Παιδί

Παιδί και οδοντίατρος

Η επίσκεψη στον οδοντίατρο δε χρειάζεται να γίνει όταν το παιδί αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα με τα δοντάκια του, αλλά καλό είναι να γίνει προληπτικά.

Είναι ωστόσο κάτι που φοβούνται οι γονείς, δεδομένου ότι ο οδοντίατρος «τρομάζει» ακόμα και τους ενήλικες. Όμως προκειμένου να έχουν τα παιδιά μας υγιή δόντια και λαμπερό χαμόγελο, είναι σημαντικό η πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο να αποτυπωθεί στο μνήμη του παιδιού ως μια διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα εμπειρία. Εδώ είναι μερικοί τρόποι για να γίνει η πρώτη επίσκεψή σας στον οδοντίατρο χωρίς κλάματα και υστερίες.

Επιλέξτε το σωστό οδοντίατρο

Ο δικός σας οδοντίατρος μπορεί να μην είναι ο κατάλληλος για το παιδί σας. Επιλέξτε κάποιον οδοντίατρο που να ειδικεύεται στην «εργασία» με μικρά παιδάκια. Με αυτόν τον τρόπο θα ξέρετε ότι το παιδί σας θα το εξετάσεις ένας επαγγελματίας που έχει εμπειρία και ξέρει πώς να φερθεί σε ένα παιδί που δεν κάθεται λεπτό ήσυχο στην καρέκλα του.

Ξεκινήστε από νωρίς

Προκειμένου να προετοιμάσετε ένα παιδί για την επικείμενη επίσκεψή του στον οδοντίατρο, μπορείτε για αρχή να το πάρετε μαζί σε ένα προγραμματισμένο ραντεβού που έχετε με τον δικό σας οδοντίατρο αλλά για κάτι απλό, όπως ένας καθαρισμός για παράδειγμα και όχι εξαγωγή δοντιού. Αυτό θα του δώσει την ευκαιρία να εξερευνήσει το χώρο και να εξοικειωθεί με το περιβάλλον. Πριν αναχωρήσετε τονίστε πόσο λαμπερά και υγιή νιώθετε τα δόντια σας.

Παίξτε κάποιο φανταστικό παιχνίδι

Πάρτε ένα αγαπημένο λούτρινο αρκουδάκι και παίξτε με το παιδί σας κάποιο φανταστικό παιχνίδι για να το προετοιμάσετε. Για παράδειγμα το αρκουδάκι μπορεί να είναι ο «ασθενής» και το παιδί ο «οδοντίατρος» που θα πρέπει να αναλάβει τον καθαρισμό των δοντιών του. Ή αγοράστε μερικά παιδικά οδοντιατρικά εργαλεία και αφήστε το παιδί να σας «περιποιηθεί.»

Εξηγήστε με απλές λεξούλες

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να είστε υπεραναλυτικοί και να εξηγήσετε στο παιδί τι ακριβώς θα γίνει στην πρώτη επίσκεψη στο γραφείο του οδοντιάτρου. Πείτε του απλά ότι ο γιατρός θα εξετάσει τα δοντάκια του και θα τα καθαρίσει. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να του πείτε από τώρα τι ακριβώς σημαίνει το σφράγισμα.

Να είστε ευέλικτοι

Ναι μπορεί εσείς να είστε περισσότερο αγχωμένοι από το παιδί σας την πρώτη φορά που θα επισκεφτείτε τον οδοντίατρο. Είναι σημαντικό όμως να είστε ήρεμοι και να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας. Καταλάβετε ότι ο οδοντίατρος είναι ένας επαγγελματίας που έχει εξετάσει στο παρελθόν πολλά μικρά παιδάκια και αν μη τι άλλον ξέρει πώς να φερθεί και στο δικό σας το παιδάκι.

Αποφύγετε τη δωροδοκία

Μια επίσκεψη στον οδοντίατρο δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να δωροδοκηθεί. Επικεντρωθείτε στα θετικά της επίσκεψης - υγιή και λαμπερά δοντάκια - και παρουσιάστε την επίσκεψη ως ένα «δώρο!» Μπορείτε επίσης να παρουσιάσετε το βούρτσισμά των δοντιών ως μια διασκεδαστική διαδικασία. Αν γίνουν όλα φυσικά δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα στο μέλλον.

Σχόλια