Παιδί

Σημαντικές Τεχνολογικές Εφευρέσεις των Αρχαίων Ελλήνων στο Cretaquarium

«Σημαντικές Τεχνολογικές Εφευρέσεις των Αρχαίων Ελλήνων» είναι το θέμα της έκθεσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί από 29 Ιουνίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου στο Ενυδρείο Κρήτης CRETAquarium.

Πρόκειται για την κινητή έκθεση του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας του Κώστα Κοτσανά, που φωτίζει άγνωστες πτυχές από τη ζωή στην αρχαία Ελλάδα.

Η έκθεση θεωρείται μοναδική, με τις σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων, και έχει δημιουργηθεί από το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας του Κώστα Κοτσανά, που λειτουργεί στο Κατάκολο και την Αρχαία Ολυμπία και περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο.

Συμφωνα με τους διοργανωτές της, «λειτουργικά ομοιώματα εξαιρετικών εφευρέσεων, μηχανισμών και επινοήσεων των αρχαίων Ελλήνων δημιουργήθηκαν κατόπιν πολύχρονης ενδελεχούς έρευνας και μελέτης της αρχαιοελληνικής, λατινικής και αραβικής γραμματείας, των αγγειογραφικών πληροφοριών και των ελάχιστων σχετικών αρχαιολογικών ευρημάτων. Η αρχή της ατμομηχανής, αυτοματοποιημένα ρολόγια και ξυπνητήρια, αυτοκινούμενα κουκλοθέτρα και «κινηματογράφοι», λειτουργικά ρομπότ, αστρονομικά και μετρικά όργανα ακριβείας, ανυψωτικά μηχανήματα, ευφυείς μηχανές με κερματοδέκτη και κρυπτογραφημένοι τρόποι επικοινωνίας, απαριθμούν μόνο μερικές από τις επινοήσεις του αρχαίου Ελληνισμού».

Το Ενυδρείο Κρήτης, σε μία προσπάθεια ανάδειξης αυτής της άγνωστης πτυχής του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, φιλοξενεί 25 πιστά αντίγραφα αυτών των συναρπαστικών εφευρέσεων.

Ο επισκέπτης, με τη βοήθεια πλούσιου οπτικοακουστικού υλικού και ξεναγών, έχει τη δυνατότητα να κατανοήσει την υψηλής στάθμης τεχνολογία της εποχής και να αντιληφθεί ότι η τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων λίγο πριν το τέλος του αρχαιοελληνικού κόσμου ήταν εξαιρετικά όμοια με τις απαρχές της σύγχρονης τεχνολογίας μας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχόλια