Τα αγκιναροκούκια με χοχλιούς και μάραθο, είναι μία ιδιαίτερη και σχετικά σπάνια συνταγή. Εμπεριέχει ίσως τα πιο δημοφιλή αυτή την εποχή λαχανικά της κρητικής γης. Χλωρά κουκιά, αγκινάρες, μάραθα και πράσα που αφθονούν στο νησί κάθε άνοιξη. «Αγκιναροκούκια» με χοχλιούς και μάραθο λοιπόν. «Αγκιναροκούκια» συνηθίζουμε να αποκαλούμε στην Κρήτη το πάντρεμα κουκιών και αγκινάρας, έτσι λοιπόν θα το αποκαλώ κι εγώ στη συνταγή μας.
Τη συνταγή προτείνει στους αναγνώστες και τις αναγνώστριες του neakriti.gr ο σεφ Νίκος Περάκης και το Blame gastronomy.
Τα υλικά που θα χρειαστείτε:
- 400γρ σαλιγκάρια
- 400γρ κουκιά φρέσκα τρυφερά
- 3 αγκινάρες φρέσκες
- 1 ματσάκι μάραθο άγριο ψιλοκομμένο
- 1 πράσο χοντροκομμένο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 100ml λευκό κρασί
- 2 μεγάλα λεμόνια
- ½ κ.σ. αλεύρι
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι
- Δάφνη
Εκτέλεση:
Πλένουμε τα σαλιγκάρια καλά και τα αφήνουμε μέσα σε νερό για μισή ώρα. Τα σαλιγκάρια θα πρέπει να έχουν βγει από το καβούκι τους. Αυτά που δεν έχουν βγει ίσως είναι νεκρά, οπότε τα ελέγχουμε και τα πετάμε. Με ένα μαχαιράκι αφαιρούμε τυχόν σκληρά υπολείμματα που δεν έχουν φύγει με το πλύσιμο. Βράζουμε νερό με αλάτι και δυο φύλλα δάφνης. Όταν πάρει βράση ρίχνουμε μέσα τα σαλιγκάρια και τα βράζουμε για 5 λεπτά. Τα σουρώνουμε και ελέγχουμε εάν θέλουν επιπλέον καθάρισμα. Τα αφήνουμε στην άκρη.
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες από τα σκληρά φύλλα, αφαιρούμε το εσωτερικό «χνούδι» και τις κόβουμε στα 4. Τις βάζουμε μέσα σε νερό με λεμόνι για να μην μαυρίσουν.
Καθαρίζουμε και τα κουκιά, όπως θα καθαρίζαμε φασολάκια, αφαιρώντας τις ίνες περιμετρικά και τα κόβουμε στη μέση.
Σε πλατιά κατσαρόλα με μισό ποτήρι ελαιόλαδο σοτάρουμε αρχικά το κρεμμύδι να γυαλίσει και προσθέτουμε τον μάραθο, το πράσο και το σκόρδο. Συνεχίζουμε για 2-3 λεπτά και προσθέτουμε τα κουκιά. Ανακατεύουμε ελαφρά και προσθέτουμε τις αγκινάρες. Ξανα-ανακατεύουμε προσεκτικά και σβήνουμε με το λευκό κρασί. Αλατοπιπερώνουμε και αφού εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε νερό η ζωμό λαχανικών έως ένα δάκτυλο κάτω από την επιφάνεια των λαχανικών. Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά.
Τώρα προσθέτουμε τους βρασμένους χοχλιούς και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 15-20 λεπτά ή μέχρι να μαγειρευτούν όλα τα υλικά μας και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Σε ένα μπολάκι διαλύουμε το αλεύρι στο χυμό από 1 λεμόνι (ή και περισσότερο ανάλογα με το γούστο μας). Ανακατεύουμε πολύ καλά και προσθέτουμε 2 κουτάλες της σούπας από τον ζωμό του φαγητού μας. Επιστρέφουμε το μίγμα στην κατσαρόλα και την κουνάμε κυκλικά κρατώντας την από τις λαβές της ώστε να πάει παντού. Την βάζουμε στην φωτιά να πάρει μια βράση και να δέσει η σάλτσα μας (ντελμπιέ ή αλευρολέμονο). Αφήνουμε το φαγητό να “μοσκέψει” (ξεκουραστεί) και σερβίρουμε.
Καλής σας όρεξη!
Σχόλια