Καλαμάρια «του κουτιού» κοκκινιστά με πατάτες - Φανταστική συνταγή!

Γαστρονομία
Καλαμάρια «του κουτιού» κοκκινιστά με πατάτες - Φανταστική συνταγή!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα φανταστικό νηστίσιμο πιάτο ιδανικό για την περίοδο που διανύουμε

Τη συνταγή προτείνει στους αναγνώστες και τις αναγνώστριες του neakriti.gr ο σεφ Νίκος Περάκης και το Blame gastronomy.

Υπάρχουν δυο-τρεις βασικοί τρόποι μαγειρέματος των καλαμαριών «του κουτιού», σύμφωνα με τον σεφ. Ο ένας είναι η «εκδοχή της μητέρας μου, που συνήθως τα μαγειρεύει κοκκινιστά με πατάτες».

Οι άλλοι τρόποι είναι πιο απλοί και γρήγοροι και παραπέμπουν κυρίως σε μεζέ. Μαγειρεύονται στο τηγάνι, ως επί το πλείστον με κρασί, μέχρι να δέσει η σάλτσα και συνήθως συνδυάζονται με πατάτες τηγανιτές. Υπάρχει όμως και «η εκδοχή που κάνει η θεία μου η Ζαμπία και θυμίζει «σαβόρε». Τα σβήνει με ξύδι και τα αρωματίζει με δεντρολίβανο».  

Υλικά που θα χρειαστείτε:

  • 2 κονσέρβες καλαμάρια του κουτιού
  • 3 μέτριες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες για κατσαρόλα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 ντομάτες τριμμένες
  • 100ml λευκό κρασί
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2 κόκκους μπαχάρι
  • 1 ξύλο κανέλας (προαιρετικά)
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι-Πιπέρι

Σε κατσαρόλα με 100ml ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι να γυαλίσει, προσθέτουμε και τις πατάτες και τις σοτάρουμε και αυτές για λίγο.

Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά μας και αλατοπιπερώνουμε.

Αφήνουμε να μαγειρευτούν οι πατάτες σε χαμηλή φωτιά για περίπου 20 λεπτά ώστε να μαλακώσουν λιγάκι αλλά όχι εντελώς. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο νερό.

Στραγγίζουμε τα καλαμάρια από τα υγρά τους και τα βάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με τις πατάτες. Τα τακτοποιούμε με προσοχή να μην σπάσουν και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για ακόμα 10 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν εντελώς οι πατάτες μας. Αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει λιγάκι και σερβίρουμε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News