Συνταγή για σπιτικό Χούμους από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Life
Συνταγή για σπιτικό Χούμους από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μία εύκολη συνταγή για αέρινο και πεντανόστιμο Χούμους

 Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου είναι Ελληνίδα σεφ, ιδιοκτήτρια εστιατορίου, πρέσβειρα της Ελληνικής κουζίνας, τηλεοπτική παρουσιάστρια καθώς και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής και φημίζεται για τις γρήγορες και τις ευκολες συνταγές που προτείνει κάθε φορά στο κοινό της. Οι συνταγές πάντα εκτός από γρήγορες είναι και νόστιμες όπως  η συγκεκριμένη συνταγή Χούμους.

Το νόστιμο χούμους μια κρεμο - σαλάτα, που χρησιμοποιείται στη Μέση Ανατολή ως συνοδεία του ψωμιού ή αραβικής πίτας σε ρόλο ορεκτικού. Για το χούμους χρησιμοποιούμε μαγειρεμένα ρεβύθια που πριν έχουμε βάλει να μουλιάζουν.

Τα Υλικα που θα χρειαστούμε:

2 φλ. μαγειρεμένα ρεβυθια

1-3 σκελ. σκόρδο (ανάλογα την ένταση που θέλετε)

4 κ.σ. ταχίνι

6 κ.σ. ελαιόλαδο

1 μέτριο λεμόνι (χυμό)

2 πρέζα/ες κύμινο

2 πρέζα/ες γλυκιά πάπρικα

Αλάτι

Πιπέρι

2-3 κ.σ. νερό (για πιο κρεμώδες και λείο αποτέλεσμα)

Για το σερβίρισμα

Λίγη πάπρικα

Λίγο ελαιόλαδο

Η προετοιμασία απλή και γρήγορη:

Σε ένα σουρωτήρι τα σουρώνουμε και τα βράζουμε σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.

Ξαφρίζουμε την επιφάνεια και μειώνουμε την ένταση της εστίας, για να τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν, σχεδόν να λιώσουν.

Σουρώνουμε καλά τα ρεβύθια για το λιβανέζικο χούμους και τα μεταφέρουμε στον πολτοποιητή, όπου τα χτυπάμε με όλα τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Σερβίρουμε με έξτρα ελαιόλαδο, φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμύδι και λεμόνι. (Η μελιτζανοσαλάτα και το χούμους είναι δύο απολαύσεις χωρίς γλουτένη. Εσείς που έχετε δυσανεξία, προτιμήστε και ψωμί χωρίς γλουτένη).

Ρεβύθια και προετοιμασία

Μουλιάστε πολύ καλά τα ρεβύθια από την προηγούμενη μέρα. Αν δεν έχετε πολύ χρόνο για μούλιασμα, ρίξτε μέσα στο νερό λίγη σόδα μαγειρικής. Θα σας βγάλει από την πολύωρη αναμονή και σε μερικές ώρες θα έχουν φουσκώσει σωστά και θα είναι έτοιμα για βράσιμο.

Κρατήστε λίγο από το νερό που έβρασαν τα ρεβύθια σας. Θα σας χρειαστεί για να πετύχετε υπέροχη λεία υφή.

Χούμους με λεία και βελούδινη υφή

Για να αποκτήσει το χούμους υπέροχη λεία και βελούδινη υφή, πρέπει τα ρεβύθια να είναι σωστά βρασμένα και να χρησιμοποιήσετε μπλέντερ δυνατό, για πλήρη πολτοποίηση των υλικών σας. Πολτοποιήστε τα ρεβύθια όσο είναι ακόμα ζεστά, για καλύτερο αποτέλεσμα με λεία υφή, μαζί με λίγο από το νερό που έβρασαν. Θα γίνει βελούδινο λείο και με σύσταση που αλείφεται στο ψωμί ή την πίτα που θα το συνοδεύει.

Εύκολο και υγιεινό

Το χούμους στην ουσία είναι 3 υλικά. Όμως αυτά τα τρία υλικά, είναι αυτά που θα δώσουν την τέλεια γεύση στην συνταγή σας. Καλό ελαιόλαδο, μοναδικό ταχίνι (εγώ χρησιμοποιώ ταχίνι ολικής άλεσης) και μπαχαρικά, όπως πάπρικα γλυκιά, μπούκοβο, κύμινο θα απογειώσουν τη συνταγή.

Παίξτε με συνδυασμούς γεύσεων και υφών

Δώστε στο χούμους ένταση και διαφορετικές υφές.

Πασπαλίστε το με σπόρους για περισσότερες υφές, νοστιμιά και παιχνίδι στην γεύση, όπως κολοκυθόσπορο, καβουρδισμένο κουκουνάρι, φυστίκι Αιγίνης και ρόδι. Θα κάνουν το χούμους σας να μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής και θα του δώσουν έξτρα νοστιμιά.

Χούμους και σκόρδο

Το λιβανέζικο χούμους είναι γλυκιά τροφή και γι’ αυτό αγαπάει τις πικάντικες γεύσεις. Λίγη καυτερή πιπεριά και σκόρδο θα το απογειώσουν. Μαϊντανός ή φρέσκος κόλιανδρος επίσης ταιριάζουν επίσης μοναδικά.

Επειδή το χούμους αγαπάει πολύ το σκόρδο, όμως πολλοί από εσάς δεν το αντέχετε, εδώ σας έχω το ΜΕΓΑΛΟ μου μυστικό: Πολτοποιήστε χυμό από 1 λεμόνι με 2 ολόκληρες σκελίδες σκόρδο με την φλούδα τους. Σουρώστε τον χυμό λεμονιού. Το αποτέλεσμα θα είναι άρωμα σκόρδου χωρίς το κάψιμο και την έντονη αψάδα του σκόρδου.

Προσθέστε λίγο κύμινο ή πάπρικα και ταχίνι.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News