Ομορφιά

Οι όροι για το μνημόνιο 3: Τρία χρόνια και 51 δισ.

Ενώ Ελλάδα και πιστωτές βρίσκονται σε αγώνα δρόμου για να πετύχουν τη νέα συμφωνία στο πλαίσιο του τελεσιγράφου που δόθηκε από τους θεσμούς, η γερμανική εφημερίδα Bild παρουσιάζει σήμερα τα βασικά στοιχεία του νέου προγράμματος που συζητείται.

Ήδη υποβλήθηκε από την Ελλάδα το αίτημα προς τον ESM, ενώ αύριο θα δοθούν οι λεπτομερείς και αναλυτικές προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης ως προς το πρόγραμμα στήριξης.

Επικαλούμενη γαλλικές κυβερνητικές πηγές, αναφέρει πως το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια τρία χρόνια, με δυνατότητα επέκτασής του, με την προϋπόθεση ότι θα έχει στεφθεί με επιτυχία.

Τα χρήματα που θα δοθούν αγγίζουν αυτά που είχε προβλέψει προσφάτως το ΔΝΤ ότι θα χρειαστεί η Ελλάδα για να καταφέρει να αντέξει τα οικονομικά ανοίγματά της τα επόμενα χρόνια. Το Ταμείο έκανε λόγο για 51 δισεκατομμύρια ευρώ. Η γερμανική εφημερίδα, ωστόσο, αναφέρει πως αν παραταθεί το πρόγραμμα τότε θα χρειαστούν πολλά περισσότερα από τα 51 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα χρήματα θα επιβαρύνουν τους Ευρωπαίους φορολογούμενους, αλλά ακόμα δεν είναι γνωστό ποιους, καθώς επίσης δεν είναι δεδομένο ότι η συμφωνία θα καταφέρει να ψηφιστεί από όλα τα Κοινοβούλια.

«Η κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί σημαντικά κατά τις τελευταίες ημέρες... Η Bundestag θα πρέπει αρχικά να δώσει το "πράσινο φως" για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας προκειμένου να εγκρίνει ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας», αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών (CDU-CSU) υπάρχει ήδη σημαντική αντίσταση για ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης.

Σημαντική θα είναι η παρουσία της ΕΚΤ για να δώσει τον τόνο, καθώς οι ελληνικές τράπεζες έχουν άμεση ανάγκη τη βοήθειά της. Η Bild αναφέρει πως είναι υπό συζήτηση στην ΕΚΤ η αύξηση έκτακτης ανάγκης για να δώσει περαιτέρω ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες.

Όσο για το πόσο γρήγορα μπορεί να αποφασιστεί το τρίτο πακέτο στήριξης, σύμφωνα με την Bild, το πρόγραμμα θα πρέπει να εγκριθεί με συνοπτικές διαδικασίες, το ταχύτερο δυνατόν, αφού οι ελληνικές τράπεζες είναι έτοιμες να καταρρεύσουν.

Τι λέει η WSJ

Νέο τριετές πρόγραμμα από το μηχανισμό διάσωσης της ευρωζώνης, ESM, αιτήθηκε η Ελλάδα, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται η The Wall Street Journal.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, το προηγούμενο ελληνικό αίτημα στον ESM έκανε λόγο για δύο χρόνια.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η Ελλάδα υπόσχεται να εφαρμόσει φορολογικά και συνταξιοδοτικά μέτρα, στην αρχή της επόμενης εβδομάδας.

Επίσης, η Ελλάδα σχεδιάζει να ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στην αγορά μετά από την τριετή διάσωση που αιτήθηκε σήμερα, αναφέρει το έγγραφο.

Η Ελλάδα επαναδιατυπώνει τη δέσμευσή της να παραμείνει μέρος της ευρωζώνης, σεβόμενη τους κανόνες και τις ρυθμίσεις.

Στάλθηκε το αίτημα

Έλαβε το αίτημα της Ελλάδας για νέο δάνειο ο ESM. Τη λήψη του ελληνικού αιτήματος για νέο δάνειο, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του ΕSM. «Ο ESM έλαβε το ελληνικό αίτημα», ανέφερε. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα παραμείνει στις Βρυξέλλες για διαβουλεύσεις. Παράλληλα, έγινε γνωστό πως το αίτημα θα εξεταστεί από το EuroWorking Group και όχι από τηλεδιάσκεψη των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, όπως είχε ενημερώσει την Τρίτη ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια