Παιδί

Σχολικά κυλικεία: Δείτε τι επιτρέπεται να πωλούν και σε ποιες τιμές

Ποια είδη επιτρέπονται στα σχολικά κυλικεία και ποιες είναι οι ανώτατες τιμές πώλησής τους;

Για τα τρόφιμα που επιτρέπεται να πωλούνται στα σχολικά κυλικεία, αλλά και για τις τιμές τους, ενημερώνει μαθητές και γονείς η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης.

Σημειώνεται ότι οι ιδιοκτήτες των κυλικείων - καντινών, που δραστηριοποιούνται εντός των σχολικών μονάδων, σε περίπτωση μη τήρησης των παρακάτω, κινδυνεύουν με πρόστιμα που - κατά περιπτώσεις - μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 1.000 ευρώ.

Σχολικά κυλικεία

Σύμφωνα με την Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, τα σχολικά κυλικεία επιτρέπεται να πωλούνται τα παρακάτω είδη, σύμφωνα με τις Υπουργικές Αποφάσεις 707/2016 (ΦΕΚ Β’ 2091) και Υ1γ/2013 (ΦΕΚ Β 2135):

  1. Φρούτα - Λαχανικά
  • Φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ανάλογα με την εποχή (π.χ. μήλο, αχλάδι, πορτοκάλι, μανταρίνια, μπανάνα, βερίκοκα, ροδάκινο κ.λπ.), καλά πλυμένα και συσκευασμένα, σε ατομική μερίδα.
  • Αποξηραμένα φρούτα (π.χ. βερίκοκα, δαμάσκηνα, σύκα, σταφίδες, μπανάνες κ.λπ.), χωρίς προσθήκη ζάχαρης, συσκευασμένα, σε ατομική μερίδα, έως 50gr.
  • Φυσικός χυμός φρούτων, ή και λαχανικών, που παρασκευάζεται, εντός των κυλικείων - καντινών. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη σακχάρων, ή άλλων γλυκαντικών ουσιών. Συστήνεται να είναι δυνατή η κατανάλωσή του, άμεσα, μετά την παρασκευή του, σε ποτήρια μιας χρήσης ανακυκλώσιμου υλικού.
  • Φρουτοσαλάτα, που παρασκευάζεται, εντός των κυλικείων – καντινών, από φρέσκα, καλά πλυμένα φρούτα εποχής. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη σακχάρων, ή άλλων γλυκαντικών ουσιών.
  • Σαλάτα από φρέσκα, καλά πλυμένα λαχανικά, που παρασκευάζεται, εντός των κυλικείων - καντινών, χωρίς προσθήκη αλατιού. Επιτρέπεται μόνο η προσθήκη ελαιόλαδου, ξυδιού, ή λεμονιού.
  • Συσκευασμένοι φυσικοί χυμοί φρούτων και ομοειδών προϊόντων, χωρίς συντηρητικά και χωρίς προσθήκη ζάχαρης, σε ατομική συσκευασία, έως και 330ml.
  1. Γαλακτοκομικά
  • Γάλα τυποποιημένο, παστεριωμένο, σε ατομική συσκευασία, έως 500ml, πλήρες και ημιαποβουτυρωμένο (1,5%-1,8% λιπαρά).
  • Σοκολατούχο γάλα, με χαμηλά λιπαρά (max.1,8%), σε συσκευασία έως 250ml.
  • Γιαούρτι τυποποιημένο (έως 5% λιπαρά), χωρίς πρόσθετα σάκχαρα, σε ατομική μερίδα, έως 200gr.
  • Ροφήματα από συνδυασμούς φρέσκου γάλακτος και φρέσκων φρούτων, που θα παρασκευάζονται, στο κυλικείο. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη ζάχαρης. Απαγορεύεται η διάθεση άλλων τυποποιημένων ανάλογων ροφημάτων καθώς και η χρήση έτοιμης σκόνης, για την παρασκευή τους.
  • Τυριά, πολύ σκληρά, σκληρά, ημίσκληρα, μαλακά τυριά. Συστήνονται τυριά παραδοσιακά και ελληνικά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Εξαιρούνται τα ανακατασκευασμένα τυριά, ή τηγμένα τυριά και ανακατεργασμένα τυριά, με αλειφώδη υφή.
  1. Απλά αρτοπαρασκευάσματα ή αρτοσκευάσματα
  • Κουλούρι, με σησάμι, ολικής άλεσης, πλούσιο, σε φυτικές ίνες, ή λευκό.
  • Κριτσίνια ολικής άλεσης, πλούσια, σε φυτικές ίνες, ή λευκά, σε ατομική συσκευασία, έως 50gr.
  • Φρυγανιές ολικής άλεσης, πλούσιες σε φυτικές ίνες, ή λευκές, σε ατομική συσκευασία, έως 50gr.
  • Κράκερς ολικής άλεσης, πλούσια, σε φυτικές ίνες, ή λευκά, σε ατομική συσκευασία, έως 50gr.
  1. Διάφορα αρτοσκευάσματα
  • Μουστοκούλουρα, σε ατομική μερίδα, έως 60gr.
  • Μπισκότα απλά, χωρίς γέμιση, σε ατομική συσκευασία (έως 60γρ) με συγκεκριμένες προδιαγραφές.
  • Σταφιδόψωμο, σε ατομική μερίδα, έως 60gr
  • Μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης, σε ατομική μερίδα έως 40γρ, η οποία να πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές.
  • Τυρόπιτα ή πίτα λαχανικών, σε ατομικές μερίδες των 120γρ και με συγκεκριμένες προδιαγραφές.
  • Πίτσα από καλαμπόκι. Δεν επιτρέπεται η χρήση σάλτσας και αλλαντικών.
  1. Σάντουιτς
  • Τα σάντουιτς ή τοστ μπορούν να παρασκευάζονται, με συνδυασμούς των τροφίμων των επόμενων παραγράφων. Μπορούν να είναι τυποποιημένα, ή να παρασκευάζονται, στο χώρο του κυλικείου - καντίνας αυθημερόν.
  • Επιτρέπεται η χρήση όλων των ειδών ψωμιού, ολικής άλεσης, πλούσιο, σε φυτικές ίνες, ή λευκό, όπως ψωμάκι ατομικό, ψωμί για τοστ, μπαγκέτα, ελληνική πίτα, αραβική πίτα, σησαμένιο κουλούρι. Συστήνεται το ψωμί ολικής άλεσης. Δεν επιτρέπεται το μπριος, το κρουασάν, ή το πιροσκί. Η ελληνική πίτα δεν πρέπει να περιέχει γλυκουρονικό νάτριο.
  • Δεν επιτρέπεται η χρήση άλλων αλλαντικών, εκτός από βραστή γαλοπούλα.
  • Επιτρέπεται η χρήση τυριών (όπως αναφέρονται, παραπάνω στην παράγραφο «Γαλακτοκομικά»).
  • Λαχανικά όλων των ειδών μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
  • Ελιές, χωρίς το κουκούτσι και πάστα ελιάς μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
  • Αβγό καλά βρασμένο μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
  • Από λιπαρές ύλες, επιτρέπεται μόνο η προσθήκη ελαιολάδου.
  • Επιτρέπεται η παρασκευή γλυκών σάντουιτς, με συνδυασμό των προαναφερομένων ψωμιών και με γέμιση 1 κουταλιά της σούπας μέλι, ή μέλι - ταχίνι.
  1. Γλυκίσματα
  • Κρέμα και ρυζόγαλο, σε ατομικές μερίδες των 150gr (με περιεκτικότητα σε λίπος γάλακτος έως 4%).
  • Χαλβάς, σε ατομική μερίδα, έως 50gr.
  • Παστέλι, σε ατομική μερίδα έως 50gr.
  • Μέλι, σε ατομική μερίδα.
  • Σοκολάτα υγείας και γάλακτος, σε ατομική μερίδα, έως 30gr.
  • Δεν επιτρέπεται η διάθεση τσιχλών και καραμελών.
  1. Ξηροί καρποί

