Παιδί

Η ιστορία του Vagor και της Bellavita στο Ηράκλειο (video)

Στο Ηράκλειο θα βρεθεί η τσιρκο-θεατρική παράσταση των Dromocosmicas, η οποία απευθύνεται σε μικρούς αλλά και μεγάλους, καθώς και σε όλες τις κοινωνικές ομάδες και στρώματα.

Το «Θέατρο για όλους» είναι ένα project από τους Dromοcosmicas που έχει σκοπό να κάνει προσιτό το θέατρο σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, ταξιδεύοντας εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων, σε πόλεις, χωριά και γειτονιές της Ελλάδας με την παράσταση θέατρο-τσίρκο, «Vagor & Bellavita».

Η ομάδα Dromοcosmicas δημιούργησε αυτή την πρωτότυπη παράσταση, που αποτελεί ένα διαχρονικό παραμύθι με θέματα όπως η φιλία, η αλληλεγγύη και η σημασία που έχει για την εξέλιξη της ζωής μας η ανάγκη να μένουμε πιστοί στα όνειρά μας. Εμπνευσμένη από τον βωβό κινηματογράφο, χρησιμοποιεί στοιχεία από το θέατρο-τσίρκο, την παντομίμα και την clownerie, και μέσω του γέλιου θίγει βασικά κοινωνικά ζητήματα.

Το Vagor & Bellavita απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Σε μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων, γυμνασίων και λυκείων, καθώς και σε ενήλικες.

Στα πλαίσια αυτού του project οι Dromοcosmicas προσφέρουν το Vagor & Bellavita με ένα πολύ χαμηλό εισιτήριο έτσι ώστε να είναι εφικτή η πρόσβαση στο θέατρο για όλες τις κοινωνικές ομάδες.

Μετά από κάθε παράσταση προβλέπεται συζήτηση μεταξύ θιάσου και κοινού ώστε καλλιτέχνες και θεατές να ανταλλάξουν εντυπώσεις και εμπειρίες.

Η παράσταση Vagor & Bellavita ανέβηκε πρώτη φορά στις 22 Μαρτίου 2015 στο "Θέατρο Τ" στην Θεσσαλονίκη. Από τότε, έχει παιχτεί σε πολλές χώρες, όπως η Ιταλία, Βραζιλία, Ολλανδία, Γαλλία, Ελβετία, Σερβία,Τουρκία και Ελλάδα, ενώ το 2015 κέρδισε βραβείο στο Φεστιβάλ Παιδικού Θεάτρου της ΔΕΘ Θεσσαλονίκης.

Η ομάδα Dromοcosmicas δημιουργήθηκε το 2010 και χαρακτηρίζεται από την περιπλανώμενη φύση της αφού ταξιδεύει σε χώρες, πόλεις και χωριά, αγκαλιάζοντας κάθε φορά διαφορετικά κοινά. Έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ και πολιτιστικά προγράμματα τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε χώρες της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής. Ειδικότερα, το 2012 και το 2013 ανέλαβαν δύο κοινωνικά προγράμματα από την βραζιλιάνικη κυβέρνηση, με στόχο να κάνουν παραστάσεις και εργαστήρια θεάτρου και τσίρκου σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες σε μικρές πόλεις και μικρά χωριά.

Επίσης, κάνοντας περιοδείες σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό, από προσωπική πρωτοβουλία, ασχολήθηκαν με παραστάσεις και σεμινάρια συνεχίζοντας την παράδοση του λαϊκού θεάτρου των "μπουλουκιών" και του "τσίρκο", θεωρώντας ότι αυτή η παράδοση πρέπει να μείνει ζωντανή στις νέες γενιές. Οι Dromocosmicas έχουν παρουσιάσει τις παραστάσεις τους σε φεστιβαλ, σχολεία, ψυχιατρεία, προσφυγικά camp και συμμετέχουν σε κοινωνικά προγράμματα με σκοπό να "πλέξουν" σχέσεις μέσα από το θέατρο.

