Κουλουράκια μπέρδεμα: Νηστίσιμα και πεντανόστιμα με πορτοκάλι και κακάο

Γαστρονομία
Κουλουράκια μπέρδεμα: Νηστίσιμα και πεντανόστιμα με πορτοκάλι και κακάο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νηστίσιμα πεντανόστιμα κουλουράκια με πορτοκάλι και κακάο από τον Σάκη Στάμου

Νηστίσιμα κουλουράκια για τη περίοδο της Σαρακοστής και όχι μόνο, αφού είναι πανεύκολα στην εκτέλεση, οικονομικά και κυρίως πεντανόστιμα.

Φτιάξτε αυτή τα πανέμορφα και πεντανόστιμα κουλουράκια, η συνταγή είναι μία πρόταση του σεφ Σάκη Στάμου για τις αναγνώστριες και τους αναγνώστες του neakrti.gr. Θα μοσχοβολάει το σπίτι πορτοκάλι και κανέλα.

Τα υλικά είναι όλα μετρημένα με ένα ποτήρι του νερού και οι ποσότητες όλες ένα.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

  • 1 ποτήρι ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο ελαφρύ (εγώ έβαλα 1/2 και 1/2)
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 ποτήρι φρέσκο στημένο χυμό πορτοκαλιού
  • 1 άρωμα βανίλιας
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα τριμμένη
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1 φακελάκι μπέικιν - πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι (όσο πιάνουν τα τρία δάχτυλα μας)
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2-3 κουταλιές της σούπας κακάο

Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη, το λάδι το χυμό πορτοκαλιού ,τα αρωματικά, το ξύσμα και αφήνουμε 5-10’ να μουλιάσει η ζάχαρη.

Στη συνέχεια με ένα σύρμα χειρός (δε χρειάζεται μίξερ) χτυπάμε να διαλυθεί καλά η ζάχαρη και προσθέτουμε το μπέικιν και ανακατεύουμε να απορροφηθεί στο μείγμα.

Έπειτα ρίχνουμε τη σόδα και συνεχίζουμε για λίγο το ανακάτεμα.

Έχουμε κοσκινίσει το αλεύρι και αρχίζουμε να το προσθέτουμε διαδοχικά στο μείγμα των υγρών (όχι όλο μαζί κατευθείαν γιατί ανάλογα το ποτήρι ίσως να μη χρειαστεί όλο το κιλό). Αφού βάλουμε το αλεύρι και έχουμε μια μαλακή ζύμη που ξεκολλάει από τα τοιχώματα σταματάμε το ζύμωμα.

Χωρίζουμε τη ζύμη στα δυο και στη μισή ρίχνουμε το κακάο και ζυμώνουμε μέχρι να απορροφηθεί.

Αφήνουμε να ξεκουραστεί η ζύμη.

Στη συνέχεια προθερμαίνουμε το φούρνο μας στον αέρα στους 170 βαθμούς.

Παίρνουμε λίγο ζύμη και από τις δυο γεύσης (όσο ενα μικρό  καρύδι )κάνουμε λεπτά κορδόνια και σχηματίζουμε τα κουλουρακια  μας σε ότι σχήμα εμείς θελουμε και μας αρέσει

Αραδιάζουμε σε λαμαρίνες στρωμένες με λαδόκολλα τα κουλούρια μας (αφήνοντας κενά μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν τα κουλούρια στο ψήσιμο) και ψήνουμε αέρα 170 βαθμούς για 15-17 λεπτά ανάλογα το φούρνο

Καλή επιτυχία!

Συμβουλές για σίγουρη επιτυχία:

1: Με το ποτήρι που θα αρχίσουμε να μετράμε τις δόσεις με αυτό θα τελειώσουμε

2: Πάντα κοσκινίζουμε το αλεύρι πριν από κάθε μείγμα για να κάνει σβόλους η ζύμη

3: Από τη στιγμή που θα ρίξουμε όλο το αλεύρι και θα το απορροφήσει η ζύμη και θα είναι μαλακή και εύπλαστη δε ζυμώνουμε άλλο γιατί τα κουλούρια μας θα είναι πιο μπισκοτένια και όχι τόσο αφράτα και μαλακά.

4: Όταν περάσουν 15-17 λεπτά (το πολύ) βγάλτε τα από το φούρνο και αφήστε τα σε σχάρα να κρυώσουν και ύστερα σε αεροστεγές μπολ με καπάκι να κρατήσουν τη φρεσκάδα τους. Μη φοβηθείτε ότι θα είναι άψητα γιατί θα είναι πολύ μαλακά (και τα ψήσετε παραπάνω) όταν κρυώσουν θα είναι σταθερά και αφράτα.

5: Αν βάλετε μαζί δυο λαμαρίνες στο φούρνο στα 8 λεπτά πρέπει τη πάνω να κάνετε κάτω και τη κάτω πάνω για να ψηθούν και οι δυο λαμαρίνες ταυτόχρονα και ομοιόμορφα αλλιώς ψήστε μια - μια λαμαρίνα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News