Στα κυλικεία των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιτρέπονται οι ξηροί καρποί όλων των ειδών, χωρίς προσθήκη αλατιού, ή ζάχαρης, σε ατομική συσκευασία, έως 50gr. Δεν επιτρέπονται οι τηγανισμένοι ξηροί καρποί.

  1. Ροφήματα
  • Εμφιαλωμένο νερό.
  • Μόνο στα κυλικεία των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα παρακάτω αφεψήματα: χαμομήλι, φασκόμηλο, τσάι του βουνού, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, ή σύνθετων γλυκαντικών.
  • Καφές, μόνο για το προσωπικό.
  • Δεν επιτρέπεται η διάθεση αναψυκτικών.
  • Το νερό διατίθεται μόνο σε πλαστικές φιάλες και οι χυμοί μόνο σε πλαστικές και χάρτινες συσκευασίες.

Τιμές

Στις επιχειρήσεις (κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες κ.λπ.) που δραστηριοποιούνται εντός των Δημοσίων και Ιδιωτικών Σχολείων (δημοτικών, γυμνασίων, λυκείων, ημερήσιων και νυχτερινών), ισχύουν οι παρακάτω ανώτατες τιμές, για ορισμένα τρόφιμα:

Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, εφιστά την προσοχή των Καταναλωτών. Για καταγγελίες ή περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στο τηλέφωνο: 2821092306, κατά τις ώρες 09:00 – 13:00.

Σχόλια