Λεμονάτο κατσικάκι με μελωμένες πατάτες φούρνου (vid)

Γαστρονομία
Λεμονάτο κατσικάκι με μελωμένες πατάτες φούρνου (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πιο κλασικό ελληνικό, κυριακάτικο φαγητό δεν είναι άλλο από το λεμονάτο κατσικάκι με πατάτες στο φούρνο

Το κατσικάκι λεμονάτο στήνεται σε στήνεται σε πέντε μόνο λεπτά, καθώς το βάζετε στο φούρνο να ψήνεται και χαλαρώνετε. Θέλετε τίποτα καλύτερο; Αποτελεί το ιδανικό πιάτο για το Κυριάτικο τραπέζι σας.

Συνοδέψτε το µε πράσινες σαλάτες και τραγανό ψωμάκι.

Είναι μία συνταγή της διάσημης σεφ Αργυρώς Μπαρμπαρίγου.

Για το λεμονάτο κατσικάκι με πατάτες στο φούρνο

Τα υλικά που θα χρειαστείτε:

  • 1½ kg κατσικάκι κομμένο σε μερίδες
  • 10 μεγάλες πατάτες
  • 3/4 φλ. Ελαιόλαδο
  • 2 ζουμερά λεμόνια
  • 4 σκελ. σκόρδο με το ντύμα τους
  • 2 κλων. φρέσκια ρίγανη
  • 2 κλων. φρέσκο θυμάρι
  • 2 κ.σ. γεμάτες μουστάρδα
  • 1 ποτήρι νερό
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το λεμονάτο κατσικάκι

Για το κατσικάκι στο φούρνο με πατάτες, βγάζουμε το κατσικάκι από το ψυγείο και αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για λίγη ώρα.

Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο, το λεμόνι, τη ρίγανη, το θυμάρι, τη μουστάρδα, το αλάτι και το πιπέρι.

Τα χτυπάμε µε σύρμα, να γίνουν σαν κρέμα.

Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε κυδωνάτες τις πατάτες. Τις βάζουμε στο ταψί.

Προσθέτουμε τις ολόκληρες σκελίδες σκόρδο.

Περιχύνουμε με το αρωματικό λαδολέμονο Κρατάμε 2-3 κουταλιές λαδολέμονο για το αρνί.

Ανακατεύουμε καλά τις πατάτες να λαδωθούν.

Από πάνω τοποθετούμε το κατσικάκι.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στο κατσικάκι και περιχύνουμε µε το μίγμα που αλείψαμε τις πατάτες. Κάνουμε μασάζ στο κρέας να λαδωθεί παντού.

Τέλος, ρίχνουμε στο ταψί το νερό.

Σκεπάζουμε µε αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο, κλείνοντας γύρω γύρω το ταψί. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και γάστρα.

Ψήνουμε στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα για 1 ώρα στους 200°C.

Ξεσκεπάζουμε το ταψί, χαμηλώνουμε στους 180°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ψηθεί το κρέας και να μελώσουν οι πατάτες.

Μπορείτε αντί για μερίδες κατσικάκι να πάρετε κομμάτι ολόκληρο για κατσικάκι στο φούρνο. Εγώ προτιμώ σπάλα και χεράκι. Όμως η συνταγή λειτουργεί το ίδιο σε οποιοδήποτε κομμάτι επιθυμείτε.

Αν αγαπάτε το κατσικάκι, μπορείτε να το φτιάξετε και φρικασέ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News