Χριστουγεννιάτικη συνταγή: Eύκολη τούρτα σοκολάτα - Τη δοκιμάσαμε

Γαστρονομία
Χριστουγεννιάτικη συνταγή: Eύκολη τούρτα σοκολάτα - Τη δοκιμάσαμε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γιορτινές μέρες που διανύουμε απαιτούν νόστιμα και περιποιημένα γλυκάκια - Τι καλύτερο λοιπόν από μια εύκολη τούρτα σοκολάτα;

Το να φτιάξουμε μια τούρτα σοκολάτα μπορεί να φαντάζει δύσκολο, όμως τελικά δεν είναι και τόσο. Ειδικά εάν ακολουθήσετε την συνταγή που προσφέρει αποκλειστικά στο neakriti.gr ο εξαιρετικός Λασιθιώτης σεφ, Νίκος Περάκης.

Δεν χρειάζεται να φτιάξετε παντεσπάνι, παρά μόνο μια πανεύκολη τραγανή βάση, η οποία μάλιστα είναι πολύ πιο νόστιμη, ενώ απαιτεί δύο υλικά και μόλις πέντε λεπτά από τον χρόνο σας. Επίσης, η mousse σοκολάτα και το γλάσο, είναι ίσως οι πιο εύκολες ζαχαροπλαστικές παρασκευές που θα μπορούσε να χρειάζεται μια τούρτα.

Απαραίτητο βέβαια είναι να διαθέτετε ένα τσέρκι τούρτας 20-22 εκ. και ένα μίξερ, έστω και χειρός.

Η γεύση της τούρτας θα σας μείνει αξέχαστη, ακόμα και συγκρινόμενη με τις τούρτες που αγοράζετε από πολλά ζαχαροπλαστεία, αλλά θεωρώ πως και η ικανοποίηση από την παρασκευή ενός τέτοιου γλυκού, που φάνταζε μέχρι πρότινος δύσκολη, θα σας γεμίσει με ευχαρίστηση αλλά και με κάμποση υπερηφάνεια!

Συνταγές για την εύκολη τούρτα σοκολάτα

Τραγανή βάση

  • 180γρ γκοφρέτες με γέμιση κρέμα κακάο (π.χ. amaretti)
  • 200γρ κρέμα πραλίνα φουντούκι-κακάο (π.χ. nutella)

Με τα χέρια μας σπάμε τις γκοφρέτες σε πολύ μικρά κομμάτια και ανακατεύουμε πολύ καλά με την πραλίνα. Σε ένα δίσκο τούρτας ή σε μια ίσια πιατέλα στρώνουμε λαδόκολλα και μέσα σε ένα τσέρκι 20-22 εκ. στρώνουμε την τραγανή βάση με ένα κουτάλι σε μια συμπαγή στρώση περίπου ενός εκατοστού. Βάζουμε στην κατάψυξη να παγώσει.

Mousse σοκολάτα

  • 200γρ γάλα
  • 300γρ σοκολάτα 50-55% κακαόμαζα
  • 4γρ φύλλα ζελατίνας
  • 400γρ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά (απαραίτητα ζωική)
  1. Μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνας σε κρύο νερό για 10 λεπτά. Λιώνουμε την σοκολάτα σε φούρνο μικροκυμάτων σε χαμηλά watt (400) ή σε «μπεν μαρί».
  2. Ζεσταίνουμε το γάλα να πάρει μια βράση και αφού το κατεβάσουμε ρίχνουμε μέσα τη ζελατίνα που την έχουμε στραγγίξει καλά με τα χέρια μας. Ανακατεύουμε ώστε να λιώσει πλήρως μέσα στο ζεστό γάλα. Ομογενοποιούμε την λιωμένη σοκολάτα με το μίγμα γάλα-ζελατίνα. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  3. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος τόσο ώστε να φτιάξουμε μια πολύ αραιή σαντιγύ. Αφού έχει κρυώσει ελαφρά το μίγμα της σοκολάτας το ενσωματώνουμε στην αραιή σαντιγύ με μια μαρίζ και με απαλές κυκλικές κινήσεις από πάνω προς τα κάτω. Αν το παρακάνουμε με το ανακάτεμα θα χάσουμε όλο τον αέρα από την σαντιγύ και θα χάσουμε σε υφή και όγκο.
  4. Γεμίζουμε το τσέρκι μας, που μέσα έχει την τραγανή βάση, με την mousse σε ύψος 3-4 εκατοστών και βάζουμε κατάψυξη για μερικές ώρες μέχρι να στερεοποιηθεί πλήρως. (ιδανικά 6-8 ώρες ανάλογα με την κατάψυξη)

Γλάσο σοκολάτας

  • 125γρ σοκολάτα 50-55%
  • 125γρ σοκολάτα γάλακτος
  • 125γρ ηλιέλαιο

1. Λιώνουμε τις δυο σοκολάτες και προσθέτουμε μέσα το ηλιέλαιο. Ανακατεύουμε πολύ καλά και σουρώνουμε για να αφαιρέσουμε κομματάκια σοκολάτας που τυχόν δεν έχουν λιώσει. Αφήνουμε στην άκρη να πέσει η θερμοκρασία στους 30-35°C.

2. Εν τω μεταξύ ζεσταίνουμε ελαφρώς το τσέρκι με την τούρτα περιμετρικά, είτε με ένα φλόγιστρο ζαχαροπλαστικής είτε με τα χέρια μας και βγάζουμε την τούρτα όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο.

3. Αφού αφαιρέσουμε την τούρτα από το τσέρκι την ξαναβάζουμε στην κατάψυξη για 5 λεπτά.

4. Τέλος την γλασάρουμε όπως φαίνεται στο επόμενο βίντεο. Τοποθετώντας την τούρτα μας επάνω σε σκεύος μικρότερης διαμέτρου, γυρισμένο ανάποδα (βαζάκι, φαρδύ ποτήρι, μπολάκι), πάνω σε μεμβράνη ή μέσα σε έναν μεγάλο δίσκο ή ταψί. Αφήνουμε λίγο να στερεοποιηθεί το γλάσο, την σηκώνουμε προσεκτικά από την βάση της και καθαρίζουμε με μια σπάτουλα ή ένα μαχαίρι τυχόν σταγόνες σοκολάτας που εξέχουν προς τα κάτω. Τέλος, την τοποθετούμε σε πιατέλα ή σε χαρτόδισκο. Διακοσμούμε όπως επιθυμούμε. Πριν την καταναλώσουμε θα πρέπει να την αφήσουμε να ξεπαγώσει από την θερμοκρασία της κατάψυξης, είτε στην συντήρηση για μερικές ώρες, είτε σε θερμοκρασία δωματίου για μια περίπου ώρα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News