Πανακότα σοκολάτα, δεντρολίβανο και αλάτι

Γαστρονομία
Πανακότα σοκολάτα, δεντρολίβανο και αλάτι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φανταστική Πανακότα με υλικά που όλοι έχουμε στην κουζίνα μας

Τη συνταγή προτείνει στους αναγνώστες και τις αναγνώστριες του neakriti.gr ο σεφ Νίκος Περάκης και το Blame gastronomy

Ένας αναπάντεχος συνδυασμός γεύσεων που όμως ταιριάζουν εντυπωσιακά μεταξύ τους.

Τρεις κουβέντες για τα βασικά υλικά. Καλής ποιότητας σοκολάτα υγείας (50-55% κακαόμαζα). Μυρωδάτο δεντρολίβανο (όχι από φυτώρια ή σούπερ μάρκετ) και ανθό αλατιού.

Όσο κι αν φαντάζει «περίεργο» αξίζει να το δοκιμάσετε!

Ας δούμε τη συνταγή…

Τα υλικά που θα χρειαστείτε:

  • Κρέμα γάλακτος ζαχ/κής 35% λιπαρά 250γρ
  • Γάλα 3,5% λιπαρά 200γρ
  • Φύλλα ζελατίνης 5γρ (επαγγελματικά μπλε κουτί) ή 3γρ (αν έχουν αγοραστεί από σ/μάρκετ)
  • Σοκολάτα 50-55% κακαόμαζα 150γρ
  • Δεντρολίβανο 3 κλαδάκια 8-10εκ.
  • Θαλασσινό αλάτι

Εκτέλεση:            

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την κρέμα γάλακτος και το γάλα και το ζεσταίνουμε ανακατεύοντας με σύρμα, σε μέτρια φωτιά έως ότου είναι ναι μεν αρκετά ζεστό, αλλά δεν βράζει (70-80°C). Το να διατηρήσουμε αυτή τη θερμοκρασία είναι σημαντικό ώστε να μην διαχωριστούν τα λιπαρά από τα υγρά του μίγματος και η πανακότα μας χωριστεί σε δύο στρώματα. Όταν λοιπόν το μίγμα μας έχει ζεσταθεί καλά, προσθέτουμε τα κλαδάκια δεντρολίβανου, σκεπάζουμε το κατσαρολάκι και το αφήνουμε στην άκρη για μισή με μία ώρα. Με αυτό τον τρόπο θα πάρουμε το μέγιστο των αρωμάτων από τα αιθέρια έλαια του δεντρολίβανου.

Μετά από μισή ώρα μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης μας σε κρύο νερό για 10-15 λεπτά.

Λιώνουμε την σοκολάτα σε μπαιν-μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων.

Ξαναζεσταίνουμε το μίγμα κρέμας και γάλακτος στους 70°C περίπου και προσθέτουμε τα μουλιασμένα φύλλα ζελατίνης μας αφού τα στραγγίξουμε καλά και ομογενοποιούμε με το σύρμα.

Περνάμε το μίγμα από ψιλό σουρωτήρι και το προσθέτουμε στην λιωμένη σοκολάτα, σταδιακά σε 6 περίπου ίσες δόσεις, έτσι ώστε να έχουμε πλήρη ομογενοποίηση σε κάθε δόση που προσθέτουμε. Είναι σημαντικό η προσθήκη του ζεστού μίγματος να γίνει σε μικρές ποσότητες για να έχουμε σωστή γαλακτοματοποίηση και η σοκολάτα να είναι ομοιογενώς κατανεμημένη στο τελικό μίγμα.

Αφού ολοκληρώσουμε την παραπάνω διαδικασία σερβίρουμε σε 6 μπολάκια και τοποθετούμε στο ψυγείο για 5-6 ώρες μέχρι να δέσουν οι πανακότες μας.

Σερβίρουμε με ελάχιστο θαλασσινό ανεπεξέργαστο αλάτι στην επιφάνεια της πανακότας και ένα κλαδάκι δεντρολίβανο. Το αλάτι πρέπει να μπει την τελευταία στιγμή, γιατί διαφορετικά θα λιώσει πάνω στην πανακότα και θα χαλάσει την όψη του γλυκού μας.

Εύχομαι να το απολαύσετε όσο κι εγώ!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News