default-image

Από ηλεκτρονικό "μάτι" οι αιτήσεις στους παιδικούς

Κρήτη
Από ηλεκτρονικό "μάτι" οι αιτήσεις στους παιδικούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

     Η ώρα των αλλαγών ήρθε και στο Ηράκλειο ως προς τον τρόπο με τον οποία δίνεται το «χρυσό εισιτήριο» παιδιών στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Σκέψη του Δημοτικού Οργανισμού Προσχολικής Αγωγής Ηρακλείου είναι να αλλάξουν όλα στον τρόπο υποβολής των αιτήσεων και στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το ποια παιδιά «κερδίζουν» μια θέση, με σύνθημα τη διαφάνεια.

            Σκοπός είναι το ηλεκτρονικό «μάτι» να ελέγχει τη διαδικασία ώστε να σταματήσουν ψίθυροι και φωνές διαμαρτυρίας για την τοποθέτηση παιδιών στους παιδικούς με μη αξιοκρατικά κριτήρια.

Με ηλεκτρονικό τρόπο

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού Δημοτικού Οργανισμού Προσχολικής Αγωγής Γιώργο Βουρεξάκη «Τελείωσαν τα ψέματα και επιθυμία είναι να σταματήσουν οι αμφιβολίες για το πώς τοποθετούνται τα παιδιά στους παιδικούς. Η σκέψη είναι από την υποβολή αιτήσεων έως ανακοίνωση της μοριοδότησης, τα πάντα να γίνονται ηλεκτρονικά και να δημοσιεύονται. Αυτή είναι η φιλοσοφία για τη νέα σχολική χρονιά και ελπίζουμε να προλάβουμε να τα καταφέρουμε». Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις θα ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων στο τέλος Μαϊου αλλά πρόκειται για την πιο αισιόδοξη οπτική αφού δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα τίποτα ως προς τις πιστώσεις και μάλιστα όπως έγραψε το neakriti.gr το πρόγραμμα φιλοξενίας παιδιών μέσω ΕΣΠΑ σύμφωνα με στελέχη της αυτοδιοίκησης δεν εμφανίζεται καν στο ΣΕΣ( νέο ΕΣΠΑ).

Πρωτοπόρα τα Χανιά

Η ιδέα βέβαια δεν είναι καινούργια αφού πρωτοπόρος ήταν ο Οργανισμός Προσχολικής Αγωγής Χανίων καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρό του Μιχάλη Βλαχάκη που μίλησε στο neakriti.gr ήταν ο πρώτος Δήμος της Κρήτης που εφάρμοσε πέρυσι το συγκεκριμένο πρόγραμμα .Όπως τόνισε «αρχικά γίνεται η ηλεκτρονική αίτηση από τους γονείς του παιδιού για το δημοτικό παιδικό σταθμό και αυτόματα εμφανίζεται και η μοριοδότησή του με βάση τα στοιχεία που έχει καταχωρίσει. Στη συνέχεια ο ενδιαφερόμενος γονέας αποστέλλει ένα φάκελο με όλα χαρτιά που ζητούνται και ελέγχεται η ακρίβεια των στοιχείων. Εάν υπάρξουν λάθη αλλάζει και πάλι η μοριοδότηση». Τα στοιχεία δημοσιεύονται είναι προσβάσιμα σε όλους με αποτέλεσμα να επικρατεί ικανοποίηση στα Χανιά.  

Τα μόνα παράπονα που καταγράφηκαν ήταν από κάποιους ενδιαφερόμενους γονείς που υπέβαλαν αίτηση ,αλλά αποδείχθηκε ότι είχαν δώσει ψευδή στοιχεία, οι οποίοι όμως στη συνέχεια σύμφωνα με τον κ.Βλαχάκη παραδέχτηκαν την πράξη τους.

Περισσότερα παιδιά φέτος στους παιδικούς των Χανίων

Για φέτος οι αιτήσεις αναμένεται να υποβληθούν ταυτόχρονα με το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ- εφόσον ξεμπλοκάρει το θέμα- και μάλιστα αναμένεται μεγαλύτερος αριθμός παιδιών να πάρει μια θέση στους παιδικούς, γεγονός όμως που εξηγείται λόγω της συγχώνευσης δομών που επιτρέπουν πρόσληψη προσωπικού. Έτσι από 470 πέρυσι ,θα πάρουν το «εισιτήριο» συνολικά 800 παιδιά στα Χανιά .  

Πάντως η ιδέα εφαρμογής του ηλεκτρονικού τρόπου υποβολής αιτήσεων βρίσκει νέους ακολούθους ,αφού και ο Δήμος Ρεθύμνου έχει έρθει σε επαφή με το  Οργανισμό Προσχολική Αγωγής Χανίων ζητώντας ενημέρωση για το πολυπόθητο λογισμικό ώστε να μπει στην σύγχρονη εποχή εφαρμόζοντας το ηλεκτρονικό σύστημα στους παιδικούς σταθμούς.

Ρεπορτάζ: Φιλία Σαριδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News