Η τέλεια ομελέτα με πατάτες

Γαστρονομία
Η τέλεια ομελέτα με πατάτες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε αυτή τη συνταγή θα ασχοληθούμε με κάτι φαινομενικά απλό. Την κλασική ομελέτα με πατάτες και πως θα πετύχουμε ένα «τέλειο» αποτέλεσμα τεχνικά και γευστικά

Ο σεφ Νίκος Περάκης και το Blame gastronomy μας προτείνουν την κλασική ομελέτα με πατάτες και πώς θα πετύχουμε ένα «τέλειο» αποτέλεσμα τόσο τεχνικά όσο και γευστικά.   

Πρόκειται για ένα εύκολο, χορταστικό και γρήγορο φαγητό που όλοι μας έχουμε τιμήσει επανειλημμένως. Στην Κρήτη μάλιστα έχει ξεχωριστή θέση στις διατροφικές μας συνήθειες, γι’ αυτό το λόγο συχνά την συναντάμε σε ταβέρνες, ρακάδικα και παραδοσιακά καφενεία, κάποια από τα οποία μάλιστα φημίζονται γι’ αυτήν.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε:

Για ομελέτα σε τηγάνι 24εκ.

  • Αυγά 10 τμχ.
  • Πατάτες 3 τμχ (περίπου 700γρ.)
  • Κρεμμύδι 1 τμχ (μεγάλο)
  • Ελαιόλαδο 200ml
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τις πατάτες και το κρεμμύδι. Τα κόβουμε σε φέτες πάχους 5 χιλιοστών. Οι πατάτες εάν είναι μεγάλες τις κόβουμε στη μέση ή και στα 4 έτσι ώστε να μην έχουμε πολύ μεγάλα κομμάτια που θα μας δυσκολέψουν στο ανακάτεμα.

Ζεσταίνουμε το λάδι σε καλό αντικολλητικό τηγάνι και ξεκινάμε να τηγανίζουμε το κρεμμύδι. Μετά από 2-3 λεπτά προσθέτουμε τις πατάτες και ανακατεύουμε. Αλατίζουμε ελαφρά. Αφήνουμε να μαγειρευτούν ανακατεύοντας ανά διαστήματα μέχρι να «καραμελώσουν» ελαφρά τα κρεμμύδια και να μαλακώσουν αισθητά οι πατάτες. Εν τω μεταξύ, χτυπάμε τα αυγά προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι.

Με μια τρυπητή κουτάλα βγάζουμε από το τηγάνι τις μαγειρεμένες πατάτες και τα κρεμμύδια και τα βάζουμε μέσα στο μπολ με τα χτυπημένα αυγά. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε 5 λεπτά ώστε να ανέβει η θερμοκρασία των αυγών. Αυτό το στάδιο θα έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη κάλυψη των υλικών μας με αυγό, οπότε και μια ομοιόμορφη ομελέτα. Παράλληλα πετυχαίνουμε την μείωση του χρόνου μαγειρέματος στο τηγάνι. Θα έχουμε λοιπόν την δυνατότητα να μαγειρέψουμε λιγότερο χρόνο την ομελέτα σε έντονη θερμοκρασία, άρα και μικρότερη πιθανότητα να την παραψήσουμε και να την «στεγνώσουμε».

Στο τηγάνι αφήνουμε 3-4 κουταλιές λάδι και το ξαναβάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αφού ζεσταθεί ρίχνουμε μέσα το μίγμα αυγά-πατάτες-κρεμμύδι και με μια μαρίζ ή ξύλινη σπάτουλα, το απλώνουμε ομοιόμορφα στο τηγάνι.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με καπάκι ή πιάτο και αφήνουμε να μαγειρευτεί για 5 περίπου λεπτά. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος ξεκολλάμε την ομελέτα από τα τοιχώματα και την κουνάμε ελαφρά για να μην κολλήσει.

Ανοίγουμε το καπάκι και σηκώνουμε μια άκρη της ομελέτας ελαφρά να σιγουρευτούμε ότι έχει πάρει χρώμα. Αν ναι, είναι η ώρα να την γυρίσουμε.

Σκεπάζουμε το τηγάνι με ένα πιάτο μεγαλύτερο από το τηγάνι και ακουμπάμε επάνω του μια πετσέτα. Το ένα χέρι κρατάει την λαβή του τηγανιού και το άλλο την πετσέτα και το πιάτο που καπακώνει δυνατά το τηγάνι. Πάμε πάνω από το νεροχύτη (γιατί ίσως χυθούν υγρά κατά το γύρισμα) και με μια γρήγορη και αποφασιστική κίνηση γυρνάμε ανάποδα πιάτο και τηγάνι που παραμένουν πάντα «κολλημένα» μεταξύ τους. Τώρα η ομελέτα πρέπει να είναι στο πιάτο με την ψημένη πλευρά της προς τα πάνω. Επαναφέρουμε το τηγάνι στη φωτιά και από την άκρη του πιάτου με την βοήθεια της σπάτουλας κυλάμε την ομελέτα πάλι στο τηγάνι με την ωμή πλευρά προς τα κάτω, ξεκινώντας από την άκρη του τηγανιού αφήνοντας σιγά σιγά την ομελέτα στο ζεστό τηγάνι. Με μαρίζ ή σπάτουλα πιέζουμε τις άκρες προς τα κάτω, ούτως ώστε να έχουν ομοιόμορφο καμπύλο σχήμα.

Μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Επιτυχία μεγάλη θα είναι να καταφέρουμε η ομελέτα μας στο κέντρο να παραμένει λιγάκι υγρή. Ωστόσο σε κάποιους μπορεί να μην αρέσει η αίσθηση του μισοψημένου αυγού (που εγώ λατρεύω) οπότε μπορούν να την μαγειρέψουν λιγάκι παραπάνω.

Αναποδογυρίζουμε την ομελέτα σε μεγάλο πιάτο και σερβίρουμε ζεστή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News