταινία, με τίτλο «Γνωστοί Άγνωστοι», θα διαγωνιστεί σε πολλά μαθητικά φεστιβάλ, ωστόσο, η κ. Ταμιωλάκη θεωρεί σημαντικότερο «τα παιδιά να λάβουν το μήνυμα που προωθεί η ταινία».

Δείτε την εδώ:

Τι είναι το «cyber grooming»;

Σύμφωνα με το saferintert4kids, το διαδικτυακό «grooming» συµβαίνει όταν ένας ενήλικας έρχεται σε επαφή µέσω του διαδικτύου µε ένα παιδί ή έφηβο προκειμένου να το συναντήσει από κοντά και να το εκμεταλλευτεί.

Το διαδικτυακό «grooming» ή αλλιώς η «αποπλάνηση» µέσω διαδικτύου είναι ένα έγκληµα που τιµωρείται αυστηρά σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Μπορεί να συµβεί σε όλους τους ιστοχώρους που είναι πολύ δηµοφιλείς στους εφήβους και στα παιδιά όπως στα διαδικτυακά παιχνίδια, στα κοινωνικά δίκτυα, στα δωµάτια συνοµιλίας κ.λπ..

Κάποιοι διαδικτυακοί groomers µπορεί να προσποιούνται ότι είναι συνοµήλικοι σου χρησιμοποιώντας ψεύτικη φωτογραφία προφίλ και δηλώνοντας ψευδή ηλικία. Οι διαδικτυακοί groomers, συνήθως, έχουν γνώσεις στο να χειρίζονται ψυχολογικά και συναισθηµατικά τους εφήβους (π.χ. γνωρίζουν την εφηβική γλώσσα και τον εφηβικό τρόπο σκέψης) και χρησιµοποιούν διάφορες τεχνικές προκειµένου να αποκτήσουν την εµπιστοσύνη σου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News