Παιδί

Γονείς «παρκάρουν» τα παιδιά μπροστά σε υπολογιστή

Τη μορφή επιδημίας παίρνει και στην Κρήτη το φαινόμενο της εξάρτησης των νέων από το διαδίκτυο. Σύμφωνα με στελέχη του ΚΕΘΕΑ “Αριάδνη”, ο αριθμός των παιδιών και των νέων που φτάνουν στους κατά τόπους συμβουλευτικούς σταθμούς του Κέντρου έχει αυξηθεί ανησυχητικά. Σε ημερίδα που οργάνωσε χθες, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, η μονάδα Χανίων του ΚΕΘΕΑ “Αριάδνη” αναπτύχθηκαν οι όροι της ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου και παράλληλα οι διαστάσεις της εξάρτησης από αυτό.

Κοινωνιολόγοι, ψυχίατροι και ψυχολόγοι, στελέχη του ΚΕΘΕΑ μίλησαν για παιδιά που έχουν πάψει να παίζουν και περνούν τις ώρες τους μπροστά στην οθόνη ενός κινητού τηλεφώνου ή ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή. Οι σύγχρονοι κίνδυνοι, φαινομενικά αθώοι, αποτελούν πλέον πραγματική απειλή για τους νέους και στην Κρήτη. Παρότι η επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταλήξει στα κριτήρια εθισμού στο διαδίκτυο, οι αναφορές μιλούν για 1,5% του συνολικού πληθυσμού, ενώ άλλες κάνουν λόγο για 11%. Η απόκλιση είναι μεγάλη, όμως σύμφωνα με τον υπεύθυνο της μονάδας Χανίων του ΚΕΘΕΑ “Αριάδνη” κ. Γιώργο Γαβριλάκη, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση.

«Παρατηρούμε μια αύξηση τα τελευταία τρία χρόνια και φαίνεται να παίρνει τη μορφή επιδημίας», τόνισε.
Ολοένα και περισσότερες οικογένειες καταφεύγουν στους συμβουλευτικούς σταθμούς του ΚΕΘΕΑ “Αριάδνη” για να ζητήσουν βοήθεια για τα ανήλικα μέλη τους που εμφανίζουν συμπτώματα εθισμού.

«Οι γονείς πια κάνουν δύο και τρεις δουλειές, και “παρκάρουν” τα παιδιά μπροστά σε έναν υπολογιστή για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στην καθημερινότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γαβριλάκης.

Όταν οι γονείς αντιληφθούν ότι ο χρόνος που αφιερώνει το παιδί τους στις νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο ξεφεύγει του φυσιολογικού, το πρόβλημα είναι ήδη υπαρκτό. Όπως επισήμαναν ειδικοί, συνήθως το αντιλαμβάνονται όταν πια παρατηρούνται δυσλειτουργίες στη σωματική και στην ψυχική υγεία του ατόμου. Παχυσαρκία, εγκατάλειψη του σχολείου, έλλειψη ενδιαφερόντων και άρνηση επικοινωνίας είναι κάποια από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα.
Στη διάρκεια των εργασιών της ημερίδας για τις νέες τεχνολογίες, την ασφαλή χρήση και την εξάρτηση από το διαδίκτυο επισημάνθηκε η ανάγκη ενημέρωσης του πληθυσμού για τους κινδύνους που πάντα ελλοχεύουν. Η κ. Νεκταρία Τσάμη, κοινωνιολόγος, υπογράμμισε ότι «κατά τη διάρκεια της ζωής τους πρέπει να εκπαιδεύονται οι γονείς, ώστε να βάζουν όρια στα παιδιά τους και να αποφεύγονται δυσάρεστες συνέπειες από την πιθανή αλόγιστη χρήση του διαδικτύου».

Επικοινωνία, ψυχαγωγία, ενημέρωση

Ένας στους δύο πολίτες είναι κάθε στιγμή συνδεδεμένος στο διαδίκτυο, ενώ στις δυτικές κοινωνίες η αναλογία είναι τρεις στους τέσσερις. Οι ειδικοί, ωστόσο, επισημαίνουν και τα οφέλη από τη σωστή χρήση του διαδικτύου.
Ο υπεύθυνος Νέων Τεχνολογιών της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων κ. Μανόλης Φραγκονικολάκης μίλησε για τη θετική όψη των νέων τεχνολογιών στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου.


«Μπορούμε να επικοινωνούμε άμεσα, εύκολα και γρήγορα, να ψυχαγωγούμαστε με νέους τρόπους, να κάνουμε τη δουλειά μας γρηγορότερα, ακόμα και να προστατεύουμε το περιβάλλον. Είναι χαρακτηριστικό ότι η σύνδεση ηλεκτρικών συσκευών με τα κινητά τηλέφωνα μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας».

Σχόλια