Λίγα λόγια για την παράσταση

Η Μπελλαβίτα ζει κάτω από μία γέφυρα σε μια μεγάλη πόλη. Μοναδική της συντροφιά το ραδιόφωνο. Αυτό την ξυπνάει, την φέρνει σε επαφή με την πραγματικότητα και την κοιμίζει!

Μια μέρα κάτι αλλάζει στη ρουτίνα της ζωής της. Ένας επισκέπτης, ο Βάγκορ, περιπλανώμενος ταξιδιώτης, έχει ανάγκη να μοιραστεί τον ίδιο χώρο μαζί της. Μοιράζονται το ψωμί, τις καθημερινές δυσκολίες και ζουν την κάθε μέρα σα να είναι η τελευταία τους, επειδή δεν ελπίζουν τίποτα από το αύριο. Ένα μαγικό βράδυ όμως, «ονειρεύονται» κάτι που ίσως τους αλλάξει τη ζωή…

Η παράσταση αυτή είναι ένα αφιέρωμα στο βουβό κινηματογράφο.

Χρησιμοποιώντας στοιχεία από το θέατρο-τσίρκου, το σωματικό θέατρο και την τέχνη του κλόουν αφηγείται ένα διαχρονικό παραμύθι για τη δύναμη της φιλίας, της αλληλεγγύης και τη σημασία του να μένουμε πιστοί στα όνειρά μας. Μέσα από τη σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών δίνεται έμφαση στην ομαδικότητα, την συνεργασία καθώς και στην εφευρετικότητα που πρέπει να επιδείξουν προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές τους δυσκολίες.

Η Ομάδα

Οι Dromocosmicas είναι ένας πλανόδιος θίασος που δημιουργήθηκε το 2010. Απαρτίζεται από τους: Byron Skouris και Camilla Bombardini.

Στόχος της ομάδας είναι κάνει γνωστό το περιπλανώμενο θέατρο ως φορέα πολιτισμού και τρόπου ζωής. Μέσα από τα ταξίδια τους στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική και την επαφή και συνεργασία με άλλες παρόμοιες ομάδες, η ομάδα βρίσκεται σε μία διαρκή έρευνα και αναζήτηση τεχνικών που αφορούν στην τέχνη των κλόουν και την Commedia dell' Arte.

Έχουν υπάρξει εισηγητές βιωματικών σεμιναρίων σε διάφορες χώρες του κόσμου, με θέματα σχετικά με το θέατρο δρόμου, την Commedia dell'Arte, το σωματικό θέατρο και το θέατρο-τσίρκο για παιδιά.

Δουλείες τους παρουσιάζουν σε φεστιβάλ, θέατρα, πολιτιστικά κέντρα, εργαστήρια σπουδών, δρόμους, πάρκα, πλατείες, κατασκηνώσεις και σχολεία. Από το 2013 έδρα  της ομαδας ειναι Θεσσαλονίκη. Συμμετείχαν στην παιδική παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Θεσσαλονίκης με τίτλο «Οι τρεις σωματοφύλακες» σε σκηνοθεσία του Γ. Βούρου, ενώ παράλληλα συνεργάστικαν με το θεατρικό εργαστήρι «Ντουέντε», και την ONG «Σχεδια στην πόλη» με σεμινάρια θεάτρου, κλόουν, ξυλοπόδαρα για μικρούς και μεγάλους.

Συντελεστές παράστασης:

Σκηνοθεσία, σενάριο, props: Camilla Bombardini, Byron Skouris

Μουσική επιμέλεια: Camilla Bombardini

Μουσική επεξεργασία: Άγγελος Μπουρνάς

Κοστούμια: Camilla Bombardini

Τεχνικός σκηνής: Νατάσσα Δαλιάκα

Φωτισμός: Oso Loustaunau

Σχόλια