Ομορφιά

Η κακοκαιρία ευνόησε τα συνοικιακά καταστήματα

Στα συνοικιακά καταστήματα και αυτό με στόχο να μην ταλαιπωρηθεί στράφηκε το καταναλωτικό κοινό την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Έτσι, η συνήθεια που θέλει τα εμπορικά καταστήματα του κέντρου να αναμένουν την κορύφωση της αγοραστικής κίνησης των ημερών να σημειώνεται στο παρά... πέντε, φέτος δεν ακολουθήθηκε λόγω κυρίως του καιρού.

Και αυτό διότι οι κακές καιρικές συνθήκες, το κρύο και οι καταιγίδες απέτρεψαν πολλούς, που τρόμαζαν απλά και μόνο στην ιδέα ότι θα καταταλαιπωρηθούν, να κατέβουν στο κέντρο. Έτσι, η τελευταία ημέρα του έτους δεν έφερε τα αναμενόμενα κέρδη στους εμπόρους εντός των τειχών της πόλης, αλλά στους καταστηματάρχες της γειτονιάς, που είδαν επιτέλους μετά από πολύ καιρό να μπαίνει κόσμος στα μαγαζιά τους.

Ωστόσο, οι προηγούμενες ημέρες κινήθηκαν σε καλούς ρυθμούς από αγοραστικής άποψης, σύμφωνα με τους καταστηματάρχες του Ηρακλείου, αλλά και τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Μανόλη Κουμαντάκη. Σε σχέση με τα οικονομικά προβλήματα, και τις υποχρεώσεις των νοικοκυριών, οι Ηρακλειώτες έκαναν τις αγορές τους για τα χριστουγεννιάτικα δώρα, έστω και αν δεν ήταν τόσο απλόχεροι όσο άλλες εποχές. «Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ήταν κάπως μειωμένη η κίνηση λόγω του καιρού. Και έτσι ο κόσμος δεν κατέβηκε καθόλου στο κέντρο. Τα καταστήματα δούλεψαν πολύ λίγο. Όμως γενικά οι ημέρες των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς μπορούμε να πούμε ότι κλείνουν με μια σχετική ικανοποίηση από πλευράς μας. Περιμέναμε ότι τα πράγματα θα ήταν χειρότερα, βάσει της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στην κοινωνία. Οπότε είμαστε σχετικά ικανοποιημένοι μιας και κινηθήκαμε περίπου στα ίδια με πέρυσι επίπεδα», είπε συγκεκριμένα ο κ. Κουμαντάκης.

Σύμφωνα με τους καταναλωτές πάντως, στην αγορά υπήρχε πληθώρα εμπορευμάτων, τα οποία κανείς έβρισκε σε τιμές για όλα τα βαλάντια, ενώ την ίδια στιγμή αρκετοί καταστηματάρχες προέβαιναν και σε προσφορές, θέλοντας να ικανοποιήσουν τους πελάτες τους, συμμεριζόμενοι τις ανάγκες αλλά και τις οικονομικές αδυναμίες τους, μιας και στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και οι ίδιοι.

Όσον αφορά τώρα το αγοραστικό ενδιαφέρον των Ηρακλειωτών, τα παιδικά είδη, τόσο σε ρούχα και υποδήματα όσο και σε παιχνίδια, ήταν εκείνα που εξαφανίστηκαν από τα ράφια. Ακολουθούν τα είδη τροφίμων και δώρων, με τους Ηρακλειώτες, για μια ακόμα φορά στα χρόνια της κρίσης, να αποφεύγουν τον υπερκαταναλωτισμό και να προτιμούν την ανταλλαγή απλών συμβολικών δώρων, έτσι για το καλό, που λέμε...

Σήμερα Παρασκευή 2 Ιανουαρίου υπενθυμίζεται ότι τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, σύμφωνα με το εορταστικό ωράριο. Αύριο Σάββατο 3 του μήνα θα λειτουργήσουν από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι. Μεθαύριο Κυριακή θα είναι και πάλι κλειστά. Τη Δευτέρα 5 Ιανουαρίου θα έχουν ανοιχτά από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, ενώ την Τρίτη 6 Ιανουαρίου, ημέρα των Θεοφανίων, είναι και πάλι κλειστά.

Σχόλια