Ντολμαδάκια με φρέσκα και τρυφερά αμπελόφυλλα - Πώς θα τα φτιάξετε

Γαστρονομία
Ντολμαδάκια με φρέσκα και τρυφερά αμπελόφυλλα - Πώς θα τα φτιάξετε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φτιάξτε αυτά τα υπέροχα ντολμαδάκια με φρέσκα τρυφερά αμπελόφυλλα ή κατεψυγμένα

Αυτή την περίοδο μπορεί κανείς να βρει φρέσκα και τρυφερά αμπελόφυλλα, για να φτιάξει αυτό το λατρεμένο φαγάκι. Διαφορετικά υπάρχουν και τα κατεψυγμένα ή τα διατηρημένα σε άλμη που είναι φτηνότερα, σύμφωνα με τον 

Συνήθως τα φρέσκα αμπελόφυλλα που βρίσκουμε στο εμπόριο είναι μικρού μεγέθους (για να είναι τρυφερά) και αυτό μας δυσκολεύει λίγο στο τύλιγμα, ενώ τα ντολμαδάκια βγαίνουν αρκετά μικρά. Μπορούμε βέβαια να ενώσουμε δυο φύλλα και να κάνουμε έναν μεγαλύτερο ντολμά.

Αναφορικά με το ρύζι, το «νυχάκι», είναι ιδανικό, γιατί έχει την ιδιότητα να διατηρείται σπυρωτό, ωστόσο θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε και «γλασέ» ή «καρολίνα» με πιο συμπαγές, ωστόσο αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον Νίκο Πετράκη και το Blame gastronomy.

Ο ίδιος μάλιστα, κάνει αναφορά στη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στα ντολμαδάκια «γιαλαντζί» και στα ντολμαδάκια όπως τα συνηθίζουμε στην Κρήτη. Στην Κρήτη, εκτός από κρεμμύδι περιέχουν μπόλικα αρωματικά, μεταξύ αυτών και μάραθο εάν υπάρχει, δυόσμο, άνηθο, μαϊντανό αλλά κυρίως περιέχουν ντομάτα, κολοκυθάκι ή αγκινάρα και συχνά κύμινο. Αντίθετα, τα «γιαλαντζί» περιέχουν μόνο κρεμμύδι, ρύζι και τα βασικά αρωματικά.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

  • 200-300γρ αμπελόφυλλα
  • 500γρ ρύζι νυχάκι (ή καρολίνα ή γλασέ)
  • 2 ξερά κρεμμύδια περασμένα στο multi ή στον τρίφτη
  • 3 ντομάτες ώριμες τριμμένες
  • 3 κολοκυθάκια τριμμένα σε χοντρό τρίφτη
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 ματσάκι μάραθο
  • ½ ματσάκι δυόσμο
  • 2 λεμόνια
  • 1 κ.σ. κύμινο
  • ½ ποτήρι ελαιόλαδο και ½ για την κατσαρόλα
  • 2κ.γ. ζάχαρη
  • Αλάτι, πιπέρι

Βουτάμε τα φύλλα λίγα-λίγα σε νερό που βράζει για 1-2 λεπτά. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα βουτάμε σε κρύο νερό. Τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν.

Ανακατεύουμε το ρύζι με το κρεμμύδι, την ντομάτα , τα κολοκυθάκια και τα μυρωδικά. Προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό από 1 λεμόνι, το λάδι, την ζάχαρη και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό έτσι ώστε το μίγμα μας να είναι αρκετά υδαρές. Αυτό είναι σημαντικό για να βγουν τα ντολμαδάκια αφράτα και μαλακά (βλ. λαχαντοντολμάδες, γιουβαρλάκια). Δοκιμάζουμε λίγο από τον ζωμό του μίγματος, το οποίο θα πρέπει να είναι σχετικά αλμυρό γιατί η αλατότητα θα μειωθεί αρκετά κατά το μαγείρεμα, εξαιτίας του ρυζιού.

Τυλίγουμε τους ντολμάδες μας όπως φαίνεται στις εικόνες και τους τοποθετούμε σε κατσαρόλα που έχουμε βάλει μισό ποτήρι λάδι και έχουμε στρώσει τον πάτο της με αμπελόφυλλα. Αυτό θα βοηθήσει στο να μην «πιάσουν» οι ντολμάδες κατά το μαγείρεμα. Τοποθετούμε τους ντολμάδες περιμετρικά στην κατσαρόλα, σφιχτά, για να μην κουνιούνται κατά το βράσιμο και ανοίξουν. Όταν συμπληρωθεί μια στρώση συνεχίζουμε από πάνω με δεύτερη και τρίτη. Προσθέτουμε ελαιόλαδο, χυμό από 1 λεμόνι, αλάτι-πιπέρι και νερό, τόσο ώστε ίσα που να καλυφθούν οι ντολμάδες. Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και ένα πιάτο που ίσα να χωράει στην κατσαρόλα.

Βάζουμε σε μέτρια φωτιά ίσα να πάρει βράση και έπειτα χαμηλώνουμε ώστε να σιγοβράζουν για περίπου 50 λεπτά. Θα πρέπει να έχουν «πιει» σχεδόν όλο το ζουμί τους. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να τραβήξει όλα τα ζουμιά του. Όταν κρυώσει λιγάκι είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News