Ταμπουλέ με φακές, αμύγδαλα και σταφίδες - Αρωματικό, δροσιστικό και ελαφρύ

Γαστρονομία
Ταμπουλέ με φακές, αμύγδαλα και σταφίδες - Αρωματικό, δροσιστικό και ελαφρύ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

To «ταμπουλέ» κατάγεται από τον Λίβανο, ωστόσο πολλοί λαοί της Μεσογείου το έχουν εντάξει στην διατροφή τους. Μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ και η Τουρκία με κάποιες μικρές παραλλαγές ανά περίπτωση

Στον Λίβανο η βάση της σαλάτας είναι ο μαϊντανός και το πλιγούρι. Αυτά τα δύο υλικά καταλαμβάνουν ίσο όγκο στο πιάτο, ενώ ο δυόσμος προστίθεται ως το 1/3 του όγκου του μαϊντανού. Επίσης ψιλοκομμένη ντομάτα, φρέσκο κρεμμυδάκι και λεμόνι ολοκληρώνουν το αποτέλεσμα, το οποίο είναι έντονα αρωματικό, δροσιστικό και ελαφρύ και μπορεί να συνοδεύσει διάφορα φαγητά, όπως ψητά κρέατα, ψάρια κ.ά.

Στις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου, το πιάτο έχει μεταλλαχτεί αρκετά, με μεγαλύτερη ποσότητα πλιγουριού, με αγγούρι, πιπεριά, ξηρούς καρπούς, σταφίδες κλπ. Κάθε παραλλαγή της σαλάτας έχει το δικό της ενδιαφέρον, την δική της χρήση και νοστιμιά.

Σύμφωνα με τον σεφ Νίκο Περάκη και το Blame gastronomy, η προσθήκη ξηρών καρπών και σταφίδας, συνδυάζονται άψογα, ενώ σημαντικό είναι σύμφωνα με τον ίδιο το να εμποτίσουμε το πλιγούρι μας με έξτρα αρώματα και γεύσεις, που θα ολοκληρώσουν γευστικά την σαλάτα μας.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

Για να βράσουμε τις φακές:

  • Φακές ψιλές 500γρ.
  • Κρεμμύδι ξερό 1 τμχ.
  • Σκόρδο 2 σκελίδες
  • Κανέλα σκόνη 1κ.γ.
  • Κόλιανδρο σκόνη 1 κ.γ.
  • Κύμινο 1κ.γ.
  • Πάπρικα γλυκιά 1κ.γ.
  • Πάπρικα καπνιστή 1/2 κ.γ.
  • Γαρίφαλο σκόνη 1/3 κ.γ
  • Κύβο λαχανικών βιολογικό 1 τμχ.
  • Φύλλο δάφνης 1 τμχ.
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι

Για την σαλάτα:

  • Μαϊντανός 2 μάτσα
  • Δυόσμος 1 ματσάκι
  • Ντομάτες 2τμχ.
  • Κρεμμυδάκι φρέσκο 2 τμχ.
  • Αμύγδαλα 150γρ.
  • Σταφίδες μαύρες 100γρ.
  • Λεμόνια (χυμό και ξύσμα) 2 τμχ.
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Πλένουμε τις φακές και τις σουρώνουμε. Ψιλοκόβουμε το ξερό κρεμμύδι και λιώνουμε το σκόρδο σε γουδί με λίγο αλάτι.

Σε κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο να κάψει και σοτάρουμε αρχικά το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και έπειτα προσθέτουμε το λιωμένο σκόρδο και όλα τα μπαχαρικά μας εκτός της δάφνης. Συνεχίσουμε το σοτάρισμα για 3-4 λεπτά και προσθέτουμε τις φακές μας και τον βιολογικό κύβο λαχανικών. Τα σοτάρουμε πλέον όλα μαζί για 2 λεπτά και έπειτα προσθέτουμε νερό να σκεπάσει τις φακές, την δάφνη, αλάτι και πιπέρι, ώστε να έχουμε έναν σχετικά αλμυρό και γευστικό ζωμό μέσα στον οποίο θα βράσουν. Βράζουμε τόσο, ώστε οι φακές να μαλακώσουν αλλά να μην λιώσουν. Ιδανικά πρέπει «να κρατάνε λίγο στο δόντι». Εμένα μου χρειάστηκαν 18 λεπτά βράσιμο, ωστόσο φακή από φακή μπορεί να διαφέρει και οι χρόνοι να αλλάζουν. Αν χρειαστεί στην διάρκεια του βρασίματος προσθέτουμε λίγο νερό. Δεν θέλουμε να το πιουν, αλλά να βράζουν μέσα σε σχετικά άφθονη ποσότητα ζωμού. Όταν είναι έτοιμες τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

Κόβουμε όσο πιο ψιλό μπορούμε τον μαϊντανό, τον δυόσμο και το φρέσκο κρεμμυδάκι. Από την ντομάτα ψιλοκόβουμε μόνο το σαρκώδες περίβλημά της και κρατάμε για άλλες χρήσεις την υδαρή καρδιά και τους σπόρους της. Χοντροκόβουμε τα αμύγδαλα και τα περνάμε ελαφρά από ζεστό τηγάνι έτσι ώστε να καβουρδιστούν λιγάκι και να βγάλουν τα αρώματά τους.

Σε ένα μεγάλο μπολ ή μπασίνα, προσθέτουμε τις κρύες φακές, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, το κρεμμυδάκι, την ντομάτα, τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και τις μαύρες σταφίδες. Προσθέτουμε και το ξύσμα από τα δύο λεμόνια, καθώς και τον χυμό τους. Τέλος αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε ελαιόλαδο ώστε να λαδωθούν ελαφρά όλα τα υλικά μας. Δοκιμάζουμε την γεύση, διορθώνουμε με αλάτι ή λεμόνι, εάν χρειάζεται, και σερβίρουμε.

Η σαλάτα μας θα είναι πιο νόστιμη αν την αφήσουμε με όλα τα υλικά εκτός του λαδιού, να μαριναριστούν για μερικές ώρες. Αν θέλουμε, την κρατάμε στο ψυγείο μας δυο μέρες και κάθε φορά που θέλουμε να σερβίρουμε προσθέτουμε το λάδι ανά μερίδα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News