default-image

"Τινάζουν" στον αέρα τη φιλοξενία σε παιδικούς μέσω ΕΣΠΑ

Κρήτη
"Τινάζουν" στον αέρα τη φιλοξενία σε παιδικούς μέσω ΕΣΠΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Χαστούκι» για εκατοντάδες οικογένειες αποτελεί η νέα εξέλιξη καθώς κυριολεκτικά στον «αέρα» βρίσκεται αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τη φιλοξενία παιδιών σε δημόσιους και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς γνωστό και ως «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» για το οποίο δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη. Ο φόβος να μείνουν εκατοντάδες παιδιά και στην Κρήτη εκτός παιδικών σταθμών, είναι ορατός .

Ακόμα και στελέχη της αυτοδιοίκησης που ασχολούνται με το θέμα σηκώνουν τα «χέρια ψηλά» αφού  για πρώτη φορά διαπιστώνουν ότι στο ΣΕΣ 2014-2020 (νέο ΕΣΠΑ) δεν προβλέπονται πουθενά πιστώσεις για το συγκεκριμένο πρόγραμμα!

Πέρυσι για 1.500 παιδιά μόνο στο Ηράκλειο οι πόρτες των παιδικών σταθμών έμειναν ερμητικά κλειστές ενώ και φέτος ανάλογος- αν όχι- μεγαλύτερος αναμένεται να είναι ο αριθμός, εφόσον όμως εφαρμοστεί το πρόγραμμα.

"Δεν υπάρχει πουθενά το πρόγραμμα!"

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δημοτικού Οργανισμού Προσχολικής Αγωγής Ηρακλείου Γιώργο Βουρεξάκη που μίλησε στο neakriti.gr «το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν υπάρχει στο νέο ΕΣΠΑ και μάλιστα σε επικοινωνία που είχα με πρόσωπο στην ΚΕΔΕ μου εξήγησε ότι το θέμα αυτό παραμένει ασαφές μέχρι και αυτή τη στιγμή και θα πρέπει να υπάρξουν διευκρινίσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης. Δεν γνωρίζουμε αν αύριο αλλάξει κάτι, αλλά δεν πιστεύω να ματαιωθεί εντελώς το πρόγραμμα γιατί εξυπηρετεί 819 οικογένειες».

Η Περιφέρεια Κρήτης δεν έχει μέχρι στιγμής καμία ενημέρωση για το θέμα και θα ζητηθεί ενημέρωση καθώς αφορά εκατοντάδες γονείς.

Οι προβλέψεις όμως είναι έτσι κι αλλιώς δυσοίωνες αφού σύμφωνα με τον κ.Βουρεξάκη συνολικά για την Κρήτη και σε περίοδο 6 ετών προβλέπονται 4 εκατομμύρια ευρώ αποκλειστικά για τη δημιουργία νέων παιδικών σταθμών και όχι για άλλες δράσεις. Αυτό όμως όπως εξηγεί «αντιστοιχεί το πολύ στη δημιουργία τριών νέων παιδικών σε όλο το νησί σε περίοδο 6ετίας!».   

Το μόνο αισιόδοξο στοιχείο είναι ότι φέτος 100 ακόμα παιδιά θα μπορέσουν να φιλοξενηθούν στο νέο παιδικό σταθμό της Αγίας Αικατερίνης ανακουφίζοντας τους γονείς που βρίσκονται σε απόγνωση και δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τροφεία και για τα παιδιά τους.

Σκέψη να μην συνεργαστούν οι ιδιωτικοί παιδικοί

«Βόμβα» για το πρόγραμμα στο σκέλος που αφορά στη φιλοξενία σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς αποτελεί και η πρόθεση πολλών ιδιοκτητών να μην συνεργαστούν την επόμενη σχολική χρονιά…

Είναι κοινό μυστικό ότι το πρόγραμμα που εξυπηρετεί εκατοντάδες οικογένειες ήταν εξαρχής προβληματικό, αφού πολλά παιδιά έμεναν εκτός, οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των παιδικών ήταν μεγάλες και εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι έμεναν απλήρωτοι. Μάλιστα σύμφωνα με τον πρόεδρο των ιδιωτικών παιδικών σταθμών Ηρακλείου Γιώργο Πιντζόπουλο «η σκέψη που θα τεθεί φέτος για να αποφασίσει η ολομέλεια είναι να μειωθούν ακόμη περισσότερο από το 20%  που ήταν πέρυσι τα αιτήματα φιλοξενίας παιδιών από ιδιωτικούς σταθμούς μέσω ΕΣΠΑ (οι θέσεις που αντιστοιχούν σε κάθε παιδικό).  Η πληρωμή των ιδιωτικών παιδικών έγινε με καθυστέρηση 5 μηνών περίπου και εκκρεμεί μια ακόμα δόση. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι μειώθηκε πολύ το ποσό της μηνιαίας αποζημίωσης ανά παιδί και αν κατέβει περαιτέρω κάτω του κόστους  πολλοί σκέφτονται του χρόνου να μην συνεργαστούν».

Στο Ηράκλειο μέχρι σήμερα το 70% των ιδιωτικών παιδικών συνεργαζόταν μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ οπότε η προοπτική και μόνο να μην περιληφθούν στο πρόγραμμα, «τινάζει» στον αέρα τον προγραμματισμό.

Έτσι η αγωνία κορυφώνεται καθώς το πρόγραμμα εξυπηρέτησε και πολλές φτωχές οικογένειες που βρήκαν μια θέση για τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς.

Φόβοι ότι θα μείνουν 30.000 παιδιά εκτός

Και σε πανελλαδικό επίπεδο για τη σχολική χρονιά που διανύουμε η κυβέρνηση διέθεσε από ευρωπαϊκούς πόρους 70 εκατομμύρια ευρώ στην επιχορήγηση των δημοτικών και ιδιωτικών παιδικών σταθμών.

Το ποσό αυτό αυξήθηκε σε 184 εκατομμύρια μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν. Συνολικά φιλοξενήθηκαν 81.00 παιδιά , ενώ οι αιτήσεις είχαν υποβληθεί για 106.000. Φέτος η ΚΕΔΕ σύμφωνα με το eleftherostypos.gr  ζητά να εξασφαλισθούν 250 εκατ. ευρώ και ο φόβος είναι ότι θα μείνουν εκτός 30.000 παιδιά.

Όλοι ελπίζουν ότι ακόμα και στο παρά-πέντε θα υπάρξει λύση με τους παιδικούς σταθμούς αφού οι γονείς αγωνιούν, χρήματα για τροφεία δεν υπάρχουν και περισσότεροι εργάζονται ή ψάχνουν εργασία οπότε το θέμα της φύλαξης των παιδιών τους «καίει» και αναζητούν λύσεις από την κυβέρνηση που βρίσκεται έτσι κι αλλιώς σε δεινή θέση λόγω των προβλημάτων στην οικονομία.

Ρεπορτάζ: Φιλία Σαριδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News