Ακμή από τη μάσκα; Δείτε πως θα την αποφύγετε

Life
Ακμή από τη μάσκα; Δείτε πως θα την αποφύγετε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συμβουλές και tips για να αποφύγετε το "maskne"

Γράφει η Μαίρη Λαουμτζή, make up expert

Με αφορμή την τελευταία συνήθεια που έχουμε αποκτήσει όλοι, θέλοντας και μη ,αποφάσισα να θίξω ένα θέμα το οποίο απασχολεί τους περισσότερους από εμάς και όπως όλα δείχνουν , μάλλον θα μας απασχολεί για πολύ ακόμα ! Λόγος λοιπόν γίνετε για το‘’maskne’’. Η λέξη προέρχεται από το συνδυασμό Mask+Acne και υποδεικνύει την ακμή που προκαλεί η παρατεταμένη χρήση μάσκας. Από τις πρώτες μέρες κιόλας που η χρήση μάσκας έγινε υποχρεωτική πολλοί άνθρωποι(μέσα σε αυτούς και εγώ) παρατήρησαν εμφάνιση ακμής ή επιδείνωση της ήδη υπάρχουσας / κοκκινίλες ή ξηρότητα σε παρειές πηγούνι και γύρω από το στόμα, τα σημεία δηλαδή που καλύπτει η μάσκα. Αυτό συμβαίνει γιατί στην ουσία τοποθετούμε ένα κομμάτι ύφασμα πάνω στο δέρμα μας , με αυτόν τον τρόπο λοιπόν αποτρέπουμε την σωστή οξυγόνωσή του. Συν τις άλλοις ,η αυξημένη εφίδρωση που δημιουργείται από τις ‘’εγκλωβισμένες’’ εκπνοές προκαλεί αφυδάτωση ,τότε το δέρμα μας μπαίνει στην διαδικασία να υπέρ λειτουργήσει για να επαναφέρει την απαραίτητη υγρασία και υπέρπαράγει σμήγμα για να την συγκρατήσει .

Τέλος το βαρύ μακιγιάζ στο δέρμα, κάτω από τη μάσκα, συνδυαστικά με σμήγμα, ιδρώτα και κακή οξυγόνωση αποτελεί τον ΤΕΛΕΙΟ συνδυασμό, για να καλώς ορίσει κάποιος …το MASKNE! Και κάπου εδώ αφού δόθηκε ένας ορισμός αλλά και μια γενική ιδέα της κατάστασης, θα ήθελα να επισυνάψω ότι το Maskne ΔΕΝ προσβάλει μόνο τις λιπαρές – ‘’προβληματικές’’ επιδερμίδες , το maskne αγαπάει εξίσου πολύ λιπαρές, ξηρές, μικτές ,κανονικές κτλπ.

Tips για να αποφύγουμε το Maskne

Πάμε τώρα να δώσουμε κάποιες συμβουλές για να βελτιώσουμε ή να αποφύγουμε μια τέτοια κατάσταση που σίγουρα δεν ευνοεί κανένα. Ας ξεκινήσουμε από την μάσκα, εκτός την συχνή αλλαγή (κάθε 2-3 ώρες ) ,την πλύση και αποστείρωση της που τα θεωρώ αυτονόητα, θα συμβούλευα να επιλέγουμε 100% βαμβακερές που είναι πιο φιλικές με το δέρμα, με χαλαρά λάστιχα ούτως ώστε η πίεση που δέχεται το δέρμα να είναι λιγότερη και τέλος το ύφασμα να περιορίζεται (όσο γίνετε) σε μύτη και στόμα για να αποφευχθεί η τριβή με τις παρειές που συνήθως είναι το πιο επιρρεπές σημείο στις ‘’ατέλειες ‘’.

Περιορίστε το μακιγιάζ

Πάμε τώρα στο κομμάτι του μακιγιάζ. Καλό θα ήταν να αποφεύγουμε εντελώς το step αυτό στην καθημερινή ρουτίνα μας και η μάσκα να εφαρμόζεται σε καθαρό δέρμα ωστόσο σε περίπτωση που είναι απαραίτητο θα πρότεινα την κάλυψη ‘’ατελειών’’ με ένα ελαφρύ concealer και that’s it! Αν υπερφορτώσουμε την επιδερμίδα με μεικ-απ ,πούδρα, contour, ρουζ και μια μάσκα καλλιεργούμε το έδαφος εμείς οι ίδιοι να συμβούν όλα αυτά που προαναφέραμε!

Η σωστή φροντίδα του δέρματος

Και τώρα….Skincare ! Λοιπόν, θα πρέπει να φροντίζουμε πάντα πριν την χρήση μάσκας το πρόσωπο μας να είναι καθαρό και στεγνό. Και τώρα ορθώς θα αναρωτηθείς τι γίνετε κατά την διάρκεια της ημέρας όπου βάζουμε και βγάζουμε την μάσκα; Θα πλενόμαστε 10 φορές την μέρα ; Οοοοοχι! Η λύση κρύβετε στο micellar ,ένα micellar water με καταπραϋντική δράση θα απομακρύνει τους ρύπους από την επιφάνεια της επιδερμίδας και θα την καταπραΰνει από ερεθισμούς. Η χρήση του μπορεί να γίνετε σε κάθε αλλαγή μάσκας κατά την διάρκεια της ημέρας ή ακόμα και σε ‘’διάλειμμα’’ μάσκας ,αν νιώσουμε το δέρμα μας να διαμαρτύρεται μπορούμε με αυτόν τον τρόπο να του προσφέρουμε ‘’μικρές ανάσες’’ .

Και εννοείται ότι δεν παραλείπουμε το καθημερινό και σχολαστικό πλύσιμο της επιδερμίδας μας πρωί-βράδυ όπως επίσης και την σωστή ενυδάτωσή της. Τέλος, καλό θα ήταν να συμβουλευτούμε την αισθητικό μας για να εντάξουμε στην ρουτίνα μας προϊόντα με δραστικά συστατικά κατάλληλα για τον τύπο δέρματός μας τα οποία θα αποτρέψουν την επιδείνωση του φαινομένου maskne και όχι μόνο!

Συμβουλές από  Beautician Νίκη Φασουλάκη

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: UNSPLASH

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News