Παιδί

Γιατί δεν πρέπει να πετάμε τα παιδικά δόντια;

Τι λένε οι ερευνητές;  

Σημαντικά για την ανάπτυξη νέων κυττάρων φαίνεται πως είναι τα παιδικά δόντια και ως εκ τούτου, δεν πρέπει να τα πετάμε, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Βιοτεχνολογίας των ΗΠΑ

Ειδικότερα, ερευνητές ανακάλυψαν πως τα βλαστοκύτταρα που βρίσκονται σε ένα νεότερο δόντι είναι λιγότερο εκτεθειμένα σε περιβαλλοντική βλάβη συγκριτικά με ένα ενήλικο δόντι και μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων κυττάρων σε άλλα μέρη του σώματος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν την δύσκολη διαδικασία πρόσβασης σε μυελό των οστών σε άλλες περιοχές του σώματος για τα βλαστοκύτταρα.

Η νέα μέθοδος βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, ωστόσο τα επόμενα χρόνια θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρέως για να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου, την ανάπλαση οστών και την αναγέννηση νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο για την πρόληψη πιθανών καρδιακών προσβολών.

Σε μια κλινική δοκιμή στην Κίνα, τα παιδικά δόντια χρησιμοποιήθηκαν για την αναγέννηση των νέων δοντιών 30 ασθενών, τα οποία δεν είχαν αναπτυχθεί πλήρως. «Μέχρι στιγμής έχουμε δεδομένα για δύο, δυόμιση και τρία χρόνια και φαίνεται πως είναι μια αποτελεσματική και ασφαλής θεραπεία», δήλωσε το Σεπτέμβριο του 2018, μέλος του Εθνικού Προγράμματος Έρευνας και Ανάπτυξης της Κίνας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχόλια